De high tea is de laatste paar jaar enorm populair geworden. Met een groepje smul je meestal van verschillende theesmaken, geserveerd in schattige kopjes op schoteltjes en allerhande zoete en hartige lekkernijen en sandwiches. Deze afternoon tea (zoals een high tea eigenlijk heet) komt uit Engeland. Maar omdat de Surinaamse keuken ook genoeg lekkers heeft, geven wij je een suggestie voor een Surinaamse high tea speciaal voor Moederdag!
Moederdag kan een lastige dag zijn voor mensen van wie de moeder niet meer in leven is of die hun moeder om welke reden dan ook niet in de buurt hebben. Daarom is Moederdag, hoe commercieel ook, als je je moeder wel nog hebt, een dag om haar toch wat extra aandacht te geven! En wat is een betere manier van iemand verwennen dan met eten? Deze Surinaamse high tea vergt wel wat voorbereiding, maar levert niet alleen volle buikjes op naderhand, maar ook mooie herinneringen!
Onze Surinaamse high tea bestaat uit zoete lekkernijen, hartige lekkernijen, belegde broodjes en drankjes. We hebben ze per categorie onder elkaar gezet:
SURINAAMSE HIGH TEA ZOET
Het grootste onderdeel van een high tea is de zoetigheid. En daar hebben wij ook Surinaamse varianten van! Ook voor de mensen die glutenvrij, geraffineerde suikervrij of veganistisch willen genieten, bieden we genoeg keus.
- GEZONDE BRUINE KOEK (GLUTEN- EN GERAFFINEERDE SUIKERVRIJ). Je kan deze cake maken in een cakevorm en in plakjes snijden, maar je kan er ook muffinvormpjes voor gebruiken.
Hier vind je het recept voor gezonde Surinaamse bruine koek. - ANANASCAKE MET RUM. De ananascake krijgt een extra Surinaams/tropisch tintje door de toevoeging van (Borgoe) rum. Eventueel is ook dit recept om te vormen naar (mini)muffins. Snij er anders mooie puntjes van.
Hier vind je het recept voor ananascake met Borgoe rum. - PANNENKOEKEN (SUIKERVRIJ). Je kan niet een maar twee soorten tropische pannenkoekjes bakken voor deze high tea die geen toegevoegde suiker nodig hebben, omdat de banaan al zoet is.
Hier vind je het recept voor bacove pannenkoekjes.
Hier vind je het recept voor pannenkoeken met bakbanaan. - BROWNIES MET MADAME JEANETTE. Wie van peper eten houdt, wordt erg gelukkig van deze brownies met madame Jeanette. Snij de brownie in kleine vierkantjes, zodat je meerdere stukjes kan eten zonder in brand te staan.
Hier vind je het recept voor brownies met madame Jeanette. - MAIZENAKOEKJES (GLUTENVRIJ). Maizenakoekjes zijn heerlijk en met onze recepten minder zoet dan gebruikelijk. Kies voor de standaard variant of de chocolade versie.
Hier vind je het recept voor maizenakoekjes met minder suiker.
Hier vind je het recept voor chocolade maizenakoekjes. - FIADOE (VEGAN). In plaats van 1 grote fiadoe die je in stukjes snijdt, kan je ook mini-fiadoes maken die je in muffinvormpjes bakt.
Hier vind je het recept voor vegan fiadoe. - BOJO (VEGAN EN GERAFFINEERDE SUIKERVRIJ). Voor de liefhebbers van kokos is dit een heerlijke toevoeging aan een al heerlijke high tea.
Hier vind je het recept voor vegan bojo.
Wil je nog meer zoete suggesties? Hier vind je al onze zoete recepten.
SURINAAMSE HIGH TEA SANDWICHES:
Een high tea is niet compleet zonder sandwiches. Bij een traditionele variant zijn dat meestal witte boterhammen zonder korst met komkommer en sneetjes met zalm. Wij doen dat natuurlijk op zijn Surinaams, met niet alleen Surinaamse broodjes, maar ook Surinaams beleg! Vorm iets kleinere broodjes dan in de recepten staat aangegeven om de broodjes bite size te houden.
- SURINAAMSE WITTE PUNTJES. Deze heerlijke witte puntjes hoef je niet te kneden, maar ze moeten wel wat langer rijzen dan gebruikelijk. Dat zorgt voor een diepere smaak en een lekker knapperige korst.
Hier vind je het recept voor knapperige witte Surinaamse puntjes. - SURINAAMSE BRUINE PUNTJES. Wie zijn high tea sandwiches wil beleggen met een vezelrijkere variant van brood, kan deze bruine puntjes maken.
Hier vind je het recept voor Surinaamse bruine puntjes. - LUCHTIGE ZOETE AARDAPPELBOLLETJES. Deze bolletjes zijn super luchtig en krijgen hun zoete smaak door de zoete aardappel in het deeg.
Hier vind je het recept voor zoete aardappel bolletjes. - BAKKELJAUW. Er zijn maar weinig viseters die een broodje bakkeljauw niet kunnen waarderen. Met peper en zuur of zonder, dit is altijd een winner!
Hier vind je het recept voor bakkeljauw. - PITTIGE PINDAKAAS MET MADAME JEANETTE. Gewone pindakaas op een vers broodje is al lekker, maar deze zelfgemaakte pindakaas heeft een extra kick vanwege de madame Jeanette peper die erin verwerkt is.
Hier vind je het recept voor madame Jeanette pindakaas. - POM. Een heel geschikt Surinaams belegd broodje voor een high tea is natuurlijk een broodje pom. Of je nou de versie met kip en zoutvlees kiest of de vegan variant met paddenstoelen, smullen wordt het sowieso.
Hier vind je het recept voor veganistische pom.
Hier vind je het recept voor Surinaamse pom met kip. - TAYERBLAD PESTO. Een dip voor de puntjes met een Surinaamse groente maak je gemakkelijk met tayerblad, olijfolie, pijnboompitten, kaas en zout!
Hier vind je het recept voor tayerblad pesto.
SURINAAMSE HIGH TEA HARTIG
De broodjes/sandwiches bij een high tea zijn vaak hartig, maar meestal wordt ook iets als een quiche geserveerd. Natuurlijk leent de Surinaamse pastei zich daar prima voor!
- SURINAAMSE PASTEITJES. Maak 1 grote pastei die je in stukjes snijdt of maak pasteitjes die bitesize zijn. Dit recept bevat geen vlees/kip, maar dat kan je uiteraard zelf nog toevoegen.
Hier vind je het recept voor vegan Surinaamse pasteitjes. - PASTEI MET TAYERBLAD (EN GEHAKT). Tayerblad wordt vaak gegeten met rijst, maar wij verwerkten de Surinaamse bladgroente in een heerlijke pastei met gehakt en feta. Ook hiervoor geldt dat je er pasteitjes van kan maken die een geschikter formaat hebben voor een high tea. Voor een vegetarische variant laat je simpelweg het gehakt weg of voeg je vegetarisch gehakt toe.
Hier vind je het recept voor pastei met tayerblad en gehakt.
SURINAAMSE HIGH TEA DRANKJES
Een high tea is natuurlijk niet compleet zonder thee. Maar ook een heerlijk pittig glaasje Surinaams gemberbier zal je dorst lessen! Of maak een kan Surinaamse stroop volgens oud recept waarbij je alleen natuurlijke kleurstof en veel minder suiker gebruikt.
- SURINAAMS GEMBERBIER (GERAFFINEERDE SUIKERVRIJ). Gemberbier hoef je niet te maken met (heel veel) suiker. Wij gebruiken er een tropische vrucht voor die niet alleen zoet maar ook fris is.
Hier vind je het recept voor Surinaams gemberbier. - SURINAAMSE COLASTROOP MET NATUURLIJKE KLEURSTOF. Colastroop kan je maken met cola essence, maar wanneer je geen chemische kleurstof wil gebruiken, is hibiscus een goed alternatief om een rode verfrissende drank te serveren bij de Surinaamse high tea.
Hier vind je het recept voor cola stroop met natuurlijke kleurstof. - ICE CREAM SODA. Deze Surinaamse milkshake maak je met de smaak Fernandes die je het lekkerst vindt.
Hier vind je het recept voor ice cream soda.
Fijne moederdag!
No Replies to "Surinaamse high tea voor Moederdag à la This Girl Can Cook"