RECEPT: zelf zoete ketjap maken
Zelf zoete ketjap maken voor je Surinaamse bami of nasi is super simpel. Je hoeft nooit meer ketjap met allerlei toevoegingen uit de winkel te kopen!
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd15 minuten min
Gang: Sauzen en marinades
Keuken: Aziatisch
Porties: 125 ml
Auteur: Onesy
- 100 ml light soy sauce / ketjap asin / shoyu
- 35 ml melasse
- 50 ml/gram maple syrup / kokosbloesemsuiker / palmsuiker (Gula Jawa)
- 1 duim gember
- 3 stukjes steranijs
- 1 grote teen knoflook
- 0,5 rode chilipeper vers of gedroogd (optioneel)
Plet de knoflook en snij de gember in plakken.
Meng alle ingrediënten in een pannetje en laat rustig borrelen op laag tot middelmatig vuur.
Roer steeds goed door om te voorkomen dat de suiker in de ketjap verbrandt. Proef of de zoete ketjap het juiste ‘zoetgehalte’ naar je smaak heeft. Voeg anders wat extra suiker/maple syrup toe.
Haal, zodra de ketjap licht stroperig is (na een minuut of acht), de pan van het vuur en schenk uit in een schaal boven een vergiet. De ketjap zal nog wat dikker worden, als deze eenmaal is afgekoeld.
Laat afkoelen en bewaar in gesteriliseerde pot of fles in koelkast.
Recept is geïnspireerd op dit recept van Aziatische-ingrediënten.nl.