RECEPT: zelf vanille extract maken

Als je van bakken houdt, dan weet je dat vanille vaak een onmisbaar ingrediënt is. Of je nou essence gebruikt of vanillepoeder, het geeft je baksel automatisch een lekkerdere smaak. Vanillepoeder is alleen best wel duur, dus begon ik weer eens een zoektocht naar een andere manier om vanille toe te voegen aan baksels. Je gelooft nooit hoe simpel zelf vanille extract maken is, maar vandaag deel ik dat recept met jou!

Vroeger bakte onze moeder altijd met zo’n klein flesje vanille of amandel essence of een zakje vanillesuiker, maar dat eerste zou ik nu nooit meer gebruiken (want niet natuurlijk) en vanillesuiker ook liever niet vanwege de witte suiker die erin zit. Voor die flesjes essence wordt geen echte vanille gebruikt, maar vanilline. Dat is een synthetisch stofje dat ruikt en smaakt als vanille, maar dus niet de real deal is. Wil je meer weten over de verschillende manieren waarop vanille wordt gemaakt en gebruikt, klik dan hier.

close zelf vanille extract maken

Mijn oplossing is om in plaats van essence of vanillesuiker, vanillepoeder toe te voegen. Zoals ik al zei, zijn vanillepoeder of vanillestokjes (waar je het merg uithaalt) niet goedkoop. Maar zelf vanille extract maken moest ik toch een keer proberen, gewoon omdat ik dan zeker weet dat ik de juiste hoeveelheid toevoeg als ik iemand anders’ recept maak waarin vanille extract een van de ingrediënten is.

Het enige wat je nodig hebt om zelf vanille essence te maken is geduld. Een aantal weken geduld om precies te zijn. Hoe langer de vanillestokjes namelijk in de vloeistof trekken, hoe intenser de vanillesmaak zal zijn. Ik kwam veel recepten tegen waarin vodka werd gebruikt, vanwege de neutrale smaak. Ook kan je de vanille laten trekken in andere dranken zoals bourbon (whiskey) en rum, maar dan krijgt je vanille extract wel meer de smaak van die drank. Verder kan je een alcoholvrije versie maken met plantaardige glycerine. Maar ik ging voor wodka!

ingredienten zelf vanille extract maken

Ik hoor je al denken: wat doe ik dan met die (dure) vanillestokjes als ik eenmaal mijn vanille extract heb opgemaakt? Daar zijn een paar opties voor:
-Je kan de fles steeds aan blijven vullen met vodka;
-Je kan de stokjes laten opdrogen en toevoegen aan suiker om zelf vanillesuiker te maken.

Andersom kan je vanillebonen die je hebt gebruikt voor iets anders, ook hergebruiken bij het zelf vanille extract maken. De smaak is intens genoeg!

Ingrediënten zelf vanille extract maken:

  • 5 hele vanillepeulen (liefst biologisch)
  • 250-350 ml wodka

Zo ga je te werk:
1: Steriliseer een glazen potje of flesje met een inhoud van 250-350 ml. Hoe je dat doet, lees je hier.

2: Snij de vanillepeulen in de lengte door (en als dat nodig is, ook nog doormidden).

3: Stop ze in de pot of fles en giet er wodka bij tot de fles of pot bijna vol is (de peulen moeten helemaal onder staan).

4: Schud dagelijks de fles even en laat zo een aantal weken intrekken (minstens 4 weken). Als je bezwaar hebt tegen het bezinksel, kan je het extract nog door een kaasdoek/koffiefilter gieten, zodat je alleen de vloeistof overhoudt.

recept zelf vanille extract maken

Je vanille extract is nu klaar voor gebruik en minstens een jaar houdbaar als je het op een donkere plek bewaart. Gebruik het in brownies, bananenbrood, pannenkoeken, of in welk gerecht jij vindt dat vanille extract hoort!

recept zelf vanille extract maken
Recept afdrukken

RECEPT: zelf vanille extract maken

Zelf vanille extract maken is helemaal niet ingewikkeld, je hebt er alleen wat tijd voor nodig. Alles wat je bakt, krijgt een heerlijke vanillesmaak!
Gang: Bijgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Bereidingstijd: 5 minuten
Porties: 300 ml
Auteur: Onesy
Zelf vanille extract maken is helemaal niet ingewikkeld, je hebt er alleen wat tijd voor nodig. Alles wat je bakt, krijgt een heerlijke vanillesmaak!

Ingrediënten

  • 5 hele 5 vanillepeulen - (liefst biologisch)
  • 250-350 ml wodka

Instructies

  • Steriliseer een glazen potje of flesje met een inhoud van 250-350 ml.
  • Snij de vanillepeulen in de lengte door (en als dat nodig is, ook nog doormidden).
  • Stop ze in de pot of fles en giet er wodka bij tot de fles of pot bijna vol is (de peulen moeten helemaal onder staan).
  • Schud dagelijks de fles even en laat zo een aantal weken intrekken (minstens 4 weken). Als je bezwaar hebt tegen het bezinksel, kan je het extract nog door een kaasdoek/koffiefilter gieten, zodat je alleen de vloeistof overhoudt.

Extra info:

Je vanille extract is minstens een jaar houdbaar als je het op een donkere plek bewaart.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

 

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

1 Reply to "RECEPT: zelf vanille extract maken"

Leave a reply


Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.