REVIEW: het Groot Surinaams kookboek

Er zijn maar weinig Surinamers die het niet in handen hebben gehad: het Groot Surinaams kookboek. Ik denk dat ik wel mag zeggen dat het DE kookbijbel is wat Surinaamse gerechten betreft. In november 2016 kwam een nieuwe versie uit van de klassieker. Een hoop nieuwe recepten, een nieuwe sortering daarvan en nieuwe foto’s. Wij kregen van uitgeverij Dubois een exemplaar opgestuurd en delen graag met jou wat we vinden van de nieuwe versie.

De druk uit 1979 is in een nieuw jasje gestoken en bevat maar liefst 150 nieuwe recepten. Dan kan je denken aan de traditionele gerechten die iedereen kent zoals pom, eksi koekoe en gestoofde kwiekwie, maar ik vond al bladerend door het boek ook nieuwe recepten met voor mij bekende ingrediënten zoals zoete aardappelkroketjes, antroewa-sla en pompoencake. In totaal vind je in het Groot Surinaams Kookboek ongeveer 750 gerechten uit de indiaanse, joodse, creoolse, Europese, Chinese, Hindoestaanse, Javaanse, Libanese en Braziliaanse keuken.

Het boek begint met een inleiding waarin je meer leert over de geschiedenis ervan. Ik las bijvoorbeeld dat er meer mensen zijn die hebben meegewerkt aan de totstandkoming en het bedenken van de recepten naast de bekende auteurs A. Starke en M. Samsin-Hewitt. Niet alleen leerzaam, maar ook interessant om erachter te komen hoe men vroeger bezig was met koken in Suriname.

groot-surinaams-kookboek-inleiding

Er zijn maar liefst twintig receptcategorieën waaronder ‘pap, vla en pudding’, ‘inmaak’ en ‘roti’. Dit vind ik handig gedaan. Dat er geen categorie hoofdgerechten is, werkt beter, want die zou toch weer onderverdeeld moeten worden in vlees, vis, vega, enz. Naast de inhoudsopgave vind je achterin het boek ook een alfabetisch register waarin alle gerechten terug te vinden zijn.

groot-surinaams-kookboek-inhoudsopgave

Mijn favoriete hoofdstuk is natuurlijk bakken. Ik ben de uitdaging al aangegaan om een gezondere variant te maken van het Surinaams kerstbrood dat je in dit deel van het kookboek terugvindt. De kooktips aan het begin van dit hoofdstuk zijn ook erg handig. Je komt bijvoorbeeld meer te weten over het geheim van de perfecte cake (eieren extreem lang kloppen!) en welke temperatuur of stand je moet aanhouden als je een bepaalde oven hebt. Natuurlijk trekt de categorie groenten ook mijn aandacht. Al zie ik mezelf niet snel iets voor mezelf maken met sopropo of antroewa.

groot-surinaams-kookboek-sopropo

Het duurt nog wel even voordat ik alle recepten heb gelezen, maar van wat ik tot nu toe heb gezien weet ik zeker dat ik deze echt een keer ga proberen: zoutvlees, fachong en recepten met zoete aardappel.

groot-surinaams-kookboek-pastei-foto

De pluspunten van het Groot Surinaams Kookboek:

  • Omdat niet alle Surinaamse ingrediënten overal voorhanden zijn, vind je in het Groot Surinaams kookboek een lijst met producten waarmee je ze kan vervangen. Staat er in het recept bijvoorbeeld dat je amsoi nodig hebt,dan kan je in plaats daarvan andijvie, raapstelen of Chinese kool gebruiken.
  • De verschillende categorieën. Ik vind dat heel overzichtelijk.
  • Er staan veel mooie nieuwe foto’s in het kookboek (zie hierboven en hieronder).

De minpunten van het Groot Surinaams Kookboek:

  • Er staan best wat recepten in waarin gebruik wordt gemaakt van ve-tsin/Aromat/bouillonblokjes. Ik gebruik die smaakversterkers absoluut niet in mijn maaltijden en vind dat een hedendaagse versie van een kookboek ook wel wat gezondere alternatieven zou moeten bieden. Helemaal in deze tijd waarin steeds meer mensen bewust eten. Ditzelfde geldt voor de recepten waarin suiker een ingrediënt is. Dat zijn er behoorlijk wat en dat zou ik graag anders zien.
  • Ik mis de uitleg over waarom je soms het ene en soms het andere gebruikt. Waarom vind je bij het ene recept boter terug, bij het andere ghee en bij weer een ander margarine?
  • In sommige recepten stond ‘ietsje zout’ vermeld. Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Ik had het fijner gevonden als er werd gewerkt met basismaten zoals een halve theelepel, enz.
  • Ook had het voor mij overzichtelijker geweest als bij elk recept ook stond hoe lang de voorbereidings- en kooktijd is. Dan weet je meteen of het een gerecht is dat je na het werk nog even kan maken, of een waarvoor je een hele zondag moet uittrekken.

groot-surinaams-kookboek-maizenakoek

Al met al is het Groot Surinaams kookboek zeker een boek dat je in je kast wil hebben als je Surinaamse gerechten wil maken!



Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "REVIEW: het Groot Surinaams kookboek"

  • comment-avatar
    Jo 26 februari 2023 (14:37)

    Ik ben Surinaamse en ben opgegroeid met dit kookboek. Mijn oma zowel mijn moeder hadden er één. Jammer is dat men is gaan rommelen aan de recepturen. Vele recepten in dit boek verschillen van het oud Groot Surinaams kookboek (de originele). De nieuwe heb ik ook maar kijk er niet in. Het oud boek heeft de originele Surinaamse recepturen. Net zoals de Surinaamse oma deze zou klaarmaken.

    • comment-avatar
      TGSCC 17 maart 2023 (15:14)

      Hoi Jo,

      Jaaaa, dat origineel is legendarisch, alleen al die cover gaf ons trek! Het moet nog ergens bij onze moeder thuisliggen, we gaan het maar weer eens opzoeken. 🙂

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.