BB met R, dat is Bruine Bonen met Rijst! Veel Surinamers zullen dit noemen als favoriet Surinaams gerecht en dan vooral de rijkelijk gevulde versie met kip, zoutvlees én (knak)worst. Ik laat graag je kennis maken met mijn variatie op de klassieke Surinaamse bruine bonen met rijst: bruine bonen met gehakt en zoete aardappel. Fijne bijkomstigheid van deze chili con carne is dat je een extra dosis groenten binnen krijgt door zoete aardappel in plaats van rijst te gebruiken. Daarnaast kan je in dit gerecht prima het gehakt weglaten omdat peulvruchten eiwit, vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen bevatten. Gezond, lekker en zeker het proberen waard dus!
Mensen die mij kennen weten dat ik jarenlang geen Surinaamse bruine bonen met rijst meer kon zien. Het is namelijk een gerecht dat ik in mijn jeugd ELKE WEEK at. Ja, je leest het goed, elke week! Mijn ouders hielden niet zo van variatie blijkbaar. Alhoewel, de ene keer aten we BB met R met kip, de volgende week met rookworst, de keer daarop met knakworst en ga zo maar door.
Het zorgde ervoor dat ik een totale afkeer kreeg van bruine bonen. Toen ik oud genoeg was om zelf te kunnen koken, besloot ik daarom ook: Nooit Meer Bruine Bonen Voor Mij. Met als resultaat dat als ik bij mensen ging eten en die bruine ettertjes zag, ik al begon te kokhalzen. En als klap op de vuurpijl werd ik ook nog eens verliefd op een jongen wiens favoriete eten BB met R was. Je begrijpt dat die relatie niets is geworden…
Mijn BB met R combineert Surinaamse en Mexicaanse smaken
Misschien schrikt hij zich een hoedje als hij weet dat ik na jaren me toch weer eens aan die ‘vieze bruine bonen’ heb gewaagd. Ik ben namelijk verliefd geworden op een andere man, die ook gek op bruine bonen is en mij keer op keer bleef vragen om een echte Surinaamse BB met R.
Ik besloot het gerecht klaar te maken, but I dit it my way! Het werd een variatie op de klassieke Surinaamse bruine bonen waarbij ik Mexicaanse met Surinaamse smaken mengde. De rijst verving ik door zoete aardappel, en het Mexicaanse tintje kreeg de BB met R doordat ik gehakt gebruikte in plaats van kip en zoutvlees. De tegenstelling van het pittig gekruide gehakt met de zachte zoete aardappel levert een heerlijke combinatie op. Verder doe ik er altijd flink wat groenten bij die ik samen met het vlees zachtjes laat sudderen. Zo trekken de smaken fantastisch in elkaar.
Om het af te maken doe ik er wat crème fraîche en koriander bij. Zoet, pittig, fris en romig: I love this dish! En ja, toegegeven, het is niet de traditionele BB met R die je kent. Maar waarom zou je niet variëren met die bruine ettertjes? Ik lust in ieder geval weer elke week bruine bonen. Oké, ik lieg. Eens per maand Surinaamse bruine bonen is voldoende. 🙂
Ingrediënten Surinaamse bruine bonen met zoete aardappel en gehakt:
- vier grote zoete aardappels
- 500 gram rundergehakt
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 2 theelepels chilipoeder
- 1 snufje kaneel
- zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 witte ui, gesnipperd
- 2 winterpenen, in blokjes gesneden
- 2 rode paprika’s, in blokjes gesneden
- 1 pot mais
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 pot bruine bonen
- 1 bakje crème fraîche
- handje verse koriander
- twee goede limoenen
Zo ga je te werk:
1: Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels in wikkel ze in folie. Doe ze 45-60 minuten in de oven op 220 graden. Vergeet dit niet te doen voor je het chili con carne mengsel maakt! De zoete aardappel is klaar als je er met een satéprikker in kunt prikken en de hele aardappel zacht is. Weinig tijd? Pof dan de aardappels in de magnetron: prik er met een vork gaatjes in, leg de aardappels in de magnetron en laat op vol vermogen 5 minuten garen. Draai ze om en laat weer 5 minuten garen.
2: Kruid het gehakt met paprikapoeder, komijn, chilipoeder, kaneel, zout en peper.
3: Snipper de ui in kleine stukjes en pers of snijd de knoflook. Doe hierna de twee eetlepels olijfolie in een wok of braadpan en bak de uien tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en het gekruide gehakt erbij en daarna ook de winterpeen en paprika in blokjes. Bak dit tot het gaar en bruin is.
4: Doe de tomatenpuree, tomatenblokjes, mais en als laatste de bonen erbij. Roer het geheel door elkaar en proef op het op smaak is. Zo niet, doe er dan nog wat zout/peper/chilipoeder bij. Het mag best een beetje je mond branden (so to say), vooral als je erg van pittig houdt.
5: Proef ook of de groenten (vooral de wortel) zacht en gaar zijn. Als dit het geval is, zet je de pan met een deksel op laag vuur en laat je het een half uurtje sudderen. Roer het om de tien minuten door.
6: Snij de zoete aardappel doormidden en plet deze een beetje. Schep het chili con carne mengsel erop en daarbovenop een dikke dot crème fraîche.
7: Je kunt het gerecht afmaken met wat geraspte kaas als je dat lekker vindt. Ik pers er in ieder geval altijd een halve limoen boven uit, voor de extra frisheid. Extra fris wordt het als je er nog wat blaadjes koriander over sprenkelt.
Nyan switi!
Surinaamse bruine bonen met zoete aardappel en gehakt
Ingrediënten
- vier grote zoete aardappels
- 500 gram rundergehakt
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 2 theelepels chilipoeder
- 1 snufje kaneel
- zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 tenen knoflook - geperst
- 1 witte ui - gesnipperd
- 2 winterpenen - in blokjes gesneden
- 2 rode paprika’s - in blokjes gesneden
- 1 pot mais
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 pot bruine bonen
- 1 bakje crème fraîche
- handje verse koriander
- twee goede limoenen
Instructies
- Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels in wikkel ze in folie. Doe ze 45-60 minuten in de oven op 220 graden. Vergeet dit niet te doen voor je het chili con carne mengsel maakt! De zoete aardappel is klaar als je er met een satéprikker in kunt prikken en de hele aardappel zacht is. Weinig tijd? Pof dan de aardappels in de magnetron: prik er met een vork gaatjes in, leg de aardappels in de magnetron en laat op vol vermogen 5 minuten garen. Draai ze om en laat weer 5 minuten garen.
- Kruid het gehakt met paprikapoeder, komijn, chilipoeder, kaneel, zout en peper.
- Snipper de ui in kleine stukjes en pers of snijd de knoflook. Doe hierna de twee eetlepels olijfolie in een wok of braadpan en bak de uien tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en het gekruide gehakt erbij en daarna ook de winterpeen en paprika in blokjes. Bak dit tot het gaar en bruin is.
- Doe de tomatenpuree, tomatenblokjes, mais en als laatste de bonen erbij. Roer het geheel door elkaar en proef op het op smaak is. Zo niet, doe er dan nog wat zout/peper/chilipoeder bij. Het mag best een beetje je mond branden (so to say), vooral als je erg van pittig houdt.
- Proef ook of de groenten (vooral de wortel) zacht en gaar zijn. Als dit het geval is, zet je de pan met een deksel op laag vuur en laat je het een half uurtje sudderen. Roer het om de tien minuten door.
- Snij de zoete aardappel doormidden en plet deze een beetje. Schep het chili con carne mengsel erop en daarbovenop een dikke dot crème fraîche.
- Je kunt het gerecht afmaken met wat geraspte kaas als je dat lekker vindt. Ik pers er in ieder geval altijd een halve limoen boven uit, voor de extra frisheid. Extra fris wordt het als je er nog wat blaadjes koriander over sprenkelt.
No Replies to "RECEPT: Surinaamse bruine bonen met zoete aardappel en gehakt"