This Girl Can Cook’s must haves in de keuken

Sinds we This Girl Can Cook zijn begonnen, hebben One’sy en ik je hopelijk geïnspireerd om eens iets anders te koken, een (Surinaams) gerecht gezonder te maken, of een glimlach op je gezicht getoverd bij het lezen van een andere post. Maar niet alleen recepten en dergelijke zijn handig en fijn om te krijgen, ook aan tips voor in de keuken heb je een hoop. Daarom vandaag deel 1 van onze favoriete kookhacks en handige kooktips: welke apparaten en producten zijn wat ons betreft must haves in de keuken?

Must haves in de keuken: een ricecooker

Er is bijna geen Surinaams huishouden dat dit apparaat niet in huis heeft. Ideaal om rijst in te koken (want geen aangekoekte laag die verbrandt), maar ook zeer geschikt om quinoa of bulgur in klaar te maken.

Bekijk ons overzicht van 5 alternatieven voor witte rijst.


Must haves in de keuken: een metalen zeepje tegen vieze geurtjes

Heb je ook altijd van die stinkende handen nadat je knoflook of ui hebt gesneden? Ik wel tot ik van mijn schoonmoeder een roestvrijstalen zeepje ontving, waar je na het snijden van uien of knoflook je handen mee ‘wast’. Je wrijft je vingers over het zeepje en wast je handen daarna met water en hoppa: weg is de geur! Je kunt het zeepje kopen bij kookwinkels. Mocht je het niet zo snel kunnen vinden, wrijf je vingers dan langs je kraan, of iets anders van metaal voor hetzelfde effect.


Must haves in de keuken: een staafmixer

Of je nou een pastasaus wil pureren, een soepje maakt of pinda’s wil malen voor pindakaas, een staafmixer is altijd ergens goed voor. Kies er een met een hoog wattage/vermogen, zodat de pureer/hakkracht voldoende is om het werk gedaan te krijgen. Wij kochten een uitgebreide set, met niet alleen een staafmixer, maar ook uitgerust met extra hakmolen, garde en mengbeker. Niet per se goedkoop, maar dan heb je eigenlijk niets anders meer nodig.

Bekijk ons recept voor zelfgemaakte tomatensaus voor pasta.
Bekijk ons recept voor home made Madame Jeanette pindakaas.


Must haves in de keuken: Amerikaanse cups en maatlepels

In veel van de recepten die je online kan vinden, worden andere maten gebruikt om gewicht en volume van ingrediënten te bepalen. Je kan prima omrekenen hoeveel gram bloem 1 cup is, of hoeveel ml melk 3/4 cup, maar makkelijker is het als je die Amerikaanse cups hebt. Daarnaast wordt in recepten ook gesproken over theelepels en eetlepels. Dit is niet het bestek waarmee je eet, maar echte maatlepels. Mijn maatlepels kocht ik bij de HEMA, maar je kan ze bij kookwinkels vinden. Net als de cups, die zijn te koop bij onder andere bol.com.


Must haves in de keuken: een keukenschaar

Als je nog geen keukenschaar in je keuken hebt, raad ik je aan er snel een te kopen. Zo’n schaar is niet alleen handig om kruiden (fijn) mee te knippen, maar ook om bijvoorbeeld snel kip te knippen in plaats van te hakken. Ook kun je met deze schaar boterhammen ‘snijden’: leg twee boterhammen op elkaar en knip ze in zes stukjes.


Must haves in de keuken: een mixer

Kip pluizen is niet het leukste klusje, maar hoort er nou eenmaal bij als je een lekkere pastei of saoto soep maakt. Dat dat lang duurt, is verleden tijd als je een mixer hebt (zie filmpje hieronder). Geen idee wie erachter is gekomen, maar ik ben diegene wel dankbaar!


Must haves in de keuken: een stoommandje

Voor nog geen paar euro te koop bij tropische winkels als Oriental en heel handig voor wie niet alleen gezond wil koken, maar ook efficiënt. Kook in een pan bijvoorbeeld je (zoete) aardappels en daarbovenop in de stoommand je broccoli.


Must haves in de keuken: herbruikbare bakfolie

Als je vaak en veel bakt, is het zonde om iedere keer bakpapier te gebruiken en dat naderhand weg te gooien. Koop daarom een of meerdere vellen herbruikbare bakfolie. Geen vet nodig, op maat te knippen en honderden keren te gebruiken!

Bekijk ons recept voor American biscuits.


Must haves in de keuken: goede pannen

Jarenlang kocht ik pannen waarvan de antiaanbaklaag na een tijdje losliet. Behalve heel ongezond, is het op de lange termijn ook nog eens duur. Je kunt beter één keer een goede investering doen en fijne pannen hebben om in te koken dan elke keer rotpannen hebben waar je niet goed mee kunt koken. Ik heb een tijdje geleden een fantastische geëmailleerde gietijzeren braadpan aangeschaft bij Lidl die geweldig werkt om bijvoorbeeld vlees in te sudderen of knapperig brood te bakken in de oven. Door de emaillelaag, is ‘ie ook heel makkelijk te reinigen. Gietijzer is niet goedkoop (minstens 40 à 50 euro), maar je koopt het een keer en daarna nooit meer! #lekkerduurzaam

Bekijk ons recept voor pulled beef tortilla’s.

Welke apparaten in de keuken zijn jouw must haves?


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

No Replies to "This Girl Can Cook's must haves in de keuken"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.