Als ik mijn top 3 van lekkerste fruit zou moeten noemen, dan staat zuurzak op eenzame hoogte bovenaan. Tuurlijk, er zijn vruchten die suikerzoet of juist lekker friszuur zijn, maar zuurzak is het allemaal! De tropische vrucht die ook wel guanábana heet (en soursop in het Engels) combineert de smaken van aardbei, banaan, knippa, lychee en nog meer lekkers, smaakt daarom zowel zoet als zuur en heeft heerlijk sappig vruchtvlees. Het is daarom de ultieme vrucht om te gebruiken in smoothies en cocktails. Je hebt maar drie ingrediënten nodig voor een zuurzak cocktail. Lees snel verder hoe je deze maakt!
Zuurzak at ik eigenlijk alleen in Suriname. En dan moest ik ook nog in het juiste seizoen daar zijn. De laatste keer dat ik er was, heb ik er daarom een van 2,5 (!) kilo meegenomen naar Nederland en het grootste deel ingevroren. Mocht je een verse kunnen bemachtigen, verwijder dan wel de pitten voordat je hem invriest. Voor de zuurzak cocktail kan je de zuurzak namelijk vanuit de diepvries in de blender gooien.
Gelukkig zijn er in Nederland ook zuurzakken te koop. Helemaal onderaan vind je een paar adressen. Maar eerst het recept voor deze heerlijke maar simpel te maken zuurzak cocktail!
Ingrediënten voor 1 groot glas zuurzak cocktail:
- 1 cup prosecco
- 1 cup zuurzak
- 8-10 ijsblokjes
- Evt. 5 blaadjes (geen takjes!) munt en extra voor garnering
Zo ga je te werk:
1: Gooi alle ingrediënten behalve de munt in de blender.
2: Zet je blender als dat kan op icecrush stand, anders eerst een halve minuut op de laagste stand om de ingrediënten te mengen zonder dat alles omhoog spat (door de bubbels van de prosecco). Vind je het lekker om nog wat stukjes zuurzak te proeven? Laat de blender dan (rustig) op middelhoog draaien voor drie à vier minuten. Wil je alles helemaal geblend? Zet je blender dan op de hoogste stand voor vijf à zes minuten.
3: Voeg een halve minuut voor het eind eventueel de munt toe en maal verder.
4: Garneer met wat blaadjes munt.
Proost!
Waar vind je (verse) zuurzak in Nederland?
In principe kan je het bij elke toko/Surinaamse/tropische winkel proberen. Maar onderstaande adresjes hebben we van mensen doorgekregen die hebben gezien dat zuurzak daar verkocht werd.
AMSTERDAM:
- Toko Atouli in Winkelcentrum Kraaiennest, Kruitberghof 35
- Toko Bandung (soms op voorraad), Pieter Calandlaan 333-335
- Groentewinkel Shopperhal tegenover de Vomar in de Amsterdamse Poort (Zuidoost), Bijlmerplein
- Oriental Amsterdam-Noord en Duivendrecht (wel met toegevoegde suiker helaas)
- Wah Nam Hong, De Flinesstraat 24 (in Duivendrecht tegenover de Makro). Deze groothandel heeft nog een filiaal in Amsterdam en is ook te vinden in Rotterdam en Den Haag
ROTTERDAM:
- Chinese toko op de Kruiskade
- Toko in de buurt van de Albert Heijn, Bergweg
Bestel je zuurzakpulp bij deze site (wel heel duur).
En bekijk deze link voor nog meer adresjes.
RECEPT: heerlijk frisse zuurzak cocktail
Ingrediënten
- 1 cup/koffiemok prosecco
- 1 cup/koffiemok zuurzak
- 8-10 ijsblokjes
- 5 blaadjes munt (geen takjes!) en extra voor garnering - optioneel
Ook nodig
- OF
Instructies
- Gooi alle ingrediënten behalve de munt in de blender.
- Zet je blender als dat kan op icecrush stand, anders eerst een halve minuut op de laagste stand om de ingrediënten te mengen zonder dat alles omhoog spat (door de bubbels van de prosecco). Vind je het lekker om nog wat stukjes zuurzak te proeven? Laat de blender dan (rustig) op middelhoog draaien voor drie à vier minuten. Wil je alles helemaal geblend? Zet je blender dan op de hoogste stand voor vijf à zes minuten.
- Voeg een halve minuut voor het eind eventueel de munt toe en maal verder.
- Garneer met wat blaadjes munt.
4 Replies to "RECEPT: heerlijk frisse zuurzak cocktail"
Eden 2 januari 2020 (19:58)
Ik was helemaal enthousiast geworden toen ik dit recept vorige week zag. Dus ik heb t eergister gemaakt op oudjaarsavond. Zuurzak gekocht bij de toko bij Kraaienest (bevroren vruchtvlees). Ik had in eerste instantie een gewone prosecco gebruikt ( Prosecco Colle Del Principe vd Gall&Gall) maar toen vond ik het te ‘zuur’. Ik had toevallig een fles Hugo staan (gekregen want ik drink dat nooit) en die heb ik toen gebruikt ipv de prosecco. Toen vond ik het nog steeds iets missen en toen heb ik nog een halve cup sinaasappellikeur gebruikt (normaal heb ik Cointreau maar dit was een ‘merkloze’ meegenomen uit Portugal) en toen was het heerlijk!! Mn gasten vonden het ook lekker. De muntbladeren heb ik trouwens alleen als garnering gebruikt dus niet mee geblenderd.
Eden 2 januari 2020 (20:04)
Die fles Hugo was de ‘Grazzano Hugo – Elderflower & Lime’
Bas 30 juli 2021 (08:28)
Hee hee! Klinkt als een super heerlijke smoothie!
Je hebt zo te zien een aantal adressen opgegeven waar je de zuurzak, guanabana of ook wel graviola kunt kopen!
Daar zou ik graag de website http://www.fruituitzuid.nl aan willen toevoegen!
De zuurzakken die je daar kunt krijgen zijn de goedkoopste die online te vinden zijn en standaard rond de 2 kilo per stuk, ideaal voor degene die opzoek is maar ze niet kan vinden.
TGSCC 31 juli 2021 (12:52)
Hoi Bas,
Bedankt voor de toevoeging, nog meer plekken om zuurzak te kopen zijn altijd welkom!
Groetjes,
Tewa en One’sy