RECEPT: zelf Turkse pizza (lahmacun) maken

GA NAAR HET RECEPT

Ik ben persoonlijk niet gek op döner, maar wat ik altijd kan waarderen is een Turkse pizza oftewel lahmacun. Die kan je natuurlijk kopen, maar er is ook een snelle manier om Turkse pizza zelf te maken! Dit recept is de ultra snelle versie, omdat gebruik wordt gemaakt van een al bestaande basis. De vulling van de Turkse pizza maak je zelf. En geloof me, het resultaat is zo lekker dat je dat voortaan altijd zelf zal willen doen!

Toen ik jaren geleden mijn eerste Turkse pizza at, was ik ietwat teleurgesteld. Waar is de kaas? Waar is de dikke bodem? Ik had een soort Italiaanse pizza verwacht met een Turks smaakje. De Turkse pizza leek een beetje op een gevulde wrap en gelukkig kon ik die, hoe vaker ik de pizza at, steeds meer waarderen.

Het geheim van de lekkerste Turkse pizza? Timing, de juiste verhoudingen en authentieke smaken

Ik vind de kwaliteit van de Turkse pizza nog wel eens afhangen van waar je hem koopt. Over het algemeen heb ik gemerkt dat hoe verser de pizza is, hoe lekkerder hij is. En ik vraag altijd of mijn pizza iets langer in de oven mag omdat ik niet zo houd van een zompige pizza, maar meer van een beetje crispy.

Toen ik de laatste keer bij mijn vaste lahmacun-man op het Bos en Lommerplein in Amsterdam een lahmacun haalde, vroeg ik hem wat de ingrediënten nou eigenlijk zijn. De man omschreef het recept en het klonk zo simpel dat ik besloot het thuis ook eens te maken.

Hoewel het kan, heb ik bij dit recept het deeg niet zelf gemaakt, maar gekozen voor kant en klare wraps. Maar omdat de wraps ook heel eenvoudig zelf te maken zijn, hou je dat recept nog te goed! Natuurlijk zijn er een paar geheimen om de beste Turkse pizza te krijgen. Wat ik allereerst heb gemerkt, is dat je het vleesmengsel dat je op de wrap smeert, er niet geheel rauw op moet doen, tenzij je het niet erg vindt om halfgaar vlees te eten. Daarnaast zijn de verhoudingen echt essentieel, gebruik bijvoorbeeld niet teveel knoflook want anders zal dat overheersen.

Dit is wat je nodig hebt om 10 kleine Turkse pizza’s te maken:

De vulling:

  • 300 gram lams-/rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 witte ui
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 eetlepels Turkse olijfolie (te koop bij de Turkse winkel)
  • 1 handje verse peterselie
  • 2 paprika’s (rood of geel, liefst biologisch)
  • 1 grote vleestomaat (liefst biologisch)
  • 1/2 rode peper
  • snufje zout en peper

De wrap en garnituur:

  • 1 pak wraps
  • 1 halve komkommer
  • 1 krop ijsbergsla
  • 2 tomaten
  • 1 halve ui
  • citroensap van 1 halve citroen
  • 1 handje verse peterselie

Zo ga je te werk:

1: Was de vleestomaat en paprika’s en snijd deze in kleine stukjes.

2: Snipper de ui en pers de knoflook.

3: Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd deze in stukjes.

4: Was de peterselie en snijd fijn.

5: Verwarm de oven voor op 180 graden.

turkse pizza vulling maken

6: Doe nu knoflook, ui, gesneden tomaat, paprika, peterselie, rode peper, olijfolie, zout en peper en tomatenpuree in de keukenmachine of blender. Mix dit alles goed zodat het een puree wordt.

mixt turkse pizza

7: Meng in een kom de puree met het gehakt.

mengsel op wrap doen

8: Verdeel het mengsel in 10 delen en smeer elk deel uit op een wrap.

9: Doe de wraps precies acht minuutjes in de voorverwarmde oven. Korter zorgde ervoor dat het vleesmengsel nog rauw was en langer zorgde ervoor dat de wraps veel te knapperig waren. Je kan het mengsel ook even voorbakken in een pan en het dan uitsmeren over de wraps. Dan hoeft het nog maar drie minuutjes in de oven.

10: Was de ijsbergsla en snijd deze in dunne reepjes. Was ook de peterselie en snijd deze grof. Was en snijd de komkommer en haal de zaadlijsten eruit en snijd in kleine stukjes. Tot slot, was en snijd de tomaat en mix de sla, peterselie, komkommer en tomaat in een kom. Breng het op smaak met het citroensap, wat olijfolie, zout en peper.  Als je ervan houdt kun je nu de halve ui in ringen snijden en deze bij het mengsel doen. De ui geeft het geheel net wat extra pit.

11: Als de Turkse pizza uit de oven komt, doe je het slamengsel op de pizza en kun je er wat knoflooksaus op doen.

Eet smakelijk!!

Deze Turkse pizza is heerlijk als hoofdgerecht, maar ook als in reepjes gesneden snack of als lekkere lunch!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


RECEPT: zelf Turkse pizza (lahmacun) maken

Voorbereidingstijd: 25 min
Kooktijd: 8 min
Aantal porties: 10

Ingrediënten

  • 300 gram lams-/rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 witte ui
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 eetlepels Turkse olijfolie
  • 1 handje verse peterselie
  • 2 paprika's
  • 1 grote vleestomaat
  • 1/2 rode peper
  • snufje zout en peper
  • DE WRAP EN GARNITUUR
  • 1 pak wraps
  • 1 halve komkommer
  • 1 halve krop ijsbergsla
  • 2 tomaten
  • 1 halve witte ui
  • citroensap van 1 halve citroen
  • 1 handje verse peterselie

Zo ga je te werk

  1. Was de vleestomaat en paprika’s en snijd deze in kleine stukjes
  2. Snipper de ui en pers de knoflook
  3. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd deze in stukjes
  4. Was de peterselie en snijd fijn
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden
  6. Doe nu knoflook, ui, gesneden tomaat, paprika, peterselie, rode peper, olijfolie, zout en peper en tomatenpuree in de keukenmachine of blender. Mix dit alles goed zodat het een puree wordt
  7. Meng in een kom de puree met het gehakt
  8. Verdeel het mengsel in 10 delen en smeer elk deel uit op een wrap
  9. Doe de wraps precies acht minuutjes in de voorverwarmde oven. OF: bak het mengsel kort in een pan, smeer het uit over de wraps en plaats ze drie minuutjes in de voorverwarmde oven
  10. Was de ijsbergsla en snijd dit in dunne reepjes. Was de peterselie en snijd dit grof. Was en snijd de komkommer en haal de zaadlijsten eruit en snijd ze in kleine stukjes. Tot slot, was en snijd je de tomaat en
  11. Mix de sla, peterselie, komkommer en tomaat in een kom. Breng het mengsel op smaak met het citroensap, wat olijfolie, zout en peper. Als je ervan houdt, kun je nu de halve ui in ringen snijden en die bij het mengsel doen. De ui geeft het geheel net wat extra pit
  12. Als de Turkse pizza uit de oven komt, doe je het slamengsel op de pizza en kun je er wat knoflooksaus op doen. Eet smakelijk!!

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

1 Reply to "RECEPT: zelf Turkse pizza (lahmacun) maken"

  • comment-avatar
    opesoe 15 juni 2017 (12:29)

    ikj vind het gewoon lekker

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.