Een vakantie geboekt naar de Algarve in Portugal? Bereid je dan vast voor op geweldig en goedkoop eten! Ik verbleef in het stadje Tavira in Portugal en at er heerlijke specialiteiten uit de regio. In deze post lees je in welke restaurantjes eten in Tavira lekker is en wat de lokale specialiteiten zijn uit de Algarve. Bom apetite!
Eten in Tavira: lokale specialiteiten uit de Algarve
- Salame: je zou een salamiworst verwachten en daar lijkt het ook op, maar qua smaak is het een koekje! Het lijkt het meest op een soort arretjescake, maar dan gemaakt met de lokale ‘chocolade’ (zie alfarroba).
- Pasteis de belem/de nata: een heerlijk gebakje gemaakt van bladerdeeg en custard. Je kunt dit bij een pastelleria kopen en meestal kost het ongeveer een euro.
- Alfarroba: johannesbrood is een soort peul die lijkt op tamarinde, maar proeft als chocolade. Het vermalen poeder van die peulen heet ook wel ‘carob’ en wordt vaak gebruikt ter vervanging van chocolade. Als je op de kaart ‘chocoladetaart’ ziet staan, kan het dus wel eens alfarroba zijn, zoals bijvoorbeeld bij de taart hierboven het geval is. Vond ik op zich niet erg, want er is me verteld dat alfarroba veel gezonder is dan chocolade.
- Dom Rodrigo: een slierterig nagerecht uit de regio gemaakt van eigeel, kaneel en suiker, dat wordt geserveerd in blauwe folie. Het is heel lastig en tijdrovend om te maken en daarom kost het meer dan het gemiddelde dessert.
- Vis: als je niet van vis houdt, weet ik niet of je in de Algarve op de juiste plek zit. Er wordt heel veel verse vis geserveerd omdat er veel vissershavens zijn.
- Flan/pudim: flan en pudim zijn twee verschillende dingen, maar ik vond ze toch een beetje op elkaar lijken. Flan wordt gemaakt van gecondenseerde melk en suiker en proeft een beetje als pudding, maar dan romiger.
- Delicia do Algarve: een taartje met drie lagen, vaak bestaande uit vijg, alfarroba en amandelen. Delicia do Algarve is heel erg lekker en natuurlijk gezoet.
Eten in Tavira: Restaurantjes in Tavira en omgeving
Pizza & Love, Moncarapacho
Op de verjaardag van mijn vriend wilden we nog ergens iets lekkers eten in de buurt. We reden wat willekeurige straatjes in en kwamen uit op deze parel. Ik kan zonder twijfel zeggen dat dit een van de heerlijkste plekjes is in de omgeving. De serveerster is een zonnetje, echt zo ontzettend lief en attent.
En het eten… ZUCHT! Heerlijk vers bereid Italiaans eten met kruiden uit eigen tuin. De kok maakt alles from scratch en dat is gewoon te proeven. De pizza’s zijn fantastisch maar ook de lasagna en spaghetti bolognese (zeer geliefd bij baby Ella) waren echt zalig!
Tot slot bestelde ik een thee en maakte de fantastische serveerster een speciale kruidenthee die goed was voor de spijsvertering. Zulke details maakte Pizza & Love tot onze favoriete stek, waardoor we er zelfs meerdere keren zijn geweest. Een enorme aanrader dus, zeker met kinderen!
A Casa…, Santa Luzia
Op onze eerste dag in de Algarve kwamen we dit restaurantje tegen. De ober adviseerde ons de huisgemaakte Cataplana à “casa…”, een Portugese stoofschotel met diverse soorten vis, zoals tonijn, garnalen, octopus, zoete aardappel en nog meer. De schotel moest vers worden gemaakt dus dat duurde even, maar het was het wachten waard. Omdat we even moesten wachten namen we ook de gefrituurde octopus.
Dat was de allerlekkerste octopus die ik ooit heb gegeten. Een klein beetje crunchy van buiten en heerlijk zacht en mals van binnen.
Ook de salade met verse octopus en de octopuskroketjes waren niet te versmaden. Neem vooral een dessert toe, de fruitsalade was heerlijk en ook de verse aardbeitjes met slagroom waren zalig.
Als afsluiter neem je een cappuccino, precies zoals wij hem kennen, alleen dan met een extra dikke toef slagroom en een beetje kaneel on top! Laad je vol, zou ik zeggen.
Capri, Fuseta
We wilden eigenlijk gaan eten bij Casa Corvo (bekend visrestaurant), maar daar staan altijd enorme wachtrijen en dat is met een kind geen aanrader. Daarom liepen we naar het piepkleine dorpspleintje van Fuseta waar Capri zit. We zaten lekker buiten op het leuke dorpsplein en aten hier superverse verschillende vissoorten met frietjes en een simpele salade. Als afsluiter had ik een fantastische kokoscake. Al hun desserts zagen er geweldig lekker uit, dus ze zijn zeker het proberen waard.
En als je er zin in hebt, moet je hier ook de sangria proberen. Die is ook echt lekker en drie glazen kostten mij slechts €2,40!
Os Arcos, Tavira
In Tavira vroegen we aan een local wat nou een lekker restaurantje was en zij wees ons op Os Arcos. Hier zaten inderdaad veel Portugezen (binnen weliswaar) en buiten zaten twee toeristen. Hoewel de service echt langzaam kon zijn, was het eten prima. We kozen voor een dagmenu, waarbij ik een gefrituurde vis met rijst en salade had.
De flan was hier het allerlekkerst en ook de rode wijn was van goede kwaliteit.
Vai e Volta, Olhao
Onze favoriet van de vakantie was dit tentje in Olhao waar je onbeperkt gegrilde vis kunt eten voor maar €9 per persoon. Ik heb nog nooit zoveel heerlijke verse en verschillende vissoorten gegeten!
Het is allemaal lokale vis die dezelfde dag gevangen is, dus je proeft de versheid. Het restaurant is heel eenvoudig, maar de bediening is erg warm en het eten is er gewoonweg super. Dat maakt het ook tot een van de meest populaire restaurants, dus het kan zijn dat je even moeten wachten.
Naast de vis kregen we ook brood, zoete aardappels en een soort broodpap die heeeeel vies was (brrrr). Hier aten we echt een heerlijke flan en de allerlekkerste Delicias do Algarve. Let op: het restaurant is alleen tijdens de lunch geopend!
Pastelleria Clamy 2, Olhao en Moncarapacho
Wil je eens op z’n Portugees ontbijten, dan ben je bij Clamy 2 aan het juiste adres. Over het algemeen zijn de meeste pastellerias van goede kwaliteit, maar deze sprong er wat ons betreft uit. Lekkere verse croissants gevuld met alfarroba (soort chocoladepasta) of warme pasteis de nata koop je bij Clamy 2.
Ook de lokale zoetigheden, zoals amandelcake of sinaasappelcake, kun je in pastellerias vinden.
Sem Espinhas Guadiana, Vila Real De San Antonio
Speciaal voor dit restaurantje reden we naar het stadje Vila Real De San Antonio. Het eten was zoals verwacht heerlijk, maar het was wel even schrikken van de prijs. In tegenstelling tot alle restaurantjes waar we met z’n tweetjes voor €25 aten en dronken, waren we hier iets meer dan €60 kwijt voor twee voor- en twee hoofdgerechten.
Maar dan heb je ook wat! Hier vind je de smaken uit de Algarve maar dan vernieuwend klaargemaakt en zelfs op sterrenniveau. Zo at ik er lokale schelpjes gemarineerd met koriander en gember. Je kunt overal schelpen eten, maar die zijn dan meestal op de traditionele wijze klaargemaakt. Ook at ik hun variatie op saltimbocca, rundvlees uit de Algarve met bacon!
Hier doen ze echt hun best om aparte en vernieuwende smaken te serveren. Het is een eindje rijden, maar zeker de moeite waard!
Mocht je een van mijn restauranttips bezoeken, laat het me dan zeker weten. Ik ben erg benieuwd hoe jij het dan hebt ervaren. Wil je mijn reisverslag lezen, check dan deze post over de leukste dorpjes in de Algarve, Portugal.
*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.
No Replies to "TRAVEL & FOOD: eten in Tavira (Portugal)"