Recept afdrukken

RECEPT: zelf bouillonpoeder (Maggiblok) maken

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd4 uur
Totale tijd4 uur 10 min
Porties: 1 middelgroot potje
Auteur: Onesy

Ingrediƫnten

  • 1 bol knoflook
  • 2 uien
  • 1 bakje verse tijm
  • 1 bakje verse bieslook
  • 1 zakje verse selderij
  • 1 bakje verse peterselie
  • 2 eetlepels keuken-/Himalayazout
  • 1-2 eetlepels fijngestampte peperkorrels of gemalen peper
  • 1 eetlepel fijngestampte pimentkorrels of pimentpoeder
  • 4 pakjes soepgroente (250 gram per zak)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100 graden.
  • Snij de ui en knoflook (hoeft niet heel klein).
  • Pureer ui, knoflook, peper, piment, zout en verse kruiden half in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Voeg daarna de soepgroente toe en maal tot het een natte pasta wordt.
  • Smeer, als het geheel goed gepureerd is, de groentepasta uit over stuk bakpapier op een bakplaat.
  • Schuif de plaat voor een uur in de oven.
  • Zet na dat uur de ovendeur op een kiertje (doe er bijvoorbeeld een pollepel tussen) en laat de groente daarna nog drie tot zes uur (afhankelijk van wanneer de pasta droog is) in de oven zitten.
  • Schep in die uren de groenten regelmatig om.
  • Stop de groenten als ze helemaal droog zijn in een keukenmachine of blender en maal fijn tot je alleen nog poeder overhoudt.
  • Stop poeder in een pot en bewaar op een donkere, droge plek.
  • Voeg toe aan gerechten naar smaak.

Notities

*Afhankelijk van je oven, kan de totale droogtijd 4-6 uur bedragen.
*Het bouillonpoeder maken kan ook in een dehydrator, maar dat moet er wel een zijn met kleine gaatjes of geperforeerd bakpapier, anders valt de puree erdoor heen.