SURINAAMS KERSTRECEPT: ossenhaas met cassave en kousenband

Tot een paar jaar geleden was december de maand waarin onze oma jarig was op 24 december en we de twee dagen erna kerst vierden. Toen dochter/nichtje Ella ook in december geboren werd, kwam daar nog een mooie gebeurtenis bij. Helaas is december nu een dubbele maand, omdat op 8 december 2015 onze oma en het jaar erop op 10 december 2016 onze vader overleed. Juist omdat zij er niet meer zijn, hechten we er nóg meer waarde aan om tijdens de feestdagen samen te zijn met onze moeder, ons andere zusje en onze gezinnen. Want bij kerst hoort natuurlijk lekker eten, maar het is ook een van de mooiste momenten in het jaar om samen met familie, geliefden en vrienden door te brengen!

Toen we nog klein waren, aten we met kerst meestal twee soorten rollade met bijvoorbeeld amsoi en rijst of gebakken aardappeltjes. Sinds we volwassen zijn, varieerde het behoorlijk wat we aten: van uit eten gaan, tot kerst vieren in Suriname en van eten bij schoonouders tot eten bij ooms en tantes. Dit jaar eten we lekker thuis en als jij dat ook gaat doen, inspireren we je graag om een heerlijk Surinaams kerstrecept op tafel te zetten.
Coop Supermarkten vroeg ons om een This Girl Can Cook twist te geven aan een echte kerstklassieker: ossenhaas met pommes Duchesse en haricots verts met spek. Die uitdaging gingen we graag aan! We toverden de kerstklassieker om tot ossenhaas met toefjes van cassavepuree en kousenband met spek. Vier jij deze Caribische kerst met ons mee?

Surinaams kerstrecept ossenhaas met cassave en kousenband

WIN! In samenwerking met Coop mogen we ook iets leuks weggeven! Om heerlijke gerechten op tafel te kunnen zetten, heb je natuurlijk goed kookgerei nodig. Jij kan een KitchenAid pan winnen door ook een kerstklassieker met een twist te maken! Geef jij net als wij een spannende of lekkere draai aan het kerstgerecht ossenhaas of tover jij een andere klassieker als zalm, aardappelgratin of tiramisu om tot iets nieuws? Post daar dan vóór 28 december een foto van op social media met de tag #coopkerstklassieker. Bekijk hier andere Coop kerstklassiekers om inspiratie op te doen. Deze winactie is afgelopen.

🎄Wan switi Krisneti!🎄

KerstKerst


 

Ingrediënten ossenhaas met hoisinjus, cassavepuree toefjes en kousenband met spek (4 personen):

 • 500 gram cassave (voor 40 toefjes)
 • 50 gram (biologische) roomboter of margarine op kamertemperatuur
 • 2 (biologische) eidooiers
 • 4 stuks (biologische) ossenhaas
 • 40 slierten kousenband, ongeveer 2 bossen van 250 gram per bos (voor 3 groentepakketjes per persoon)
 • 12 plakjes (biologisch) katenspek
 • 2 el (homemade) hoisinsaus
 • 2 el zoute ketjap/sojasaus
 • 1 tl limoensap/appelazijn
 • 1 el maple syrup/honing/(kokosbloesem)suiker
 • 1 tl maizena + 1 tl water
 • 1 kleine madame Jeanette of rode chilipeper (optioneel)

Zo ga je te werk:

1: Schil de verse cassave met een aardappelschilmesje of dunschiller. Snij in kleinere stukken en verwijder de harde nerf in het midden. Kook de stukken cassave in ruim water gaar in 10-15 minuten tot je er met een vork goed doorheen kan prikken. Laat de cassave volledig afkoelen (liefst in de koelkast).

2: Verwarm de oven voor op 200 graden en haal de ossenhaas uit de koelkast om op temperatuur te komen.

3: Meng de afgekoelde cassave met de boter en eidooiers en pureer (met een staafmixer of hakmolen) tot een gladde massa. Als je nog stukjes cassave tegenkomt, pureer die dan ook, of haal ze eruit, want anders verstoppen ze de spuitzak.

4: Breng een van de spuitmondjes waarmee je toefjes kan maken aan op de spuitzak en vul die met de puree. Spuit er toefjes van op een met bakpapier beklede bakplaat. Afhankelijk van hoe groot je ze maakt, zijn dat er 25-40.

5: Plaats de cassave toefjes in de oven voor 30 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn. Je kan de toefjes al eerder voorbereiden zodat je ze op de dag zelf alleen nog maar hoeft af te bakken. Vries de toefjes dan ongebakken in in de vriezer en bak ze 5-10 minuten langer.

6: Bereid ondertussen de rest van je gerecht. Was de kousenband en snij de topjes en onderkantjes eraf. Snij daarna elke sliert in drieën en kook of stoom de kousenband in een pan in een laagje water ongeveer 8 minuten met het deksel erop.

7: Spoel de sliertjes af met koud water en omwikkel steeds 10 sliertjes kousenband met een stukje spek. Leg elk pakketje op een bakplaat of in een ovenschaal naast elkaar en bak een minuut of 8 in de oven. Keer elk rolletje na 4 minuten om.

8: Maak de hoisin jus door hoisin saus, sojasaus, limoensap, maple syrup, maizena en water te mengen in een pannetje. Zet dan het vuur aan, voeg de peper toe en laat langzaam pruttelen tot de jus in ingedikt.

9: Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit een beetje olijfolie of boter in een koekenpan en bak de ossenhaas op hoog vuur aan beide kanten goudbruin. Verlaag dan de temperatuur en bak tot de gewenste gaarheid: voor medium is dat nog 2-3 minuten per kant, voor well done 4-6 minuten per kant.

10: Keer het vlees regelmatig en haal het als het gaar is uit de pan en laat het een paar minuten rusten onder aluminiumfolie.

11: Serveer de ossenhaas met de cassave, kousenbandpakketjes en de hoisinjus.

Nyan switi!

*Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Coop*


Recept afdrukken

SURINAAMS KERSTRECEPT: ossenhaas met cassave en kousenband

Eens een ander Surinaams gerecht op tafel zetten met kerst? Maak dan deze ossenhaas met spicy hoisinjus, cassavepuree toefjes en kousenband.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: kerst
Porties: 4 personen
Auteur: TGSCC
Eens een ander Surinaams gerecht op tafel zetten met kerst? Maak dan deze ossenhaas met spicy hoisinjus, cassavepuree toefjes en kousenband.

Ingrediënten

VOOR DE CASSAVETOEFJES:

 • 500 gram cassave - voor 40 toefjes
 • 50 gram biologische roomboter of margarine op kamertemperatuur
 • 2 (biologische) eidooiers

VOOR DE OSSENHAAS:

 • 4 stuks (biologische) ossenhaas
 • 40 slierten kousenband - ongeveer 2 bossen van 250 gram per bos (voor 3 groentepakketjes per persoon)
 • 12 plakjes (biologisch) katenspek

VOOR DE HOISINJUS:

 • 2 el homemade hoisinsaus
 • 2 el zoute ketjap/sojasaus
 • 1 tl limoensap/appelazijn
 • 1 el maple syrup/honing/kokosbloesemsuiker
 • 1 tl maizena + 1 tl water
 • 1 kleine madame Jeanette of rode chili peper - optioneel

Instructies

 • Schil de verse cassave met een aardappelschilmesje of dunschiller. Snij in kleinere stukken en verwijder de harde nerf in het midden. Kook de stukken cassave in ruim water gaar in 10-15 minuten tot je er met een vork goed doorheen kan prikken. Laat de cassave volledig afkoelen (liefst in de koelkast).
 • Verwarm de oven voor op 200 graden en haal de ossenhaas uit de koelkast om op temperatuur te komen.
 • Meng de afgekoelde cassave met de boter en eidooiers en pureer (met een staafmixer of hakmolen) tot een gladde massa. Als je nog stukjes cassave tegenkomt, pureer die dan ook, of haal ze eruit, want anders verstoppen ze de spuitzak.
 • Breng een van de spuitmondjes waarmee je toefjes kan maken aan op de spuitzak en vul die met de puree. Spuit er toefjes van op een met bakpapier beklede bakplaat. Afhankelijk van hoe groot je ze maakt, zijn dat er 25-40.
 • Plaats de cassave toefjes in de oven voor 30 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.
 • Bereid ondertussen de rest van je gerecht. Was de kousenband en snij de topjes en onderkantjes eraf. Snij daarna elke sliert in drieën en kook of stoom de kousenband in een pan in een laagje water ongeveer 8 minuten met het deksel erop.
 • Spoel de sliertjes af met koud water en omwikkel steeds 10 sliertjes kousenband met een stukje spek. Leg elk pakketje op een bakplaat of in een ovenschaal naast elkaar en bak een minuut of 8 in de oven. Keer elk rolletje na 4 minuten om.
 • Maak de hoisinjus door hoisinsaus, sojasaus, limoensap, maple syrup, maizena en water te mengen in een pannetje. Zet dan het vuur aan en laat langzaam pruttelen tot de jus in ingedikt.
 • Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit een beetje olijfolie of boter in een koekenpan en bak de ossenhaas op hoog vuur aan beide kanten goudbruin. Verlaag dan de temperatuur en bak tot de gewenste gaarheid: voor medium is dat nog 2-3 minuten per kant, voor well done 4-6 minuten per kant.
 • Keer het vlees regelmatig en haal het als het gaar is uit de pan en laat het een paar minuten rusten onder aluminiumfolie.
 • Serveer de ossenhaas met de cassave, kousenbandpakketjes en de hoisinjus.

Extra info:

*Je kan de toefjes al eerder voorbereiden zodat je ze op de dag zelf alleen nog maar hoeft af te bakken. Vries de toefjes dan ongebakken in in de vriezer en bak ze 5-10 minuten langer.
*Het recept om zelf hoisinsaus te maken, vind je hier.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

No Replies to "SURINAAMS KERSTRECEPT: ossenhaas met cassave en kousenband"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.