Tayerblad is een heerlijke groente die ik helaas minder vaak eet dan ik zou willen. Thuis aten we het altijd lekker traditioneel met rijst en vlees, kip of vis, maar ik heb ontdekt dat je veel meer kan bereiden met de bekende Surinaamse bladgroente! Hieronder vind je een aantal tayerblad variaties die jij ook een keer kunt maken.
Voor je de tayerblad gaat verwerken, is het belangrijk om de bladen eerst goed te wassen, bijvoorbeeld met de zachte kant van een spons. Snij de onderkant van de stelen eraf, maar gooi de stelen niet weg! Ook die kan je prima meekoken/bakken. Rol de bladeren op en snij ze in smalle reepjes.
Tayerblad variaties 1: tayerblad salade
Ik eet wel eens een salade met spinazie, appel, geitenkaas en honing-citroendressing of spinazie, feta, tomaat en olijfolie. Vervang de spinazie in je lunch- of maaltijdsalade eens door tayerblad voor een andere bite en smaak!
Tayerblad variaties 2: smoothie of juice met tayerblad
Stoven, koken, bakken of roerbakken, het is allemaal mogelijk met tayerblad. Niet alleen veelzijdig dus, maar ook erg voedzaam: tayerblad bevat calcium, ijzer en de vitaminen A, B2 en C. En daarom kan je de groente goed verwerken in een groene smoothie of juice zoals sapjesbedrijven Juiciety (NL) of Love Your Body juices & smoothies (SR) dat doen.
Tayerblad variaties 3: pastei met tayerblad
Een van mijn ontdekkingen toen ik in Suriname woonde was een pastei met tayerblad. Ik maakte hem in Nederland wel eens met spinazie en bladerdeeg, maar tegenwoordig maak ik hem met tayerblad, (soms met) gehakt, feta en zelfgemaakt deeg. Ook een keer proberen? Klik dan hier voor het recept.
Tayerblad variaties 4: pasta met tayerblad en zalm of kip
Goedgekeurd door de man (‘het was lekker hoor’), dus ik durf het hier ook aan jou voor te stellen. Naast dat ik het zelf een heerlijke maaltijd vond natuurlijk. 😀 Kook de (volkoren) pasta, bak de gesneden tayerblad met wat tomaat, ui en knoflook tot ‘ie geslonken is en voeg gerookte zalm of kip, crème fraîche en witte peper toe. Zo staat binnen een half uur een smakelijk Surinaams fusion diner op tafel!
Tayerblad variaties 5: tayerblad pesto
Je kan de pasta hierboven ook maken met pesto. De basis van die groene saus is tayerblad, die je gebruikt in plaats van basilicum. Hier vind je het recept voor de tayerblad pesto die je ook kan gebruiken om toastjes mee te beleggen, of zelfgebakken bruin of wit brood.
Nyan switi!
No Replies to "Vijf verrassende tayerblad variaties"