RECEPT: luchtige zoete aardappel cupcakes

Zoete aardappel is niet alleen verschrikkelijk lekker, maar ook voedzaam en enorm veelzijdig. Wij maakten al eens een overzicht van alle lekkere recepten die we voor je hebben bedacht, maar daar kan natuurlijk nog veel meer bij! Vandaag geen hartige toepassing van zoete aardappel zoals frietjes, roti of tortilla, maar een verrukkelijke zoete. Geloof me: je gaat het niet bij een kunnen laten als je deze zoete aardappel cupcakes hebt gebakken!

Kan je je nog herinneren dat er een tijd was waarin je alleen zoete aardappel at als onderdeel van her’ heri? Wel de witte variant die Surinamers ‘zoete patat’ noemen. Ik vond het, samen met rijpe banaan, het lekkerste deel van de her’ heri. Het is dus ook niet gek dat ik ook fan ben van de inmiddels compleet ingeburgerde oranje zoete aardappel.

Eigenlijk is het best raar dat je nog niet eerder een recept voor een zoet baksel met zoete aardappel bij ons vond, want zoete aardappels en bakken zijn twee van mijn grote liefdes. Maar nu is het er dan eindelijk! Deze zoete aardappel cupcakes begonnen als donuts maken, omdat ik niet wilde frituren (heb geen frituurpan en geen zin in haar dat naar olie ruikt). Daarnaast had ik ook een mooie siliconen donutvorm cadeau gekregen, dus zocht ik naar recepten voor gebakken donuts. En een van de eerste die ik vond, was meteen een winner! De donuts waren luchtig, ‘moist’ en natuurlijk lekker zoet door de zoete aardappel.

Omdat de zoete aardappel cupcakes al zoet zijn door de groente, bracht ik de hoeveelheid suiker in het recept terug en deed ik wat andere aanpassingen. Maar na een paar keer heerlijke donuts gemaakt te hebben, bedacht ik me dat niet iedereen een donutvorm zal hebben. En natuurlijk kan je die zo kopen, maar ik vond het zelf ook een beetje onhandig dat ik er maar zes tegelijk kon bakken.

Daarom toverde ik de donuts om tot zoete aardappelmuffins. Ze zijn echt al verrukkelijk zonder topping, maar ze zien er leuker uit met. Vandaar dat ik dit recept zoete aardappel cupcakes heb genoemd. Maar de frosting is wat mij betreft optioneel, want ook weer extra suiker. Al moet ik zeggen dat ik zelf poedersuiker heb gebruikt, gemaakt van erythritol (koolhydraatarme suikervervanger). Die kocht ik via iHerb, maar is (in een variant met stevia erbij) ook te koop bij Holland & Barrett.

Dan nog even dit over de zoete aardappels: die kan je koken, stomen of poffen in de oven of magnetron. Ik heb geprobeerd uit te zoeken wat nou het beste/gezondste resultaat oplevert en daarover verschillen de meningen een beetje. Volgens sommige bronnen kan je de zoete aardappel beter koken omdat door poffen in de oven vitamines verloren gaan. Daarentegen komt wel de zoete smaak van de groente beter naar voren door verhitting in de oven. Andere bronnen zeggen dat je wat vitamines verliest in het water als je ze kookt. En dan zijn er ook mensen die liever geen magnetron gebruiken.

Hoe dan ook, de meeste bronnen zijn het erover eens dat je de zoete aardappel het beste kan bereiden in de schil. Ik heb alle varianten geprobeerd, waarvan poffen in de magnetron het snelst is en ik heb niet echt een verschil in smaak of structuur kunnen detecteren. Dus doe vooral waar jij je goed bij voelt en/of waar je tijd voor hebt.

Ingrediënten zoete aardappel cupcakes:

  • 220 gram zoete aardappel puree
  • 190 gram tarwebloem
  • 1 tl kaneel
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0,25 tl baking soda
  • 0,5 tl zout
  • 160 gram bruine basterd-/kokosbloesemsuiker
  • 56 gram gesmolten boter
  • 60 ml olie (milde olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie)
  • 80 ml karnemelk (zie notities voor karnemelk vervanger)
  • 2 grote eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 tl (homemade) vanille extract
  • frosting (optioneel), klik hier voor het recept
  • (pecan)noten (optioneel)

Zo ga je te werk:

1: Kook/pof/stoom de zoete aardappel. Ga er vanuit dat de hoeveelheid rauwe zoete aardappel meer moet zijn dan 220 gram, dat is wat je uiteindelijk wil overhouden.

2: Verwarm de oven voor op 180 graden.

3: Meng bloem, kaneel, nootmuskaat, bakpoeder, baking soda, zout en suiker in een kom.

4: Mix (met een staafmixer) de zoete aardappel puree, met boter, olie, karnemelk, eieren en vanille extract.

5: Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng met een spatel tot alle bloem is verdwenen, maar niet te lang (anders worden de cupcakes taai).

6: Plaats de muffinvormpjes op een bakplaat en schep het beslag in erin.

7: Doe de bakplaat in de oven en bak voor 15-20 minuten of tot een tandenstoker er schoon uitkomt als je in een muffin prikt.

8: Laat ze afkoelen en versier eventueel met frosting en (pecan)noten.

Extra info:
*Geen karnemelk in huis? Die maak je makkelijk zelf door gewone (plantaardige) melk te mengen met (appel)azijn of citroen. Vijf minuten laten staan en klaar is je karnemelk!


HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:


recept zoete aardappel cupcakes
Recept afdrukken

RECEPT: zoete aardappel cupcakes

Met zoete aardappel kan je niet alleen heerlijk koken, maar ook bakken. Zoete aardappel cupcakes zijn luchtig, 'moist' en bevatten groente!
Gang: Dessert, Hapje
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd aardappel: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 10 cupcakes
Auteur: Onesy
Met zoete aardappel kan je niet alleen heerlijk koken, maar ook bakken. Zoete aardappel cupcakes zijn luchtig, 'moist' en bevatten groente!

Ingrediënten

  • 220 gram zoete aardappel puree
  • 190 gram tarwebloem
  • 1 tl kaneel
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0,25 tl baking soda
  • 0,5 tl zout
  • 160 gram bruine basterd-/kokosbloesemsuiker
  • 56 gram gesmolten boter
  • 60 ml oliemilde olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie
  • 80 ml karnemelkzie notities voor karnemelk vervanger
  • 2 grote eierenop kamertemperatuur
  • 1 tl (homemade) vanille extract
  • frosting, klik hier voor het receptoptioneel
  • (pecan)notenoptioneel

Instructies

  • Kook/pof/stoom de zoete aardappel. Ga er vanuit dat de hoeveelheid rauwe zoete aardappel meer moet zijn dan 220 gram, dat is wat je uiteindelijk wil overhouden.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng bloem, kaneel, nootmuskaat, bakpoeder, baking soda, zout en suiker in een kom.
  • Mix (met een staafmixer) de zoete aardappel puree, met boter, olie, karnemelk, eieren en vanille extract.
  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng met een spatel tot alle bloem is verdwenen, maar niet te lang (anders worden de cupcakes taai).
  • Plaats de muffinvormpjes op een bakplaat en schep het beslag in erin.
  • Doe de bakplaat in de oven en bak voor 15-20 minuten of tot een tandenstoker er schoon uitkomt als je in een muffin prikt.
  • Laat ze afkoelen en versier eventueel met frosting en (pecan)noten.

Extra info:

*Geen karnemelk in huis? Die maak je makkelijk zelf door gewone (plantaardige) melk te mengen met (appel)azijn of citroen. Vijf minuten laten staan en klaar is je karnemelk!
*Dit recept is gebaseerd op dit recept.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: luchtige zoete aardappel cupcakes"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.