RECEPT: zelf zoete ketjap maken

Suiker, sojasaus, melasse, gebrande suikerstroop en meerdere conserveringsmiddelen zijn een paar van de ingrediënten van een fles zoete ketjap uit de winkel. Ook al gebruik je in een gerecht als bami of nasi niet zo veel ketjap manis, zoals zoete ketjap ook wel heet, het zit me toch niet lekker dat er zoveel suiker en conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. Dus ging ik weer op onderzoek uit naar hoe je het zelf maakt, zodat ik zelf kan bepalen wat er in zit. Zelf zoete ketjap maken, bleek best simpel te zijn!

Het enige lastige is dat je goed moet opletten hoe lang je de ketjap laat pruttelen. De eerste keer dat ik het probeerde, had ik geen suiker (maple syrup) toegevoegd en was de ketjap door de melasse veel te stroperig geworden. Eindresultaat: een soort drop met specerijensmaak. 😀 😀 😀 Wel aan te lengen met water, zodat je het alsnog kan gebruiken (in dit huis gooien we geen eten weg), maar vanwege dat water, een iets flauwere smaak.

Graag geef ik je ook nog wat extra info over een aantal ingrediënten van de zoete ketjap.

zoete ketjap maken recept ingredienten ketjap manis sweet soy sauce

SOJASAUS:
Ik gebruikte shoyu, de Japanse variant van lichte sojasaus, maar je kan ook light soy sauce (de Chinese variant) of ketjap asin (de Indonesische variant) nemen. Qua smaak liggen ze bij elkaar in de buurt. Let er wel op dat er aan de versie die je kiest, niet alsnog allerlei dingen zijn toegevoegd. De sojasaus zou moeten bestaan uit sojabonen, water, zout en tarwe. En als je geen tot weinig tarwe wil, kies dan voor tamari.

MELASSE:
Melasse is een bijproduct van de verwerking van suikerriet. Er zijn meerdere soorten, hier lees je meer over de varianten en hun voedingswaarde. Als kind hadden we altijd een pot melasse in huis, veel Surinamers gebruiken het om de mond van baby’s/kinderen schoon te maken. Waarvan ik wel moet zeggen dat er mijn twijfels bij heb of dat nou zo’n goed idee is, want het is toch een suikerrijk product…

De zoete ketjap maken, kan je doen met alleen melasse, dus zonder suiker/zoetmiddel. De ketjap heeft dan wel een iets andere smaak, namelijk licht bitter. Ik wilde niet teveel, maar wel wat zoetigheid toevoegen, dus heb ik gelijke delen melasse en maple syrup gebruikt. Die melasse is trouwens blackstrap molasses, de meest voedzame variant. Je vindt deze onder andere bij Holland & Barrett. Mocht je de ketjap zoeter willen maken, voeg dan naar smaak nog wat extra zoetmiddel toe.
recept zoete ketjap maken ketjap manis recipe sweet soy sauce

Ingrediënten zelf zoete ketjap maken (125 ml):

  • 100 ml light soy sauce / ketjap asin / shoyu / tamari
  • 35 ml melasse
  • 50 ml maple syrup / 50 gram kokosbloesemsuiker / 50 gram palmsuiker (Gula Jawa)
  • 1 duim gember
  • 3 stukjes steranijs
  • 1 grote teen knoflook
  • 0,5 rode chilipeper (vers of gedroogd) OPTIONEEL

Zo ga je te werk:

1: Plet de knoflook en snij de gember in plakken.

2: Meng alle ingrediënten in een pannetje en laat rustig borrelen op laag tot middelmatig vuur. Proef of de zoete ketjap het juiste ‘zoetgehalte’ naar je smaak heeft. Voeg anders wat extra suiker/maple syrup toe.

3: Roer steeds goed door om te voorkomen dat de suiker in de ketjap verbrandt.

4: Haal, zodra de ketjap licht stroperig is (na een minuut of acht), de pan van het vuur en schenk uit in een schaal boven een vergiet. De ketjap zal nog wat dikker worden, als deze eenmaal is afgekoeld.

5: Laat afkoelen en bewaar in gesteriliseerde pot of fles in koelkast.

Nyan switi!


recept zoete ketjap maken ketjap manis sweet soy sauce
Recept afdrukken

RECEPT: zelf zoete ketjap maken

Zelf zoete ketjap maken voor je Surinaamse bami of nasi is super simpel. Je hoeft nooit meer ketjap met allerlei toevoegingen uit de winkel te kopen!
Gang: Sauzen en marinades
Keuken: Aziatisch
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 125 ml
Auteur: Onesy
Zelf zoete ketjap maken voor je Surinaamse bami of nasi is super simpel. Je hoeft nooit meer ketjap met allerlei toevoegingen uit de winkel te kopen!

Ingrediënten

  • 100 ml light soy sauce / ketjap asin / shoyu
  • 35 ml melasse
  • 50 ml/gram maple syrup / kokosbloesemsuiker / palmsuiker (Gula Jawa)
  • 1 duim gember
  • 3 stukjes steranijs
  • 1 grote teen knoflook
  • 0,5 rode chilipeper vers of gedroogd - (optioneel)

Instructies

  • Plet de knoflook en snij de gember in plakken.
  • Meng alle ingrediënten in een pannetje en laat rustig borrelen op laag tot middelmatig vuur.
  • Roer steeds goed door om te voorkomen dat de suiker in de ketjap verbrandt. Proef of de zoete ketjap het juiste ‘zoetgehalte’ naar je smaak heeft. Voeg anders wat extra suiker/maple syrup toe.
  • Haal, zodra de ketjap licht stroperig is (na een minuut of acht), de pan van het vuur en schenk uit in een schaal boven een vergiet. De ketjap zal nog wat dikker worden, als deze eenmaal is afgekoeld.
  • Laat afkoelen en bewaar in gesteriliseerde pot of fles in koelkast.

Extra info:

Recept is geïnspireerd op dit recept van Aziatische-ingrediënten.nl.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

10 Replies to "RECEPT: zelf zoete ketjap maken"

  • comment-avatar
    Chantal 5 november 2017 (14:52)

    Kan je het ook met low salt soja saus maken?

    • comment-avatar
      TGSCC 6 november 2017 (19:19)

      Hoi Chantal,

      Dat kan zeker. Kies dan wel een low salt sojasaus waar geen extra middelen/smaak-/geurstoffen aan zijn toegevoegd.

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Milou 24 december 2019 (19:55)

    Hey. Dank je voor dit recept! Ik vraag me af hoe je 50 NL kokossuiker hebt gemeten? En 50 ml melasse? Bedoel je niet gram?

    • comment-avatar
      TGSCC 24 december 2019 (20:01)

      Hoi Milou,

      Ik zal het even aanpassen in het recept, de suiker/gula Jawa is natuurlijk in grammen. Melasse is wel vloeibaar/stroperig, dus dat is wel in ml.

      Groetjes en succes met het maken,

      One’sy

  • comment-avatar
    Robin Mertz 21 februari 2021 (12:43)

    Hey,

    Thanks voor dit recept! In Portugal onmogelijk om Ketjap manis in de supermarkt te vinden, maar daardoor hier beland en vanaf nu maak ik hem altijd zelf.. geweldig :).

    Gr Robin.

    • comment-avatar
      TGSCC 25 februari 2021 (15:01)

      Hoi Robin,

      Wat fijn dat je nu ook in Portugal lekkers kan maken waarvoor je ketjap manis nodig hebt! Blij dat we hebben kunnen helpen. 🙂

      Groetjes,

      One’sy

  • comment-avatar
    Geert 25 januari 2022 (16:43)

    Op de foto zie ik nog schil om de plakken gember zitten. Niet doen! Gemberschil is giftig.

    • comment-avatar
      TGSCC 26 januari 2022 (22:46)

      Hoi Geert,

      Bedankt voor de waarschuwing! De gember op de foto is echter gebruikt als decoratie. 🙂

      Groetjes,

      One’sy

  • comment-avatar
    ew 11 april 2023 (08:51)

    Hoe lang kan ik de ketjap bewaren? Geldt dezelfde regel die je gebruikt voor de chillisaus, 2 weken en daarna nog ruiken en proeven?

    Hoe kan ik de zoute ketjap maken, hetzelfde recept volgen maar de maple syrup en melasse weglaten?

    Alvast bedankt

    • comment-avatar
      TGSCC 11 april 2023 (20:46)

      Hoi!

      Zoete ketjap kan je mits goed afgesloten een paar maanden tot een half jaar bewaren in de koelkast! Zoute ketjap hebben we zelf nog nooit gemaakt, maar als ik zo een beetje speur online, lijkt het erop dat het sojasaus is met ook suiker en/of melasse. Alleen kan ik je daarvan geen hoeveelheden geven. Misschien dus zelf een beetje experimenteren met het zoete ketjap recept minus de specerijen?

      Succes ermee!

      Groetjes,

      One’sy

Leave a reply






Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.