Travel & Food: eten in Paramaribo

Eten in Paramaribo verveelt nooit! Of je nou zelf kookt met de heerlijke producten die je er kan kopen, of ‘op straat’ eet zoals Surinamers eten buiten de deur noemen, het is eigenlijk altijd lekker. Toen ik in juli in Suriname was, ben ik dan ook weer los gegaan. Alles voor de blog hè? 😀 Omdat ik in Nederland echt gezond probeer te eten, heb ik dat die twee weken dat ik in Paramaribo was, ook gepoogd vol te houden. Dat lukte best aardig, al was mijn eetritme compleet anders dan in Nederland. Hieronder deel ik met je wat ik onder andere heb gegeten in Paramaribo.

Eten in het vliegtuig

Eten in Suriname KLM heenreisAls ik vlieg bestel ik eigenlijk altijd een (Aziatisch) vegetarische maaltijd, omdat ik weinig kip/vlees eet. Dat betekent dat ik als een van de eersten mijn eten krijg (gna, gna), maar het is altijd maar afwachten of het te eten is. Op de heenreis kreeg ik pasta met wat groenten (helaas zonder saus) en een salade. Daarnaast een bakje fruit en een broodje. Het was oké.

Eten in Suriname KLM ontbijt terugreis

Achteraf bleek dat het eten van de heenreis prima was in vergelijking met dat van de terugreis. Toen kreeg ik als avondeten macaroni met een beetje mais en kousenband (???), wederom zonder saus. Ernaast vegetarische stukjes, die niet echt naar iets smaakten. Blijkbaar was er nog wat over, want vegetarische stukjes waren ook mijn broodbeleg voor het ontbijt. Gelukkig had ik pejeh bij me.

Eten in Paramaribo: lunch op straat

Eten in Suriname Rituals

Naast de ingang van hotel Krasnapolsky zit koffietent Rituals. Ze verkopen er koffie, maar ook gebakjes en broodjes. Ik was in het centrum en had erge trek, maar even geen trek in fastfood of echt warm eten. Dus ging ik voor een bagel met kip, sla en tomaat. Prima keus.
Rituals, Domineestraat 39 Paramaribo, 00597 475 050

Eten in Suriname Soup Oso

Een tentje dat ik pas dit jaar heb ontdekt is Soup Oso. Ze hebben daar – de naam zegt het al – heerlijke soepen, maar ook ‘brede’ (brood), ‘pikin’ (salades) en ‘bigi’ (hoofdgerechten). De dahl (linzensoep) is heerlijk, maar die is er alleen op dinsdag. Dus koos ik voor een brede hummus gruntu: een broodje van Tout Tout Petite met daarop gegrilde aubergine, gedroogde tomaat, Turkse kaas en oso made hummus. Yummie!
Souposo, Costerstraat 20a Paramaribo, 00597 420 354

Eten in Suriname Moti Mahal

Oké, een bara is niet echt een lunchmaaltijd, maar deze van Moti Mahal gaat er ALTIJD in. Bij dit (afhaal)restaurant maken ze echt de lekkerste bara van Paramaribo. Ze vullen hem namelijk. En dan niet zoals in Nederland, opengesneden en dan wat kip er tussen proppen. Nee, bij deze opperbara wordt de vulling mee gebakken. Ze verkopen gevulde bara’s met of zonder kip en er zitten sowieso groenten in. Moti Mahal kan je het beste bellen voor je bara’s wil halen. Kom je na twaalven ’s middags, dan is de kans zeer aanwezig dat je pech hebt. Tenzij je dus hebt gebeld en bara’s hebt laten wegleggen.
Moti Mahal, Wagenwegstraat 56-58 Paramaribo, 00597 474 367

Eten in Paramaribo: fastfood

Eten in Suriname Popeyes

Naar Popeyes ga je eigenlijk voor de biscuits. Die smelten op je tong zodra je een hap neemt. Er zitten vast verschrikkelijk veel slechte ingrediënten in, maar ik eet ze alleen in Suriname, dus de schade is te overzien.

Eten in Suriname Rambali

Mag je roti fastfood noemen? Als ik puur kijk naar hoe snel ik deze roti meekreeg, wel. In ons roti-overzicht werden we er meerdere keren op gewezen dat we Rambali echt niet mochten overslaan in onze lijst. Dan moest ik natuurlijk wel een keer zelf proeven. Zo geschiedde, twee dagen lang. Want die roti en de toespijs is ENORM. Je kan er makkelijk met zijn tweeën van eten.
Rambali Roti Shop, Tweede Rijweg 151 Paramaribo

Meer fastfood spots vind je hier.

Eten in Paramaribo: avondeten

Eten in Suriname Warung Resa

Ja, alles wat je ziet op deze foto (petjil, vega saoto soep, vis saté) was voor mij. Plus twee baka bana’s. Allemaal opgegeten. En ik had spijt dat ik niet nog meer had besteld. Vooral die baka bana. Heerlijk knapperig van buiten en de banaan zelf was zoetzuur. HEAVEN!
Warung Resa, Commissaris Weytinghweg 178 Wanica, 00597 339 217

Eten in Suriname salade Buitengewoon

Helemaal aan het eind van de Dr J. F. Nassylaan zit loungebar Buitengewoon. Ik wilde er iets van de kaart bestellen, maar toen ik zag dat de eigenaresse een salade at die er niet op stond, vroeg ik of ik die misschien ook kon krijgen. Dat bleek mogelijk. Het was een salade met kip, gegrilde groenten en baka bana (leuke twist!). Niet alleen een goede salade, ook geweldige service!

Eten in Suriname cassavefriet Buitengewoon

Omdat ik nou eenmaal een veelvraat ben, heb ik toch iets van de kaart besteld: Vlaamse kasaba. Ik kan me niet meer herinneren of ik alles heb opgekregen, maar lekker was het wel! Bij Buitengewoon kan je ook andere hapjes zoals chicken wings en bitterballen bestellen, net als pasta’s, burgers en hun signature spareribs.
Buitengewoon, Dr. J. F. Nassylaan 151 Paramaribo, 00597 850 0075

Eten in Suriname Rutu

Nog een keer cassavefrietjes/teloh of hoe je ze ook wil noemen, maar dan als bijgerecht bij mijn hamburger. Ik at die hamburger bij RUTU, een restaurant van Tori Oso dat wordt gerund door super chefkok Jethro Wirth. Ik noem hem super, want man o man, die burger!!! Ga die eten! Een verrukkelijk hamburgerbroodje, met een rundvlees patty, die van buiten lekker knapperig is en van binnen heerlijk mals, een spiegelei en geen bacon, maar een plakje zoutvlees. Alles afgemaakt met een zoetzure barbecuesaus. De lekkerste hamburger die ik in Paramaribo heb gegeten, eerlijk waar.
RUTU by Chef Thro, Verlengde Gemenelandsweg 123 Paramaribo, 00597 8612647

Eten in Paramaribo: zelf gemaakt eten

Eten in Suriname healthy breakfast

Breakfast van bacovenpannenkoeken, papaya manya (stevigere mango die je in stukjes kan snijden) en een sapje met groenten, manya en markoesa van Love Your Body Smoothies and Juices.

Eten in Suriname zelgemaakte lunch

In Nederland lunch ik vaak met een goed gevulde salade. Geen reden om dat niet ook te doen in Suriname. Bij de supermarkt kocht ik lokale paprika, tomaatjes, komkommer en sla. De avocado en makreel waren geïmporteerd. Het sapje erbij was biologische mango pulp, te koop bij Body in Balance aan de Nassylaan 75 in Paramaribo.

Eten in Suriname bananenbrood

Ik had zoveel bacoven dat ik er niet alleen pannenkoeken maar ook bananenbrood van heb gebakken.

Eten in Suriname brood bakken

Zelfgebakken brood mocht ook niet ontbreken. Het was niet-kneden brood, dat je minstens acht uur laat rijzen. Het bakken was nog even spannend, omdat ik niet de juiste pan had daarvoor, maar deze aluminium bakvorm werkte goed genoeg.

Eten in Suriname brood met vleesworst

Ik at sneetjes van mijn zelfgebakken brood besprenkeld met wat olijfolie, maar ik belegde ze ook met de heerlijke (maar wel pepere) vleesworst van slagerij Abbas.

Eten in Suriname tortillachips

Hoewel ik genoot van al het Surinaamse eten, verlangde ik ook wel eens naar iets anders. Daarom maakte ik van zoveel mogelijk lokale producten tortillachips met groenten uit de oven. De aubergine (boulanger), paprika’s en avocado (advocaat) waren allemaal Surinaams.

Eten in Suriname tortillachips en guacemole

Van de avocado maakte ik guacamole om mijn chips in te kunnen dippen. Surinaamse avocado is zoooo lekker. Vaak zijn de avocado’s ook een stuk groter, dus je hebt er maar een nodig voor een goede kom guacamole.

Eten in Suriname bakbanaan

Bakbanaan is als ik de verhalen moet geloven, heel gezond, maar vooral erg lekker. Ik sneed de bakbanaan in plakjes en bakte ze in een klein laagje olijfolie.

Eten in Suriname baka bana

Ik kan me niet heugen dat ik in Nederland de laatste tijd zo’n lekkere bakbanaan heb gekocht en gegeten. Dat komt misschien omdat de bakbananen in Nederland uit andere Zuid-Amerikaanse landen komen en dus anders kunnen smaken. Deze was echt heerlijk, precies de juiste smaakverhouding zoet en zuur. Alle plakjes die je ziet liggen op het bord, heb ik opgegeten. In mijn eentje ja.

Eten in Suriname brownies

Ook in Suriname sta ik bekend om mijn brownies. Dus toen ik Tony’s Chocolonely zag liggen in mijn supermarkt in Paramaribo, moest ik die wel kopen en aan het bakken slaan.


Bovenstaande was nog niet eens de helft van al het lekkere eten in Paramaribo dat ik naar binnen heb gewerkt. Maar volgens mij heb ik je wel genoeg doen watertanden zo. Laat vooral weten hoe het bevalt als jij ook bij een van de genoemde cafés, restaurants, enz. bent geweest?


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

5 Replies to "Travel & Food: eten in Paramaribo"

 • comment-avatar
  Missy 9 augustus 2016 (13:13)

  Ik wist niet dat je vaak vegetarisch eet. De volgende keer als je er bent, ga dan langs bij aloe roti aan de Hermitageweg. Keus uit meerdere groentes en supergrote roti’s.
  Bordeaux aan de roseveldtkade is ook een goed restaurant, maken de meeste gerechten van Surinaamse producten.
  En natuurlijk een hamburger van Mitchell Veldkamp.

  • comment-avatar
   Onesy 10 augustus 2016 (12:48)

   Hoi Missy, Aloe Roti is mijn absolute favoriet in Suriname (https://www.thisgirlcancook.nl/4-bekendste-roti-adresjes-paramaribo/)! De avond dat ik in Paramaribo aankwam, heb ik daar roti gehaald. 😀
   Over de burger van Mitchell heb ik ook vaker gehoord, die staat nog op de lijst voor een volgende keer.
   Thanks ook voor de andere tip!

   Groetjes,

   One’sy

 • comment-avatar
  Marjorie 20 augustus 2017 (15:34)

  Hoi Onesy heb je voor mij het recept van je niet kneden brood? En hoe groot was die ronde alu bakblik die je hiervoor hebt gebruikt?

  Ik eet zelf geen brood meer, maar wil mijn man hiermee verassen ?

  • comment-avatar
   TGSCC 20 augustus 2017 (18:10)

   Hoi Marjorie,

   Iemand verrassen met brood is een geweldig idee! Ik kan me niet meer herinneren welke maat bakvorm het precies was, ik denk iets van 22 cm (diameter)? Mocht je een kleine braadpan of gietijzeren pan hebben (met deksel dat in de oven kan), dan zou ik die gebruiken, ik koos voor de bakvorm omdat ik geen pan tot mijn beschikking had. 🙂 Heb je wel een pan maar geen deksel, schuif dan nog een braadslede met water in de oven om stoom te creëren (zie recepten hieronder voor meer info daarover).

   Je kan het recept voor knapperige Surinaamse witte puntjes gebruiken, dat is een basisdeeg waarmee je alle kanten op kunt. Of het recept voor bierbrood, waarbij je de hoeveelheid bier vervangt door dezelfde hoeveelheid (of iets meer) water.

   Succes ermee!

   Groetjes,

   One’sy

 • comment-avatar
  Marjorie 17 oktober 2017 (01:14)

  Thanks!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.