RECEPT: zelf Surinaams zoutvlees maken

De laatste keer dat ik zoutvlees at, moet in mijn tienerjaren zijn geweest. Opeens vond ik dat gekauw op stukken bonjo en taai vlees niet meer lekker. Sinds ik alleen vlees eet dat biologisch/verantwoord is, valt zoutvlees uit zo’n emmer helemaal af. Maar, ik begrijp heus wel dat sommige Surinaamse gerechten pas echt af zijn met zoutvlees erin. Daarom leek zelf Surinaams zoutvlees maken me toch een goed idee, al is het maar om het te maken voor anderen die het wel lusten. Vandaag deel ik daarom het recept voor zelf Surinaams zoutvlees maken!

Tegenwoordig kan je gewoon bij de supermarkt zoutvlees kopen, maar vroeger gingen we er echt voor naar de tropische winkel. De winkelier opende dan een grote emmer met stukken rood vlees en trok er met een tang een lap zoutvlees uit. Onze ouders kozen er dan een uit die ze beviel en zo gingen we naar huis met precies genoeg zoutvlees voor de bruine bonen, pom of een ander Surinaams gerecht.

Zoutvlees dat je koopt in de winkel is erg rood. Dat komt door de toevoeging van colorozozout. Dat is zout waaraan een kleine hoeveelheid natriumnitriet (E250) wordt toegevoegd, zodat het vlees een rode kleur krijgt. Doordat je het Surinaamse zoutvlees pekelt (inlegt met zout), blijft het al goed. Het zout werkt namelijk als conserveringsmiddel. Hoewel het er na een paar dagen/weken pekelen aan de buitenkant bruin uitziet, is het vlees van binnen gewoon roze/rood.

close zelf surinaams zoutvlees maken

Ik kwam in een ander recept voor gepekeld vlees een tip tegen om die rode kleur op een natuurlijke manier te krijgen: door aan de pekel een rood bietje of bietensap toe te voegen en ook in de emmer/bak. Bij een volgende keer Surinaams zoutvlees maken, zal ik dat doen, maar voor nu zal jij me moeten vertellen of het werkt.

Hoewel je online niet zoveel recepten vindt voor zelf Surinaams zoutvlees maken, kwam ik er toch een paar tegen. Twee daarvan heb ik, met een eigen draai eraan, uitgeprobeerd: dat van Soup en Zo en dat van Antilliaans Eten. Mijn rundvlees kocht ik bij een biologische slager en ik denk dat het sowieso beter is dat je je vlees bij een slager koopt. Die kan je beter adviseren welk deel van de koe meer vet bevat en dus geschikt is om zoutvlees mee te maken.

recept zelf surinaams zoutvlees maken

Omdat ik eerst wilde experimenteren, heb ik ongeveer 550 gram runderlappen gekocht en die verdeeld in twee porties van 275 gram. Daarom moest ik de recepturen aanpassen en bij sommige ingrediënten iets meer of minder aanhouden. Ook had ik niet alles in huis, dus sommige ingrediënten uit de oorspronkelijke recepten heb ik weggelaten.

De recepten verschillen ook op een ander vlak van elkaar: in het ene hoef je alleen het zout op te lossen in het water en in het andere moet je het water met zout en kruiden/specerijen eerst koken. Welk recept je ook gebruikt, ik denk dat het het lekkerst is om sowieso de pekel eerst even te koken. De ene versie gebruikt een stuk minder zout en is al na 24 uur te gebruiken. Volgens dat recept hoef je het zoutvlees ook niet uit te koken. Waarschijnlijk omdat het zout dus niet zo lang de tijd heeft gehad om echt in het vlees te trekken. Als je het langer laat staan, moet je misschien wel meer zout toevoegen en het uitkoken.

Die lage hoeveelheid zout zou ook de reden kunnen zijn dat de bak zoutvlees die ik aan het maken was volgens dat recept, uiteindelijk bedorven bleek. Er kwam na een paar weken een verschrikkelijke geur uit de emmer als ik die open deed. 😧 Ik rook gelukkig meteen al dat de tweede variant wel heerlijk rook, maar wat het smaakverschil is tussen de twee, kan ik je helaas dus niet vertellen.

Ingrediënten zelf Surinaams zoutvlees maken:
Variant 1:

 • 275 gram biologische runderlappen
 • 2 pimentkorrels
 • 1/2 laurierblaadje
 • 25 gram (fijne korrel) zout
 • 1 kleine teen knoflook
 • water tot het onder staat (ongeveer 250-300 ml)

Variant 2:

 • 275 gram riblappen
 • 260 ml water
 • 1 teen knoflook
 • 1/2 laurierblaadje
 • 3 pimentkorrels
 • 3 kruidnagels
 • 1/3 tl peperkorrels
 • 48 gram (fijne korrel) zout (ong 5 el)

Zo ga je te werk:

1: Kook het water en los het zout erin op.

2: Voeg de overige kruiden en specerijen/kruiden toe.

3: Laat de pekel afkoelen.

4: Snij intussen het vlees in stukken.

stukken rundvlees zelf surinaams zoutvlees maken

5: Leg ze in een bak of emmer die niet te breed is (anders heb je teveel vocht nodig). Ik gebruikte een bak waarin je afhaaleten krijgt.

vlees in bak zelf surinaams zoutvlees maken

6: Giet de afgekoelde pekel erover heen (zodat alle stukken vlees onder staan) en bevestig het deksel.

vlees in pekel close zelf surinaams zoutvlees maken

7: Plaats in de koelkast en keer elke dag het vlees om (met een schone vork!) zodat het aan alle kanten goed gepekeld wordt.

8: Na 24 uur kan je het zoutvlees (van het eerste recept) al gebruiken, voor het andere recept geldt, hoe langer je het laat trekken, hoe meer de smaken erin zullen trekken.

9: Kook het vlees van variant 2 nog wel uit voor je het gaat gebruiken in bijvoorbeeld Surinaamse pom, een wit of bruin puntje met zoutvlees of bruine bonen.

EXTRA TOEVOEGING: omdat in dit recept geen natriumnitriet (conserveringsmiddel) zit, is het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om zelf ingemaakt voedsel ‘vlak voordat het gegeten wordt, minimaal 5 minuten boven 85 graden te verhitten.’ Meer info daarover lees je hier.

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: zelf Surinaams zoutvlees maken

Ingrediënten zelf Surinaams zoutvlees maken

 • SOUP EN ZO VARIANT:
 • 275 gram biologische runderlappen
 • 2 pimentkorrels
 • 1/2 laurierblaadje
 • 25 gram (fijne korrel) zout
 • 1 kleine teen knoflook
 • water tot het onder staat (ongeveer 250-300 ml)
 • ANTILLIAANS ETEN VARIANT:
 • 275 gram riblappen
 • 260 ml water
 • 1 teen knoflook
 • 1/2 laurierblaadje
 • 3 pimentkorrels
 • 3 kruidnagels
 • 1/3 tl peperkorrels
 • 48 gram (fijne korrel) zout (ong 5 el)

Zo ga je te werk

 1. Kook het water en los het zout erin op.
 2. Voeg de overige kruiden en specerijen/kruiden toe.
 3. Laat de pekel afkoelen.
 4. Snij intussen het vlees in stukken.
 5. Leg ze in een bak of emmer die niet te breed is (anders heb je teveel vocht nodig). Ik gebruikte een bak waarin je afhaaleten krijgt.
 6. Giet de afgekoelde pekel erover heen (zodat alle stukken vlees onder staan) en bevestig het deksel.
 7. Plaats in de koelkast en keer elke dag het vlees om (met een schone vork!) zodat het aan alle kanten goed gepekeld wordt.
 8. Na 24 uur kan je het zoutvlees (van het eerste recept) al gebruiken, voor het andere recept geldt, hoe langer je het laat trekken, hoe meer de smaken erin zullen trekken.

Extra info

Kook het zoutvlees nog wel uit voor je het gaat gebruiken. EXTRA TOEVOEGING: omdat in dit recept geen natriumnitriet (conserveringsmiddel) zit, is het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om zelf ingemaakt voedsel 'vlak voordat het gegeten wordt, minimaal 5 minuten boven 85 graden te verhitten.'

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: zelf Surinaams zoutvlees maken"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.