RECEPT: zelf vegan caramel maken

Karamel maakt veel dingen nog lekkerder dan ze zijn: chocola, popcorn, ijs en ga zo maar door. Maar karamel die je in de winkel kan kopen, vind ik behoorlijk zoet. Ook bestaat karamel uit de winkel vaak uit meer dan alleen suiker en eventueel boter en melk. Dat kan anders! Ik vond twee recepten voor vegan caramel die ik heb getest en nu ook met jou wil delen. Zonder geraffineerde suikers en zonder dierlijke producten!

Hoewel ons brownies-recept eigenlijk al perfect is (kuch kuch), ben ik altijd op zoek naar manieren om andere heerlijke varianten te bedenken. Daarom maak ik nu wel eens brownies met caramel. De caramel daarin is dulce de leche (verwarmde gecondenseerde melk) die je zelf kan maken of zo koopt in een potje. Omdat ik laatst EINDELIJK een goed recept heb gevonden voor vegan brownies die wel fudgy zijn (komt nog op de blog!), wilde ik in die variant ook karamel kunnen toevoegen. En dat kan dus!

Er zijn veel food blogs die hun eigen versie van vegan caramel hebben gemaakt. Bijvoorbeeld met kokosmelk of met dadels (zoals in ons recept om zelf Twix te maken). De reden dat je hieronder niet een, maar twee recepten vindt, is omdat het een beetje afhangt van je persoonlijke smaak en waarvoor je de vegan caramel wil gebruiken. Wil je liever een wat dikkere (die je bijvoorbeeld verwerkt in brownies), kies dan de eerste versie. Als je het als dip/saus wil gebruiken, bijvoorbeeld om appels in te dopen of voor over je ijs, dan zou ik het tweede recept aanhouden.

Verder hangt het ervan af of je het erg vindt om de amandelpasta te proeven. Ik vind zelf dat bij de dikkere variant de amandelpasta duidelijk te proeven is. Maar tegelijkertijd is dat ook wat de caramel zo’n romige smaak geeft. Ik heb geurloze kokosolie gebruikt, maar als je extra virgin kokosolie lekkerder vindt, kan dat ook. Wil je salted caramel maken, voeg dan grof zeezout toe tot jij vindt dat je dat genoeg proeft. Ik koos heel voorzichtig voor ¼ theelepel.

Ingrediënten zelf vegan caramel maken (DIKKERE VARIANT):

  • ½ cup maple syrup (150 ml)
  • ½ cup amandelpasta (140 gram)
  • ⅓ cup (geurloze) kokosolie (70 gram)
  • zeezout, (home made) vanille extract of kaneel naar smaak

Zo ga je te werk:
1: Giet alle ingrediënten in een kleine sauspan.

2: Meng op laag tot middelhoog vuur met een garde alles door elkaar tot het gesmolten is (duurt ongeveer 3 minuten).

3: Verwijder de pan van het fornuis en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Ingrediënten zelf vegan caramel maken (MEER VLOEIBARE VARIANT):

  • ¼ cup (geurloze) kokosolie 50 gram
  • ¼ cup maple syrup (75 ml / 79 gram)
  • 2 el amandelpasta (1 el is 19 gram)
  • zeezout, (home made) vanille extract of kaneel naar smaak

Zo ga je te werk:

1: Smelt de kokosolie en maple syrup 30-60 seconden in de magnetron (ik kies voor de zekerheid altijd de een na hoogste stand).

2: Roer de amandelpasta met een garde door de gesmolten olie tot alles helemaal gemengd is.

Ik hoor je denken, is dit het? JA, dit is het! Binnen een kwartier is je vegan caramel klaar! Je bewaart de caramel na bereiding in de koelkast. Doordat er kokosolie in zit, wordt ‘ie vanzelf wat steviger. Maar zodra de caramel weer op kamertemperatuur komt, verandert dat.

Nyan switi!

Bronnen: http://www.blissfulbasil.com/ en http://pinchofyum.com/.


Recept afdrukken

RECEPT: zelf vegan caramel maken

Karamel met chocola, karamel met popcorn, karamel maakt alles lekkerder! Met dit recept maak je niet alleen heel makkelijk, maar ook mega snel vegan caramel.
Gang: Bijgerecht, Dessert
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 1 kleine jampot
Auteur: Onesy
Karamel met chocola, karamel met popcorn, karamel maakt alles lekkerder! Met dit recept maak je niet alleen heel makkelijk, maar ook mega snel vegan caramel.

Ingrediënten

DIKKERE VARIANT:

  • 150 ml maple syrup
  • 140 gram amandelpasta
  • 70 gram geurloze kokosolie
  • zeezout naar smaak
  • (homemade) vanille extract of kaneel naar smaak - OPTIONEEL

MEER VLOEIBARE VARIANT:

  • 50 gram geurloze kokosolie
  • 75 ml maple syrup
  • 40 gram amandelpasta
  • zeezout naar smaak
  • (homemade) vanille extract of kaneel naar smaak - OPTIONEEL

Instructies

DIKKERE VARIANT:

  • Giet alle ingrediënten in een kleine sauspan.
  • Meng op laag tot middelhoog vuur met een garde alles door elkaar tot het gesmolten is (duurt ongeveer 3 minuten).
  • Verwijder de pan van het fornuis en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

MEER VLOEIBARE VARIANT:

  • Smelt de kokosolie en maple syrup 30-60 seconden in de magnetron (ik kies voor de zekerheid altijd de een na hoogste stand).
  • Roer de amandelpasta met een garde door de gesmolten olie tot alles helemaal gemengd is.

Extra info:

*Je bewaart de caramel na bereiding in de koelkast. Doordat er kokosolie in zit, wordt ‘ie vanzelf wat steviger. Maar zodra de caramel weer op kamertemperatuur komt, verandert dat.
*De recepten voor vegan caramel zijn gebaseerd op recepten van Blissful Basil en Pinch of Yum.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: zelf vegan caramel maken"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.