Stephanie Loor kookt al professioneel sinds haar 18e en heeft sinds begin 2016 haar eigen cateringbedrijf Paulie, Food by Stephanie Loor. De Surinaamse keuken hoeft wat haar betreft niet te vernieuwen, maar mag wel verfijnd worden. Hoe die verfijning eruit ziet, welk Surinaams gerecht ze niet lust en wat haar specialiteit is, vertelde ze in de zonnige tuin van Souposo in Paramaribo aan This Girl Can Cook.
Ik weet dat het bijna niet te doen is, maar als je in willekeurige volgorde drie gerechten moet noemen die je nooit vervelen, welke zijn dat?
“Nou… Ik heb een aantal waarvan ik nooit verveel: heri heri, pindasoep en bruine bonen.”
Best traditionele gerechten allemaal!
“Ja! Ik hou van die Surinaamse gerechten. Oké, laten we een top vier doen. Er is een Javaans gerecht met kokosmelk, jonge kastanjes en rundvlees dat mijn oma maakte toen ik zwanger was. Ik weet niet de naam niet meer, maar dat is heel lekker. Ik hou van soepsoorten, een beetje nat eten. Van mijn top 4 maak ik bruine bonen het meest. En dan met alles: kip, soms rundvlees, sowieso met zoutvlees en agu tere. Nog een worstje, banaantje ernaast en peper natuurlijk.”
Oeh, bruine bonen… Dat hebben wij thuis jarenlang elke week gegeten in zoveel variaties dat ik dat echt niet meer lust. Heb jij ook zo’n ‘jeudgtrauma’?
“Niet uit mijn jeugd, maar wel toen ik zwanger was. Ik heb dat met roti. Ineens lustte ik geen kerrie meer. Ik eet nu alleen nog roti als ik er echt echt trek in heb. Maar dan MOET ik hem ook echt hebben!”
Is er iets wat je echt niet lust?
“Antroewa. Ik eet het wel eens, want mijn schoonmoeder maakt het wel eens klaar. Dus dan moet ik het wel eten. Maar dat bittere, nee.”
Welk gerecht is wat jou betreft echt aan vernieuwing toe?
“Laat me niet zeggen vernieuwen, maar pom mag van mij wel verfijnen. Het is natuurlijk lekker, maar je weet waarop het lijkt… Terwijl je er zoveel mee kan doen, denk aan pomburgers of pombitterballen. Of als je met een cupcakevorm zou werken, ziet het er al een stuk leuker uit op je bord. Veel schattiger dan een hoop bruine brij. Het is meer de presentatie van pom, de smaak mag blijven.”
Veel Surinaamse lekkernijen zijn ongezond, ze bevatten veel suiker en/of zijn gefrituurd. Zou je daar nog iets gezonders van kunnen maken?
“Ik raad altijd aan om met kleine porties te beginnen. Je zit niet per se sneller vol, maar je voelt wel sneller aan of je echt nog meer wil eten. Veel producten hoef je niet te frituren, maar kan je ook bakken in de koekenpan. Ook kan je bijvoorbeeld loempia’s maken met filodeeg en in de oven doen. Dan worden ze lekker knapperig, krijgen ze een mooie kleur én je krijgt geen lipgloss van olie om je mond heen.”
Je had het net over pombitterballen en pomburgers, best experimenteel. Is er een gerecht waar je nu mee aan het experimenteren bent?
“Mensen dachten altijd dat pastries mijn specialiteit waren, maar dat was niet zo. Toch bak ik nu cheesecake en crème brûlée tot ik gek word! Die twee dingen zijn alles behalve Surinaams, maar ik ben nu bezig Surinaamse smaken daaraan toe te voegen. Daarna wil ik doorgaan met apartere smaken zoals citroengras en basilicum. Ik wil dus iets Surinaams combineren met iets anders, zodat toeristen als ze over een paar jaar naar Suriname komen, de cheesecake en de crème brûlée wel herkennen, maar dan met een Surinaamse smaak. Ik maak desserts met awarra, dat doen nog weinig koks. Het is leuk om een inspiratie te zijn voor anderen. Vroeger dacht ik ‘ze doen me na’, maar nu denk ik ‘wow, ik ben een inspiratie voor anderen’. Dat laat je beter slapen ’s avonds, ha ha! Uiteindelijk zijn we allemaal collega’s.”
STEPHANIES FAVO'S FAVO SURINAAMSE KEUKEN “Als ik een top 2 mag kiezen in willekeurige volgorde, dan zeg ik de Creoolse en de Javaanse keuken.” FAVO NIET-SURINAAMSE KEUKEN “De Aziatische keuken, want die zit zo vol smaak en wordt snel bereid, waardoor alles nog knapperig is.” FAVO RESTAURANT “Ik heb bijna twee jaar gewerkt bij Soup Oso. De soepen daar zijn zodanig gemaakt dat je ze ook behoorlijk kan eten tijdens een businessmeeting, zonder dat je bouten met botjes hebt of de graten uit je soep moet plukken. Mijn favoriete gerecht daar is eendenborst met kwak en bieten.”
Meer weten over Stephanie? Hier lees je deel 1 van het interview dat This Girl Can Cook met haar had.
Zin om zelf te bakken? Probeer dan Stephanies awarra cheesecake recept.
No Replies to "Stephanie Loor, de cheesecake-koningin van Paramaribo"