Koken zonder pakjes en zakjes geeft me een fijn gevoel, maar het kost soms wel meer tijd. Toch weegt dat niet op tegen weten wat er in je eten zit. Vroeger kocht ik wel eens pastasaus uit een pot, maar toen ik minderde met suiker, kwam ik erachter dat er in die kant en klare tomatensaus suiker zit. Zelf maken dus! En eerlijk, de smaak van zelfgemaakte tomatensaus is zoooooveel lekkerder dat ik NOOIT meer terug ga naar een voorgemaakte pot of een zakje waar je water bij moet doen.
Ik zal niet jokken: een fles biologische passata (rauwe gepureerde tomaten zonder vel en zaadjes) gebruik ik zo nu en dan als ‘opvulling’ voor de vers gemaakte saus. Maar dat is een fles waar niets anders in zit dan tomaat en soms zout. Het mooie van zelf tomatensaus maken is dat je er extra groenten in kan verwerken die mee gepureerd worden dus niet zichtbaar zijn (handig voor kids die geen groenten willen eten!). Bovendien geven die groenten extra smaak aan je tomatensaus. De truc om deze pastasaus extra smaakvol te maken, is door de tomaten en andere groenten eerst in de oven te roosteren. Dit levert een veel intensere smaak op.
De tomaten die in deze saus gebruikt worden, zijn ook van invloed op de smaak. Neem geen vleestomaten of gewone tomaten, want die zijn wat wateriger. Tasty Tom trostomaten en Romatomaten lenen zich juist wel goed voor zelfgemaakte tomatensaus. Omdat tomaten van zichzelf wat zuur kunnen proeven, wordt vaak suiker toegevoegd, maar dat probeer ik juist te vermijden. De oplossing is zoetere groenten zoals rode en gele (punt)paprika en wortel mee te roosteren. Als je de tomaten langer dan een uur in de oven laat zitten, gaan ze eruit zien als zongedroogde tomaten en verdampt het vocht. Je tomatensaus is dan niet mislukt, alleen wat compacter van structuur en nóg intenser qua smaak.
Ingrediënten zelfgemaakte tomatensaus:
- 1 bak Romatomaten, in achten
- 1 bak (Tasty Tom) trostomaten, in achten
- 2 (punt)paprika’s (rood en geel), in stukken
- 1 winterpeen of 2-3 gewone wortels, in stukken
- 4 tenen knoflook, gehalveerd
- 1 rode ui in stukken
- 1 takje verse tijm (gerist, dus zonder de tak) of 1 theeelepel gedroogde tijm
- 1 takje verse rozemarijn (gerist, dus zonder de tak) of 1 theeelepel gedroogde rozemarijn
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout naar smaak
Zo ga te je werk:
1: Verwarm de oven voor op 220 graden terwijl je alles in stukken snijdt.
2: Doe alle groenten samen met de ui, knoflook, kruiden, olijfolie, peper en zout in een ovenschaal.
3: Hussel alles goed om zodat alles bedekt is met olijfolie en de kruiden goed verdeeld zijn.
4: Plaats de schaal in de voorverwarmde oven voor een uur en schep ieder kwartier om.
5: Haal de schaal uit de oven en laat ongeveer 10 minuten afkoelen.
6: Pureer de groenten met een staafmixer of maal ze in een blender.
7: De zelfgemaakte tomatensaus is nu klaar voor gebruik als pastasaus of als basis voor pizza.
Nyan switi!
RECEPT: zelfgemaakte tomatensaus voor pasta
Ingrediënten
- 1 bak Romatomaten - in achten
- 1 bak Tasty Tom trostomaten - in achten
- 2 puntpaprika’s (rood en geel), - in stukken
- 1 winterpeen of 2-3 gewone wortels - in stukken
- 4 tenen knoflook - gehalveerd
- 1 rode ui in stukken
- 1 takje verse tijm gerist, dus zonder de tak of 1 theeelepel gedroogde tijm
- 1 takje verse rozemarijn gerist, dus zonder de tak of 1 theeelepel gedroogde rozemarijn
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden terwijl je alles in stukken snijdt.
- Doe alle groenten samen met de ui, knoflook, kruiden, olijfolie, peper en zout in een ovenschaal.
- Hussel alles goed om zodat alles bedekt is met olijfolie en de kruiden goed verdeeld zijn.
- Plaats de schaal in de voorverwarmde oven voor een uur en schep ieder kwartier om.
- Haal de schaal uit de oven en laat ongeveer 10 minuten afkoelen.
- Pureer de groenten met een staafmixer of maal ze in een blender.
- De zelfgemaakte tomatensaus is nu klaar voor gebruik als pastasaus of als basis voor pizza.
2 Replies to "RECEPT: zelfgemaakte tomatensaus voor pasta"
ikram 15 februari 2018 (12:21)
Hoi hoi,
Leuk recept!
ik vroeg me alleen af hoe lang dit houdbaar is. Kan je het voor langere tijd in de koelkast bewaren of is het de bedoeling dat je het meteen gebruikt en opmaakt?
Alvast veel dank!!
groetjes,
Ikram
TGSCC 15 februari 2018 (14:17)
Hoi Ikram,
In de koelkast zou ik de saus maximaal 3 dagen bewaren. Zelf maak ik vaak lekker veel en wat overblijft, vries ik in in ziplockzakjes die ik dan plat in de vriezer bewaar (zodat het makkelijker ontdooit).
Groetjes,
One’sy