REVIEW: kookboek Oprah’s favoriete gerechten

Toen ik las dat Oprah Winfrey haar allereerste kookboek had geschreven, wist ik: dit moet ik hebben! Niet alleen bewonder ik Oprah al jaren, ook herken ik veel in haar relatie met eten. Daarom deel ik vandaag met je wat ik van het kookboek Oprah’s favoriete gerechten vind. Is het een must have? Wat voor recepten kan je erin vinden en welke zijn mijn favorieten?

Oprah en ik: we go waaaaay back! Sinds ze in Nederland op tv te zien was, zat ik als jong meisje aan het beeld gekluisterd wanneer Oprah op tv was. Ik heb haar hele weight loss (and gain) journey gevolgd en begreep haar als inmiddels lifetime jojo als geen ander. Dan rende ze weer de marathon en was ze 15 kilo afgevallen, en dan kon ze dat toch weer niet volhouden en kwam ze weer 20 kilo aan. Ik was daarom ook razend benieuwd naar haar kookboek waarin ze zegt het geheim van een gezond en stabiele levensstijl te hebben gevonden. Dat wil ik natuurlijk ook wel!

Algemene inhoud kookboek Oprah's favoriete gerechten:

Het kookboek heeft een hardcover en bevat maar liefst 115 recepten voor heerlijke gerechten en een goed leven, verdeeld over 231 pagina’s. De hoofdstukken zijn als volgt:

 • Hoofdstuk 1: Soep is liefde
 • Hoofdstuk 2: Waar heb je nu écht zin in?
 • Hoofdstuk 3: Het vertrouwen van een mosterdzaadje
 • Hoofdstuk 4: Een wereld vol mogelijkheden
 • Hoofdstuk 5: Gezond smullen
 • Hoofdstuk 6: Groenten, geweldige groenten

Ze start, zoals dat in veel boeken gebeurt, met een inleiding over hoe het komt dat ze door de jaren heen zo een enorme jojo is geworden. Als ik het zo lees, is bijna alles herkenbaar. #pijnlijk

Ook vertelt ze in het kookboek Oprah’s favoriete gerechten over het fameuze moment van de weight loss show waarin ze dat rode karretje achter zich aansleepte met haar verloren gewicht in pakken boter. Daar was ze op haar dunst ooit, maar gelijk na die show kwam ze weer kilo’s aan.

Het geheim van een slank lijf volgens Oprah

En dan… vertelt ze haar geheim:

JE KUNT NIET AFVALLEN EN GEZONDER LEVEN ALS JE NIET OM JEZELF GEEFT. 

Je moet voldoende van jezelf houden om goede en gezonde producten in je lichaam te stoppen. Dat besef moet tot je doordringen en als dat kwartje eenmaal is gevallen, dan is de stap naar een gezond lijf zo gezet!

In het boek schrijft ze dat ze met Weight Watchers heeft samengewerkt en ook in de recepten vind je de bekende Weight Watchers punten, Smartpoints. Of dit een soort sluikreclame of samenwerking met Weight Watchers is, is mij niet helemaal duidelijk. Oprah schrijft zelf dat ze de recepten heeft ontwikkeld met bevriende koks, maar toch vind ik het bij haar weight loss journey passen dat ze over Weight Watchers schrijft, want ook dat is een tijdelijk dieet.

Wel ben ik het met haar eens dat je tot het besef moet komen dat je goed voor je lijf moet zorgen en dat je moet herkennen wanneer je ‘slechte’ dingen eet. Oprah is zelfs na jarenlange therapie nog heel lang een emo eter gebleven, maar toch is er nu een knop bij haar omgegaan. Hopelijk gaat die knop ook eens bij mij om. 🙂

De recepten uit het kookboek Oprah's favoriete gerechten

Door naar de recepten! Oprah begint het boek met soepen, waar zij erg van houdt en die goed zouden zijn voor de slanke lijn. Ik geloof absoluut dat een soepje als lunch een fantastische manier is om genoeg groenten binnen te krijgen en om vol te raken. Ik voel me zelf ook beter als ik soep eet in de middag in plaats van brood. Oprah’s favo soepgerechten zijn echter wel soepen die mij aardig machtig of zwaar lijken, ze bevatten nogal veel bonen. Ik geef zelf de voorkeur aan iets simpelere soepen zoals wortel-zoete aardappel-, broccoli– of tomatensoep. Het valt me ook op dat veel soepen vlees of vis bevatten, wat ik zelf niet helemaal nodig vind.

Elk hoofdstuk bevat weer een ander type recepten, bijna als een hoofdstuk uit haar leven. Hierdoor leest het kookboek meer als een gezellig boek dan als een echt receptenboek. Ik als groot Oprah fan vond dit echt zalig. Ik zat er echt helemaal in en van mij had het boek nog uitgebreider gemogen. Ik had bijvoorbeeld nog een recept uit haar jeugd willen lezen of meer van haar ultieme guilty pleasures, maar dan gezonder. Ze heeft al wel een aantal variaties op haar favo guilty pleasures gezonder gemaakt, zoals fried chicken uit de oven.

Door het kookboek Oprah’s favoriete gerechten leer je nog net iets meer dan je al wist van haar weight battle en wat er nu voor heeft gezorgd dat ze wel degelijk de ommekeer heeft gemaakt. I love, love, love de teksten in het boek! Ze zijn precies geschreven zoals je van Oprah gewend bent.

Mijn favoriete recepten uit het boek:

Ik geef het eerlijk toe: ik ben toch wel meer van het makkelijke, snelle en gezonde eten. Ik heb geen tijd (en ook geen zin) om een uur een kip te gaan staan pekelen. Oprah heeft waarschijnlijk medewerkers die dit voor haar doen, waardoor sommige gerechten uit haar boek niet echt geschikt zijn voor mensen met een drukke baan en/of kinderen. De recepten die ik wel erg fijn vond zijn de volgende:

De bloemkool-aardappelpuree, Vietnamese kipsalade, krabkoekjes en de tomaten komkommersalade. Zoals je kan lezen zijn die lekker healthy and easy!

Is Oprah's boek een aanrader?

Het kookboek Oprah’s favoriete gerechten is voor de echte Oprah fan een fijne toevoeging aan je collectie. Voor mensen die gezonder willen eten, zou ik een ander receptenboek aanraden, waarin de recepten iets toegankelijker en makkelijker te maken zijn. De recepten uit Oprah’s favoriete gerechten boek bevatten veel ingrediënten en hebben flink wat voorbereidingstijd nodig. Desalniettemin vond ik het een heerlijk leesboek en heb ik er erg van genoten.

Het boek Oprah’s favoriete gerechten is te koop voor €22,99 in bekende boekhandels en online.


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

No Replies to "REVIEW: kookboek Oprah's favoriete gerechten"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.