Omdat het soms lastig kan zijn om genoeg groente te eten, zoek ik altijd naar manieren om ze op een makkelijke manier toe te voegen aan gerechten. Dat kan bijvoorbeeld door wortel en paprika te pureren in pastasaus, maar ook door gewone aardappel te vervangen door zoete aardappel. Het beste van twee werelden heb ik nu samengevoegd door zoete aardappel roti te maken, waarbij de aardappel niet in de vulling zit tussen het deeg, maar onderdeel is van het deeg.
In plaats van gewone aardappelen, gebruik ik vaak zoete aardappel om mijn roti toespijs te maken. Omdat ik aloo roti (vulling van aardappel in plaats van gele pesi) het allerlekkerst vind, stond nog op mijn lijst om die vulling van zoete aardappel te maken. Maar toen ik een Instagram-foto van blogger Shairmyworld tegenkwam, bleek dat er een nog heerlijkere optie is om zoete aardappel roti te maken. Zij maakte de roti met (glutenvrij) meel en zoete aardappel.
Na wat speurwerk vond ik het oorspronkelijke recept op de blog VeganLovlie. Deze dame maakt de zoete aardappel roti door zoete aardappels te stomen in de schil en dan een gelijk deel zoete aardappel te mengen met een gelijk deel bloem. Ze gebruikt geen water, olie of kruiden. Ik ging enthousiast aan de slag, maar was niet tevreden met het eindresultaat. De roti’s waren wat mij betreft te taai. Ik moest er bijna aan trekken om een stukje af te scheuren. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Om het deeg soepeler te maken, voegde ik olie toe en ook wat kruiden die je normaal aan de aloo- of pesivulling zou toevoegen. Je kan de zoete aardappel roti eten met ‘normale’ toespijs met kip, groente en aardappel, maar ik maakte deze variant vegan. De kikkererwten zijn de vervanger voor vlees, omdat ze veel eiwitten bevatten. Als groente koos ik kousenband, maar aubergine (boulanger), pompoen of kool kan ook. En de gewone aardappel kan je ook vervangen door zoete aardappel als je dat lekker vindt. Hou er wel rekening mee dat je roti zelf ook een zoete aardappel smaak heeft.
Wil je liever ‘gewone’ roti maken? Hier vind je het recept voor aloo roti (gevuld met aardappel).
Ingrediënten zoete aardappel roti (8 middelgrote roti’s):
- 350 gram tarwebloem
- 1/2 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl knoflookpoeder
- 1 1/2 tl komijn
- 350 gram gekookte of gestoomde zoete aardappel (heet tot warm)
- 1 el olijfolie
Ingrediënten vegan roti toespijs:
- 2 blikjes kikkererwten (uitlekgewicht ongeveer 500 gram)
- 1 tomaat, gesnipperd
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1-2 el masala
- zout en peper naar smaak
- 50-150 ml water
- 500 gram aardappelen (ik gebruikte een mix van kruimige en vastkokende)
- 1 tomaat, gesnipperd
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1-2 el masala
- 500 gram kousenband
- zout en peper naar smaak
- 50-150 ml water
Zo ga je te werk:
1: Spoel de kikkererwten goed af.
2: Fruit de ui, tomaat en knoflook en voeg de masala toe.
3: Meng de kikkererwten erdoor en laat minstens 15 minuten pruttelen met een bodempje water.
4: Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
5: Fruit de ui, tomaat en knoflook in een braadpan en voeg de masala toe.
6: Bak de aardappeltjes even aan in de pan en schep goed om zodat de masala overal overheen zit. Laat met een bodempje water koken tot de aardappels bijna gaar zijn (ongeveer 10 minuten). Voeg dan de kousenband toe en laat nog 5 minuten meekoken. Voeg zout en peper naar smaak toe en extra water als dat nodig is.
7: Kook of stoom de zoete aardappels in de schil tot ze gaar zijn.
8: Meng de bloem met zout, komijn, knoflookpoeder en bakpoeder.
9: Haal de schil van de zoete aardappels af, prak ze fijn en roer de olijfolie er doorheen. Ze moeten zo heet mogelijk zijn als je ze toevoegt aan de bloem, dus als ze niet heet zijn, warm ze dan weer even op (in de magnetron) of zorg ervoor dat je ze meteen kan gebruiken als je de schil eraf hebt gehaald.
10: Meng de geprakte aardappelen met de bloem met een vork en kneed daarna kort met je hand. Niet te lang, want anders wordt het deeg taai. Je deeg kan beter iets te nat/plakkerig zijn, dan iets te droog.
11: Vorm 8 balletjes van dezelfde grootte en maak ze mooi rond en plat.
12: Doop ze aan beide kanten in bloem en rol per stuk uit op een licht bebloemd werkvlak.
13: Bak de zoete aardappel roti in een hete koekenpan (of tawa als je die hebt) ongeveer 20 à 30 seconden per kant.
14: Bewaar de roti’s in een theedoek om ze zacht te houden tot je ze opdient.
15: Serveer met de toespijs.
Nyan switi!
RECEPT: zoete aardappel roti met vegan toespijs
Ingrediënten
VOOR DE ROTI:
- 350 gram tarwebloem
- 0,5 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 0,25 tl knoflookpoeder
- 1,5 tl komijn
- 350 gram gekookte of gestoomde zoete aardappel - heet tot warm
- 2 el olijfolie
VOOR DE VEGAN TOESPIJS
- 2 blikjes kikkererwten - (uitlekgewicht ongeveer 500 gram)
- 1 tomaat - gesnipperd
- 1 ui - gesnipperd
- 2 teentjes knoflook - geperst
- 1-2 el masala
- zout en peper naar smaak
- 50-150 ml water
- 500 gram aardappelen - (ik gebruikte een mix van kruimige en vastkokende)
- 1 tomaat - gesnipperd
- 1 ui - gesnipperd
- 2 teentjes knoflook - geperst
- 1-2 el masala
- 500 gram kousenband
- zout en peper naar smaak
- 50-150 ml water
Instructies
- Spoel de kikkererwten goed af.
- Fruit de ui, tomaat en knoflook en voeg de masala toe.
- Meng de kikkererwten erdoor en laat minstens 15 minuten pruttelen met een bodempje water.
- Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
- Fruit de ui, tomaat en knoflook in een braadpan en voeg de masala toe.
- Bak de aardappeltjes even aan in de pan en schep goed om zodat de masala overal overheen zit. Laat met een bodempje water koken tot de aardappels bijna gaar zijn (ongeveer 10 minuten). Voeg dan de kousenband toe en laat nog 5 minuten meekoken. Voeg zout en peper naar smaak toe en extra water als dat nodig is.
- Kook of stoom de zoete aardappels in de schil tot ze gaar zijn.
- Meng de bloem met zout, komijn, knoflookpoeder en bakpoeder.
- Haal de schil van de zoete aardappels af, prak ze fijn en roer de olijfolie er doorheen. Ze moeten zo heet mogelijk zijn als je ze toevoegt aan de bloem, dus als ze niet heet zijn, warm ze dan weer even op (in de magnetron) of zorg ervoor dat je ze meteen kan gebruiken als je de schil eraf hebt gehaald.
- Meng de geprakte aardappelen met de bloem met een vork en kneed daarna kort met je hand. Niet te lang, want anders wordt het deeg taai. Je deeg kan beter iets te nat/plakkerig zijn, dan iets te droog.
- Vorm 8 balletjes van dezelfde grootte en maak ze mooi rond en plat.
- Doop ze aan beide kanten in bloem en rol per stuk uit op een licht bebloemd werkvlak.
- Bak de zoete aardappel roti in een hete koekenpan (of tawa als je die hebt) ongeveer 20 à 30 seconden per kant.
- Bewaar de roti’s in een theedoek om ze zacht te houden tot je ze opdient.
- Serveer met de toespijs.
4 Replies to "RECEPT: zoete aardappel roti (met vegan toespijs)"
jim 25 mei 2024 (15:52)
Leuke site!
Ik expirimenteerde al wat langer met het maken van Roti, omdat ik geen vlees eet gebruik ik vegetarische kipstukjes van de Lidl bijvoorbeeld. Spitskool en sperciebonen en soms aubergine, aardappelen natuurlijk. Ik heb goed gekeken hoe Surinaamse vrienden de dahl bereidden. Om een echt vet lekkere saus te krijgen maak ik dus dahl van gele erwten. Niet moeilijk en vreselijk lekker en als je over hebt geschikt om er een soepje van te maken maar ook gewoon heerlijk bij rijst.
De gele erwten eerst goed wassen. Ik begin dan met wat ui te fruiten (in geklaarde boter of Ghee maar olie kan ook) en als ze beginnen te bruinen wat adjuma naar smaak eraan toe voegen en komijn, eventueel wat massala maar de komijnsmaak moet overheersen. Even laten aromatiseren en dan kunnen de gele erwten in ruim water erbij (het dikt enorm in zul je merken) met een bouillonblokje of gewoon wat zout. Flink wat knoflook toevoegen, een paar pimentkorrels en een paar laurierbladeren. Als het kookt zet je de temperatuur lager en laat het pruttelen.
In het begin kan er flink wat schuimvorming optreden, ik schep dat er met een zeefje af, een aantal keer totdat het schuimen bijna niet meer optreed. Vervolgens is het een kwestie van in de gaten houden en regelmatig roeren tot de boel dikker wordt, zorg dat het niet aanbrand. Uiteindelijk verpulveren alle erwten tot moes en krijg je een dikke pasta afhankelijk van de hoeveelheid water die je misschien nog toevoegt.
Om de kooktijd te verkorten voeg ik er soms wat baking soda (Sodium bicarbonaat) aan toe, een truc die ik bij Ottolenghi opdeed bij de bereiding van humus (het verkort de kooktijd van bonen aanmerkelijk maar gebruik niet te veel dan is de smaak zeperig). Een theelepeltje is vaak al genoeg. Op het laatst kunnen er nog wat gedroogde gefruite uitjes over.
Ik doseer inmiddels op mijn gevoel dus heb ik geen maten aangegeven, excuses daarvoor.
Niets belet je om er je eigen draai aan te geven dit is de basisbereiding.
Heerlijk met (vegetarische) jus in de roti-pot maar ook enorm lekker met rijst of verdund als soep! Dahl van Gele Erwten!
TGSCC 19 augustus 2024 (21:20)
Hoi Jim,
Bedankt voor jouw extra tips, dahl is inderdaad heerlijk! De truc met de baking soda pas ik ook wel eens toe als ik bijvoorbeeld pesi week voor moksi alesi.
Groetjes,
One’sy
jim 25 mei 2024 (16:13)
Ik vergat te zeggen dat ik jou 5 sterren gun
Maar ook dat de reden dat ik niet voor kouseband maar voor sperciebonen kies is vanwege de ecologische voetafdruk (hoewel die in mijn roti van afgelopen week uit Marokko, Noord Afrika kwamen, nog steeds n flinke reis maar minder ver weg, eet ik zoveel mogelijk biologisch en lokaal, het is nog iets te vroeg voor de Nederlandse boontjes). Ik doe dus wel eens consessies. maar Aardappelen uit Israël komen vaak van gestolen Palestijnse grond uit, volgens internationaal recht, illegale nederzettingen, die gaan er bij mij ook zeker niet in! Let de komende tijd op de verpakking voor het land van herkomst!! Als er Israël op staat komt het waarschijnlijk van gestolen land, uit Palestina dus.
TGSCC 19 augustus 2024 (21:24)
Bedankt voor de sterren Jim! Dat van die aardappelen is goed om te weten, ik las er inderdaad iets over laatst. Kousenband wordt ook hier geteeld, alleen moet je net weten door wie. Als je in de buurt van Almere (of Utrecht) woont, zou je het hier kunnen proberen te krijgen: https://onzevolkstuinen.nl/.
Groetjes,
One’sy