Tried and tested: de Surinaamse pom kroket!

Een tijdje geleden liet ik je al kennis maken met de meest bizarre roti creaties. Daarin stond een eervolle vermelding voor de Surinaamse pom kroket, die de laatste tijd terrein lijkt te winnen op Surinaamse feestjes waar de catering is uitbesteed. Niet lang daarna kreeg ik bericht van Lufo, of ik de pom kroketten zelf wel had geproefd. Want zo nee, hoe kon ik er dan van zeggen dat ze me niets leken?

pom-kroket-met-friet

Tsja … daar kwam de Surinaamse ‘boerin’ in mij weer naar boven. Wat de Surinaamse boerin niet kent, eet ze niet. En ook: wat niet door de oma/moeder van de Surinaamse boerin is gemaakt, lust ze meestal niet. Toch, toen deĀ mensen van Lufo me een pakket met de pom kroketten en nog wat andere producten uit het assortiment stuurden, kon ik niet anders dan de Surinaamse pom kroket zelf proeven.

The Surinaamse pom kroket game was on! Omdat ik deze challenge niet alleen wilde aangaan, vroeg ik mijn ouders of ze mee wilden proeven. Mijn moeder liet een veelbetekenende stilte vallenĀ en daarmee was de kous voor haar af. Mijn vader jokkebrokteĀ dat hij het te druk had. Elke keer als ik een afspraak wilde maken om de pom kroketten te proeven, werd het gesprek snel afgekapt.

Wat is dat toch met ons Surinamers, of in ieder geval met mijn ouders? Zo nukkig als wat! Dan probeer ik het wel in mijn eentje, besloot ik. Kijkend naar de ingrediĆ«nten viel me op dat er bijzonder weinig geur- en smaakstoffen in de Surinaamse pom kroket zitten, iets waar ik Lufo echt voor wil prijzen. Ook het feit dat ze niet maanden of jarenlang houdbaar zijn, zegt mij dat er gebruik is gemaakt van hoogwaardigeĀ en redelijk verse ingrediĆ«nten.

achterkant-lufo-pom-kroket

Toen ik de pom kroketten uitpakte, zag ik dat ze leken op doodnormale Kwekkeboomkroketjes. Op de verpakking stond dat ze lekker te combineren zijn met friet, dus bakte ik er ook wat krulfrietjes bij. Er is immers nooit een slecht moment om friet te eten, vind ik natuurlijk als patat verslaafde. šŸ˜€

En toen…Ā  Kon het Surinaamse pom kroket feest beginnen! Ik bakte de kroketten in etappes (vanwege een te klein pannetje). Dit is al meteen iets dat ik je aanraad, mocht je de pom kroketten willen kopen. Ik bakte de eerste twee namelijk te heet, waardoor de vulling niet was gesmolten (zie onderste foto). Toen ik een hap nam, was de smaak lauw en laf. Ik was teleurgesteld. Zie je wel… Pom is niet om te frituren, dacht ik. Terwij ik naar de structuur keek, vond ik die ook niet op pom lijken. En toen besefte ik: zou ik ze te heet hebben gebakken? Ik besloot nog een dappere poging te wagen en bakte de laatste twee op lager vuur en langer.

DE EERSTE HAP… Hmmm, verrassend! De buitenkant krijgt van mij sowieso een 10. Perfect krokant, eigenlijk precies zoals je dat wenst van een kroket. De binnenkant was beduidend anders dan de (weet ik nu) slecht gebakken eerste twee kroketjes. De vullingĀ is romig, een beetje zoet en smaakt echt naar pom, I kid you not! Nee, niet de pom van mijn oma (dat zou magie zijn geweest), maar hij doet zeker niet onder voor de gemiddelde Surinaamse pom die je in een broodjeszaak koopt.

lufo-pom-kroket

Ik had een kunstmatigere smaak verwacht, maar dat was dus niet zo. In de vulling zitten kleine stukjes kip die wel ietwat vlak van smaak zijn. Ik vond dit wel lekkerder dan die enorme stukken kip en zoutvlees die ik soms in de pom van mijn moeder vind (sorry mam), maar dat is persoonlijk natuurlijk.

Toch zou ik liegen als ik zou zeggen dat het niet even wennen was voor mijn zintuigen. Je moet even een switch maken, want je verwacht hartige ragout en dan krijg je ineens pom. Net alsof je een bamikroket eet terwijl je een normale kroket verwacht, denk ik. En ik vond de vulling eigenlijk te machtig in combinatie met de krulpatat. Als je van vet en zoet houdt, is dit absoluut jouw combinatie, anders kun je beter kiezen voor de Surinaamse pom kroket zonder bijgerecht. Zelf vondĀ ik de pom kroket eigenlijk lekkerder op een broodje.

Mijn eindoordeel: wat vind ik van de Surinaamse pom kroket?

lufo-surinaamse-pom-kroket-verpakking

Lieve Surinaamse pom kroket. Maandenlang heb je onaangeraakt in mijn vriezer gelegen. Onterecht zoals nu blijkt. Zou ik je serveren op een feestje? Absoluut! Je bent een toegankelijke manier om mensen pom te laten proeven zonder dat het me al te veel moeite kost om je te maken. In plaats van een broodje kroket, serveerĀ ik dan een broodje pom kroket!

Zou ik de pom kroketten zelf kopen? Ja en nee. Nee, als ik mijn nukkige ouders (of familie) op bezoek zou krijgen, daar is gewoon geen beginnen aan. Ja, als ik vrienden op bezoek heb die wel wat aandurven. Ben je zelf dus van het type nukkige eter? Dan zijn de pom kroketten misschien toch niets voor jou. Maar als je open staat voor iets nieuws in de Surinaamse keuken, dan zou ik ze zeker eens proberen!

Je koopt de pom kroketten in de tropische winkel of toko en volgens mij zijn ze ook bij Oriental Superstore (onder andere in Duivendrecht) te koop. Als je de Surinaamse pom kroket ook hebt geproefd, laat je me dan weten wat jij ervan vond?


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om Ć©cht lekker eten gaat.

3 Replies to "Tried and tested: de Surinaamse pom kroket!"

 • comment-avatar
  DeGem 9 september 2015 (15:46)

  Mee eens!
  Heerlijk product. Zeer aan te raden bij feestjes of een kleine borrel.
  Vol van smaak! Moet vanaf nu standaard op een Surinaams feestje aanwezig zijn šŸ™‚
  (Y)

 • comment-avatar
  wakaman 8 juli 2018 (19:59)

  Ik smeek jullie het te doen bij alles wat jullie zelf bedenken want als je het zelf hebt bedacht en er patent op hebt, dan is men verplicht jullie hiervoor toestemming te vragen om het na te maken en te betalen. Kijk maar om je heen wat “ze” met andermans uitvindingen doen
  Dan hebben “ze” het over Chinezen.

 • comment-avatar
  wakaman 8 juli 2018 (20:14)

  Zoek op patent of octrooi aanvragen. Think big just like they don’t. Svp doen!!!!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.