Welke gerechten eet je met Chinees Nieuwjaar?

In november 2015 ging ik naar Hong Kong om mijn lieve vriend Chang op te zoeken, die daar al een paar jaar woont. Ik heb er heerlijk gegeten (klik hier voor food & travel tips voor Hong Kong) en kan me daarom ook voorstellen dat alles wat gegeten wordt met Chinees Nieuwjaar (eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender) nog lekkerder is! Daarom vroeg ik Chang of hij wilde delen wat mensen zoal eten tijdens dit feest. Hieronder kan je daar meer over lezen.

Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest en wordt heel uitbundig gevierd. Behalve dat er honderdduizendklappers worden afgestoken om de kwade geesten te verjagen, zijn de gerechten tijdens Chinees Nieuwjaar erg belangrijk. Eten speelt namelijk een grote rol in de Chinese cultuur. Goed voedsel brengt mensen bij elkaar en daarom moet alles zo vers mogelijk zijn. Ook het vlees en de vis. Hoe verser hoe lekkerder!

Chinees Nieuwjaar draait om positiviteit!

Volgens de Chinese kalender wordt het 4715, het jaar van de hond. Op vrijdag 16 februari begint het nieuwe jaar en voor die tijd moet er nog van alles gebeuren om negatieve dingen van het vorig jaar weg te doen (letterlijk en figuurlijk) en goede dingen in het nieuwe jaar te onthalen. Chinees Nieuwjaar draait om positivisme. Je wenst elkaar geluk en negatieve woorden als ‘ziek’, ‘dood’ of ‘verliezen’ worden vermeden. Er wordt daarom voedsel gegeten dat positief klinkt.

Behalve gestoomde vis (wat staat voor welvaart die naar je toe komt zwemmen) en gekookte kip met bosui, gember en een hete olie sausje, worden de volgende ingrediënten die positief klinken vaak gebruikt tijdens deze dagen:

Vlees

  • Varkenspoot → staat voor welvaart die naar je toekomt

Varkenspoot met gedroogde St. Jakobsschelp en gedroogde champignons

  • Varkenstong → staat voor goed geluk (voor de soep)
  • Varkenslever → staat voor huis wordt gevuld met rijkdom en weelde

Groente

  • Bosui – slim
  • Wortels – rood van geluk
  • Knoflook – kunnen rekenen
  • Koriander – perfect / compleet
  • Chinese kool – goede zaken

  • Lotuswortel – ieder jaar weer
  • IJsbergsla – rijkdom

Sea food

  • Oesters – goede zaken
  • Vis – welvaart

Xin nian kuai le / san nin fai lok!


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "Welke gerechten eet je met Chinees Nieuwjaar?"

  • comment-avatar
    Chèmene 25 februari 2020 (09:17)

    Great site!

    • comment-avatar
      TGSCC 26 februari 2020 (15:19)

      Dank je wel Chèmene!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.