hasselback potatoes recept hasselback aardappelen
Recept afdrukken

RECEPT: krokante hasselback aardappelen uit de oven

Hasselback aardappelen zijn aardappelen in een sjiek jasje met een lekker krokante buitenkant en een heerlijk kruimige binnenkant.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd50 min
Totale tijd1 uur 5 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 4 personen
Auteur: Onesy

Ingrediƫnten

  • 8 (zoete) licht kruimige aardappelen in schil
  • 50 ml olijfolie of gesmolten boter
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl peper gemalen
  • 1 tl knoflookpoeder (optioneel)
  • 1 tl uienpoeder (optioneel)
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder (optioneel)
  • 1 tl verse bieslook/tijm/rozemarijn (gehakt)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de olie/gesmolten boter met zout, peper en overige kruiden.
  • Was de aardappelen goed, dep ze droog en verwijder eventuele plekjes/uitlopers.
  • OPTIONELE STAP VOOR ZOETE AARDAPPELEN: kook de hele aardappels in schil 10 minuten in een pan met water. Laat even afkoelen en dep ze droog.
  • Leg twee eetstokjes of houten lepels neer op een snijplank en leg er een aardappel tussen. Snij met een mes dunne schijfjes met ongeveer 3 mm ruimte ertussen. De eetstokjes zorgen ervoor dat je de aardappelen niet helemaal doorsnijdt. Een andere manier om dit te doen, is door de aardappel op een opscheplepel te leggen.
  • Plaats de aardappelen in een ovenschaal en masseer ze in met het olie-kruiden-mengsel. Wrijf de olie met je vinger(s) vooral ook goed tussen de schijfjes in.
  • Plaats de ovenschaal in de oven voor 45-55 minuten tot de aardappels helemaal gaar zijn (prik in het middelste met een vork of mes om dat te checken) en de randjes mooi goudbruin.
  • Bestrooi eventueel nog met wat extra zout en verse kruiden en serveer als bijgerecht.

Notities

Met hasselback aardappelen kan je letterlijk alle kanten op qua smaak en garnering. Je zou ze bijvoorbeeld nog kunnen bestrooien met geraspte (Parmezaanse) kaas (laatste 10 minuten van de baktijd), of kruiden kunnen gebruiken die ze een Oosters, Italiaans, Surinaams, enz. tintje geven.