Vegan Spark is de eerste 100 % vegan eettent van Suriname

Omdat Giovanni Emanuels (28) moeite had om ’s nachts na zijn werk veganistisch eten te vinden in Paramaribo, besloot hij zelf iets op te zetten. Dat werd restaurant Vegan Spark, dat volgens Giovanni de enige 100 % veganistische eettent in Suriname is. “Ik kon alleen roti en patat eten op straat en dacht: dat moet anders.”

Op zoek naar vegetarische/veganistische hotspots in Suriname vond ik via Facebook Vegan Spark. We namen het meteen op in onze lijst van plekken in Suriname waar je gezond kan eten. Maar ik was ook erg benieuwd naar degene achter Vegan Spark, omdat ik het bijzonder vond dat de vegan lifestyle ook in Suriname voet aan de grond heeft gekregen. Ik weet nog goed hoe gek mensen het vonden als ik zei dat ik niet veel vlees at toen ik daar woonde, dus wilde ik graag van Giovanni weten hoe hij het leven als veganist in Suriname ervaart.

Waarom ben je zelf veganist geworden?
“Ik eet nu ongeveer 10 jaar vegan, omdat ik voelde dat ik verkeerd bezig was als ik vlees at. De manier waarop een dier afgemaakt wordt, vind ik niet prettig. Het maakt niet uit op welke manier je dat doet, je maakt een levend wezen dood. Fysiek voel ik me gezonder, lichter, ik word niet snel moe, heb veel energie en ik adem vrijer. Uiteindelijk wil ik fruitist worden. Het fruitarisme gaat er vanuit dat planten ook leven, dus worden alleen de vruchten/zaden van planten gegeten.”

Was het lastig om vegan te gaan?
“Ja, dat was best moeilijk. Toen ik dat besluit nam, woonde ik in Nederland, omdat ik daar studeerde. Na het stappen ging iedereen hot wings halen met chilisaus, voor mij was er alleen patat als keus. Op een gegeven moment had ik geen trek meer in elke keer patat, maar uiteindelijk is het wel gelukt om toch niet te kiezen voor vlees. Met vlees eten ben ik in een keer gestopt. In 2011 kwam ik terug naar Suriname, na 5 jaar Nederland. Als ik in Suriname had besloten vegan te gaan, had ik misschien minder info gehad. Toch is het wel te doen in Suriname, je moet er alleen meer je best voor doen.”

Leeft veganisme een beetje in Suriname?
“Bijna elke dag stellen mensen me de vraag waarom ik geen vlees eet. Het lijkt alsof het ze stoort dat ik dat niet doe, dat vind ik echt grappig. Als ik tijd en zin heb, wil ik ze het best uitleggen, maar niet als iemand niet serieus geïnteresseerd is. Ik probeer ook niemand over te halen om veganist te worden, de keuze ligt bij hun. Er is een kleine vegan community in Suriname, en ook een Facebook-groep: Surinam Vegan Community. Als ik zou moeten schatten, denk ik dat er niet meer dan 100 mensen veganist zijn. Maar je kan dat natuurlijk niet aan mensen zien van buitenaf.

Suriname is wel een land waarin iedereen mee wil doen aan wat ‘in’ is. Yoga is nu bijvoorbeeld in en daarin wordt een gezonde lifestyle gepromoot. Ik maak daar dan gebruik van, want yoga-beoefenaars kopen ook eten bij me. Het bewustzijn van veganisme is nog niet waar het zijn moet. Wel zijn steeds meer Surinamers bezig met gezonde voeding. Dat is dan niet per se vegetarisch of veganistisch, maar meer dat ze denken, ik moet mijn kip grillen, of bakken met minder vet. Zelf let ik niet op weinig zout, vet en zoetigheid eten, omdat het niet nodig is. Ik snoep zelf niet, drink bijna geen soft en weinig alcohol. De enige suikers die ik binnenkrijg, zijn suikers uit ketjap en fruit.”

Waarom ben je begonnen met Vegan Spark?
“Een restaurant beginnen was een van de dingen die ik graag wilde doen in mijn leven, ik had alleen niet verwacht het nu al te doen. Door mijn werk als geluids- en lichttechnicus maak ik lange uren, omdat in Suriname feestjes langer door gaan. Na het werk was het voor mij moeilijk om op straat vegan eten te vinden. Overdag kan ik wel bij een warung een tahoe lontong halen, al kan ik het niet 100 % vertrouwen, maar dat is een van de meest ‘veilige’ vegan opties. Bij een Chinees restaurant tahoe halen zou een andere mogelijkheid zijn, maar dat vertrouw ik niet, want bijna alle Chinese restaurants koken met varkensvet. Dus blijven roti en patat over en dat is niet zo voordelig voor mij. Dus toen dacht ik, dat moet anders.

Op 6 december 2016 begon ik met letterlijk niets. Ik zou gewoon kijken hoe het aansloeg en vanuit daar verder bouwen. Ik had 1 hoofdgerecht: aardappels met broccoli en tofu en maakte een Facebook-pagina aan met foto’s van gerechten, die mensen begonnen te liken. Klanten vertelden aan anderen hoe lekker ze het vonden en zo is Vegan Spark zonder promotie gegroeid. Nu ben ik op een punt dat ik van afhalen en delivery naar een restaurant moet gaan, want klanten vragen daar om.” (Sinds september 2019 is Vegan Spark een restaurant op een nieuwe locatie, zie adresgegevens hieronder, OM)

“Het zou fijn zijn als mensen in Suriname meer kennis hadden van veganisme en wisten welke producten allemaal dierlijk zijn”

Wat voor gerechten verkoop je?
Ik verkoop Surinaamse gerechten maar ook buitenlandse, zoals lasagna, pizza en stamppot. Van een klant heb ik een kookboek gehad, met de vraag om voor hem alle gerechten daarin te bereiden. Soms taggen klanten me in recepten die ze online zien, maar ik kan niet alles maken. De beter gesorteerde supermarkten in Suriname zoals Choi’s hebben vaak wel ingrediënten die ik nodig heb, maar de aanvoer daarvan is niet consistent. Rucola bijvoorbeeld, wil ik veel gaan gebruiken, maar ze hebben het niet altijd. Daarom kies ik vooral Surinaamse ingrediënten. Als ik een buitenlands gerecht wil maken, koop ik eerst alles zodat ik zeker weet dat ik het kan maken en aanbieden. Er zijn ook klanten die willen meehelpen. Ik heb bijvoorbeeld een potje nutritional yeast (een vegan kaasvervanger, OM) gehad van een klant. Uiteindelijk is mijn doel wel om een importlijn te ontwikkelen waarbij ik al mijn producten kan laten halen op een consistente basis.”

sate vegan restaurant vegan spark suriname

Is er iets dat je zou willen veranderen aan de Surinaamse keuken?
“Zo, dat is een goede… Nou, misschien dat Surinamers beter gaan letten op wat ze eten. Minder vlees bedoel ik dan, maar ja, Surinamers houden echt van vlees, dus dat is heel moeilijk. Het zou verder fijn zijn als mensen in Suriname wat meer rekening hielden met vegetariërs en veganisten. Als veganist kan je bijna nergens eten, al ga je naar een feest van je oom of tante. Ook al zeggen ze dat je het kan eten, ik weet zeker dat het niet zo is. Ze zijn zich er niet bewust van wat allemaal dierlijk is. Dan vragen ze: ‘Eet je ook geen ei? En ook geen vis?’ En dan denk ik: mi gado, wat begrijp je niet aan GEEN dierlijke producten? Dus dat bewustzijn zou heel fijn zijn.”

GIOVANNI'S FAVORIETEN:
Favo Surinaamse gerecht?
"Masoes' rijst. Ik herinner het me van vroeger, toen at ik het met gerookte kip, nu maak ik mijn eigen variant met gerookte tofu en kool."

Favo gezond eten?
"Antroewa met aardvruchten (heri heri) en tempeh of tofu erbij als vleesvervanger. En afiingi supu met domi, cilindervormige blokjes cassave. Wanneer je voelt dat je ziek wordt en die soep eet, dan word je gelijk beter."

Favo guilty pleasure?
"Snacks zoals buffalo wings van bloemkool of patat, eigenlijk gewoon alles wat ik frituur."

WINACTIE: in samenwerking met Vegan Spark mag This Girl Can Cook twee keer een hoofdgerecht (large) naar keus weggeven! Je maakt er kans op door onze Facebook-post over dit interview te liken en delen via de Facebook-pagina van This Girl Can Cook. Meedoen kan tot en met donderdag 19 oktober 2017. DEZE WINACTIE IS AFGELOPEN

Vegan Spark
Van Sommelsdijckstraat 26 Paramaribo (DIT IS HET NIEUWE ADRES SINDS SEPTEMBER 2019)
00597 885 16 48
vegansparksu@gmail.com / www.facebook.com/vegansparkofficial/

Openingstijden:
Elke dag van 07.00 uur tot 24:00 uur Sinds december 2020 is Vegan Spark voor onbepaalde tijd gesloten


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

4 Replies to "Vegan Spark is de eerste 100 % vegan eettent van Suriname"

 • comment-avatar
  janine krind 13 oktober 2017 (14:42)

  Zeker het proberen waard!

  • comment-avatar
   TGSCC 13 oktober 2017 (15:43)

   Hoi Janine,

   Inderdaad! Laat ons weten wat je ervan vond?

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  monica panday 3 december 2019 (22:34)

  giovanni is een waardevolle inspiratie, vooral voor Surinamers. Well done Gio and God/Goddess Bless 🙂

  • comment-avatar
   TGSCC 4 december 2019 (11:06)

   Hoi Monica,

   Dat zijn we helemaal met je eens! 🙂

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.