Je zet het lekker snel op tafel: Surinaamse zuurkool met rijst en spekjes. Ideaal voor dagen waarop je wel lekker wilt eten, maar toch snel klaar wilt zijn.
Voorbereidingstijd15 minutenmin
Bereidingstijd1 uuruur
Totale tijd1 uuruur15 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 4personen
Auteur: Tewa
Ingrediënten
3medium aardappelen
2-4kopjeswitte/zilvervlies/volkoren mix rijst/ quinoa / bulgur / andere rijstvervanger
1pak spekblokjes/vega spekjes
1stuk zoutvlees (optioneel)
1vega rookworst (optioneel)
2teentjes knoflook
1pak zuurkool naturel
1eetlepelketchup (evt. zonder suiker) of tomatenpuree
1eetlepelsweet chilisausoptioneel
4pimentkorrels
1madame Jeanette peperoptioneel
Instructies
Schil de aardappelen en snijdt ze in blokjes van ongeveer twee centimeter. Kook de aardappelen 5-8 minuten.
Kook ook de rijst in een ricecooker of pannetje.
Bak de (vega) spekblokjes in een pan tot ze lekker knapperig zijn.
EXTRA STAP VOOR VARIATIE MET ZOUTVLEES EN/OF ROOKWORST: kook het zoutvlees eerst 10 minuten uit in een pan water. Verwijder het water uit de pan, voeg weer nieuw water toe en kook nogmaals 10 minuten uit. Snij na het koken het zoutvlees in stukjes,
Laat de zuurkool in een vergiet uitlekken en spoel deze goed zodat de zure smaak er deels af gaat.
Haal ook oneffenheden, zoals grote stukken kool uit de zuurkool.
Terwijl de spekblokjes lekker doorbakken, snijd je vast de knoflookteentjes in kleine stukjes.
Laat de spekjes uitlekken op wat keukenpapier.
Gebruik dezelfde pan waar je de spekjes in hebt gebakken om de knoflook kort in te bakken.
Als je rookworst of zoutvlees toevoegt, voeg je die nu toe in de pan en roer je alles ongeveer 1 minuut om.
Gooi de zuurkool en aardappelblokjes in de pan en roer goed om.
Doe tot slot de hardgebakken spekjes erbij en zet het vuur zachtjes.
Schep er nu 1 eetlepel ketchup/tomatenpuree en 1 eetlepel sweet chilisaus bij en roer alles goed om zodat de zuurkool overal mooi kleurt.
Voeg daarna de pimentkorrels toe en de hele madame Jeanette (voor de spicy smaak).
Giet er 50 ml water bij zodat de zuurkool niet aanbrandt. Doe het deksel op de pan en laat 20-25 minuten sudderen, totdat de aardappels lekker zacht/gaar zijn. Vergeet niet af en toe te roeren.
Verwijder alle pimentkorrels en de peper.
Serveer de zuurkool met witte/zilvervlies/volkoren mix rijst/ quinoa / bulgur of een andere rijstvervanger.
Notities
*Wijntip: Sauvignon Blanc of Pinot Blanc. *Op de bovenste foto serveerden we de Surinaamse zuurkool met geroerbakte kipdijfilet en volkoren rijstmix.