Zoete aardappel frietjes zijn een slimme manier om extra groenten binnen te krijgen. Alleen is het best een kunst om de frietjes knapperig te krijgen! Natuurlijk kan je ze frituren, maar ook dan heb je geen garantie dat ze niet zompig uit de olie komen. Daarom delen wij vandaag een manier die niet alleen krokante zoete aardappel frietjes oplevert, maar ook nog eens gezonder is!
Op steeds meer plekken buiten de deur kan je patat van zoete aardappel kiezen als bijgerecht. Die is altijd knapperig, net als patat van gewone aardappel. Dat komt omdat er een laagje om de friet heen zit, waardoor deze lekker crispy wordt. Bij World of Food aten we laatst heerlijke zoete aardappel frietjes en hebben we meteen opgezocht van welke fabrikant ze waren. Die kon je helaas niet kopen in de supermarkt, maar die van andere merken wel.
Zoete aardappel frietjes hebben maar 2 dingen nodig om knapperig te worden: maizena en olie!
Het bekijken van de ingredientenlijst leverde een stuk meer op dan alleen zoete aardappel. Dextrine? Rijsmiddel? Kleurstof? Dat kan echt anders! Het enige dat je nodig hebt voor knapperige zoete aardappel frietjes, is een laagje maizena dat blijft plakken door olie. Er zijn veel recepten te vinden online die dat beloven. Maar dat van de foodblog Mind over Munch vonden wij de absolute winnaar!
Er zijn wel een paar dingen die belangrijk zijn om de patatjes zo knapperig te krijgen:
*snij de zoete aardappels in ongeveer even grote reepjes, niet te dik (Vlaamse friet) en niet te dun (French Fries); anders worden ze niet tegelijkertijd gaar;
*laat de reepjes weken in water zodat een deel van het zetmeel er uit kan trekken;
*plaats ze op een bakplaat met genoeg ruimte ertussen; als de frietjes elkaar raken, zullen ze namelijk stomen (zachte patat) in plaats van bakken (knapperige patat);
Ingrediënten zoete aardappel frietjes (bijgerecht voor 4 personen):
- 2 grote zoete aardappels
- 4 theelepels (biologische) maizena
- 2 theelepels olie (bijvoorbeeld kokos- of olijfolie)
- ½ theelepel knoflookpoeder of andere kruiden (optioneel)
VERDER NODIG:
- 1 theedoek
- 1 medium of grote ziplock plastic zak
Zo ga je te werk:
1: Schil de zoete aardappel en snij in gelijke reepjes. Dat is heel belangrijk om ze zo crispy mogelijk te krijgen! Ze moeten niet zo dun zijn als McDonalds patat, maar ook niet zo dik als Vlaamse friet.
2: Laat de frietjes 45 minuten weken in een kom met koud water.
3: Verwarm de oven voor op 220 graden.
4: Gooi het water weg na drie kwartier en dep de frietjes goed droog met een theedoek of keukenpapier.
5: Gooi een kwart van de zoete aardappel frietjes in een ziplock zakje en voeg 1 theelepel maizena toe.
6: Doe de zak dicht, maar laat er nog wel wat lucht in zitten en schud goed heen en weer tot alle maizena goed verdeeld is over de frietjes.
7: Verplaats de frietjes van de zak naar een kom en herhaal voor de rest.
8: Hussel alle frietjes in de kom om met de olie en eventueel knoflookpoeder of andere kruiden.
9: Plaats de patat van zoete aardappel naast elkaar op een bakplaat met bakpapier of folie die is ingesmeerd met olie.
10: Zorg ervoor dat de frietjes elkaar niet raken! Anders gaan ze tegen elkaar aan stomen en blijven ze zacht.
11: Draai na 15 minuten alle patat om en bak nogmaals 15 minuten.
12: Haal uit de oven, bestrooi met zout en laat een beetje afkoelen zodat de frietjes knapperiger worden.
De zoete aardappel frietjes zijn heerlijk met wat madame Jeanette mayonaise of zoete chilisaus.
Nyan switi!

RECEPT: zoete aardappel frietjes uit de oven
Ingrediënten
- 2 grote zoete aardappels
- 4 theelepels (biologische) maizena
- 2 theelepels olie - bijvoorbeeld kokos- of olijfolie
- 0,5 theelepel knoflookpoeder of andere kruiden - optioneel
Ook nodig
- 1 theedoek
- 1 medium of grote ziplock plastic zak
Instructies
- Schil de zoete aardappel en snij in gelijke reepjes. Dat is heel belangrijk om ze zo crispy mogelijk te krijgen! Ze moeten niet zo dun zijn als McDonalds patat, maar ook niet zo dik als Vlaamse friet.
- Laat de frietjes 45 minuten weken in een kom met koud water.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Gooi het water weg na drie kwartier en dep de frietjes goed droog met een theedoek of keukenpapier.
- Gooi een kwart van de zoete aardappel frietjes in een ziplock zakje en voeg 1 theelepel maizena toe.
- Doe de zak dicht, maar laat er nog wel wat lucht in zitten en schud goed heen en weer tot alle maizena goed verdeeld is over de frietjes.
- Verplaats de frietjes van de zak naar een kom en herhaal voor de rest.
- Hussel alle frietjes in de kom om met de olie en eventueel knoflookpoeder of andere kruiden.
- Plaats de patat van zoete aardappel naast elkaar op een bakplaat met bakpapier of folie die is ingesmeerd met olie.
- Zorg ervoor dat de frietjes elkaar niet raken! Anders gaan ze tegen elkaar aan stomen en blijven ze zacht.
- Draai na 15 minuten alle patat om en bak nogmaals 15 minuten.
- Haal uit de oven, bestrooi met zout en laat een beetje afkoelen zodat de frietjes knapperiger worden.
No Replies to "RECEPT: zoete aardappel frietjes uit de oven"