Zoete chilisaus, de naam zegt het al, daar zit meestal behoorlijk wat suiker in. Als je zelf wil bepalen hoe zoet de saus moet zijn (ik, ik, ik!), kan je beter zelf aan de slag gaan. Het was dus tijd om te proberen zelf zoete chilisaus te maken.
Een van mijn altijd goed recepten is tortillachips (nacho’s) uit de oven met groenten (en eventueel kip of gehakt) en kaas. Als de kaas na een minuut of 10 is gesmolten, doe ik er altijd een dikke klodder zure room en guacamole op en besprenkel ik alles met een laag zoete chilisaus. Het leek me heerlijk om die niet meer uit een flesje uit de supermarkt te schenken, maar gewoon een lekkere home made saus te maken, die geen geraffineerde suiker bevat.
Ik vond online meerdere recepten waarin gebruik werd gemaakt van gedroogde chili(vlokken). Maar ik wilde zelf zoete chilisaus maken met verse pepers, dus heb ik dit recept als basis genomen en een paar dingen aangepast en toegevoegd. Ik vond de eerste versie te zuur, dus verminderde ik de hoeveelheid azijn. Appelazijn hoeft niet per se, maar heeft wel een frissere smaak dan gewone azijn. En heb je geen maple syrup of honing, dan kan je natuurlijk ook (kokosbloesem)suiker gebruiken.
Afhankelijk van hoe stroperig je de zoete chilisaus wil hebben, kan je meer of minder maïzena toevoegen. TIP: de saus wordt vanzelf dikker, al lijkt dat niet zo in eerste instantie. Ik vergiste me en voegde te snel nog meer maïzena toe (ongeduldig, anybody?), waardoor ik ook de hoeveelheid water moest vermeerderen.
Ingrediënten zelf zoete chilisaus maken:
- 3 (biologische) chilipepers (als je een extra pittige saus wil, met zaadjes)
- 2 teentjes knoflook
- 190 ml water
- 50-75 ml maple syrup/honing
- 50 ml appelazijn
- snuf zout
- 1/4 -1/2 tl gemberpoeder
- 1 el (biologische) maïzena
- 2 el water
Zo ga je te werk:
1: Snijd de pepers en knoflook in stukken.
2: Meng de pepers en knoflook met water, maple syrup, azijn, gemberpoeder en zout in een blender of kom.
3: Mix (voorzichtig!) in de blender of met een staafmixer tot de stukjes chilipeper fijn, maar niet helemaal gepureerd zijn. Je moet echt nog stukjes zien.
4: Verwarm het mengsel vervolgens in een steelpan en laat circa vier minuten zachtjes koken.
5: Maak een papje van de maizena en het water, roer door de chilisaus en verwarm nog een minuutje tot de saus begint in te dikken.
6: Laat de saus goed afkoelen.
7: Schenk de zelfgemaakte zoete chilisaus in een gesteriliseerde pot of fles en bewaar in de koelkast.
De sweet chili sauce kan je eten met nacho’s, maar ook als saus bij je loempia’s of als woksaus gebruiken voor een wokgerecht met bijvoorbeeld kip en groenten.
Nyan switi!

RECEPT: zelf zoete chilisaus maken
Ingrediënten
- 3 biologische chilipepers - (als je een extra pittige saus wil, met zaadjes)
- 2 teentjes knoflook
- 190 ml water
- 50-75 ml maple syrup/honing
- 50 ml appelazijn
- snuf zout
- 0,25-0,5 tl gemberpoeder
- 1 el (biologische) maïzena
- 2 el water
Instructies
- Snijd de pepers en knoflook in stukken.
- Meng de pepers en knoflook met water, maple syrup, azijn, gemberpoeder en zout in een blender of kom.
- Mix (voorzichtig!) in de blender of met een staafmixer tot de stukjes chilipeper fijn, maar niet helemaal gepureerd zijn. Je moet echt nog stukjes zien.
- Verwarm het mengsel vervolgens in een steelpan en laat circa vier minuten zachtjes koken.
- Maak een papje van de maizena en het water, roer door de chilisaus en verwarm nog een minuutje tot de saus begint in te dikken.
- Laat de saus goed afkoelen.
- Schenk de zelfgemaakte zoete chilisaus in een gesteriliseerde pot of fles en bewaar in de koelkast.
6 Replies to "RECEPT: zelf zoete chilisaus maken"
Irene 29 december 2017 (11:16)
Hoi Onesy,
Enig idee hoe lang deze zoete chilisaus goed blijft als je deze in de koelkast bewaard?
TGSCC 29 december 2017 (14:21)
Hoi Irene,
Ik heb hem meer dan een maand bewaard in de koelkast, misschien wel langer zelfs. Maar meestal geldt voor home made gemaakt voedsel waar geen extra conserveermiddel aan is toegevoegd dat het toch wel binnen een week of twee op moet. Wat ik zelf altijd doe, is gewoon ruiken en proeven. De ervaring heeft me geleerd dat dat beter werkt, dan strikt een datum aanhouden. Soms gaat voedsel echt langer mee dan je zou denken!
Groetjes,
One’sy
Rachida 27 december 2018 (17:40)
Hoi!
Kan je ook gewone azijn gebruiken ipv appelazijn?
TGSCC 27 december 2018 (18:51)
Hoi Rachida,
Die heeft een sterkere smaak dan appel-, rijst- of wijnazijn. Dus het hangt een beetje van je smaak af, misschien zou je met de helft van de hoeveelheid kunnen beginnen? Maar de smaak zal misschien wel iets anders zijn.
Succes ermee!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Linda 30 augustus 2020 (17:35)
Kun je chilisaus met tomaten maken
TGSCC 1 september 2020 (10:32)
Hoi Linda,
Als je tomaten in plaats van chilipepers bedoelt, nee. Chilisaus is chilisaus vanwege de pepers. We hebben wel twee recepten voor tomatensaus:
https://www.thisgirlcancook.nl/recept-zelfgemaakte-tomatensaus/
https://www.thisgirlcancook.nl/recept-pittige-tomatensaus-met-madame-jeanette/
Groetjes,
One’sy