RECEPT: zelf heerlijke rum rozijnen maken

Er stonden vroeger standaard twee potten in de voorraadkast bij ons thuis: een gevuld met pruimen in rum en een gevuld met rozijnen in rum. Die pruimen aten we zo uit het vuistje en de rozijnen verwerkte onze vader meestal in pannenkoeken. Maar je kan rum rozijnen voor zoveel meer lekkers gebruiken: denk aan fiadoe, bojo of appelgebak. Die recepten vind je al een tijdje op This Girl Can Cook, en hoe je de rum rozijnen zelf maakt, delen we vandaag ook met je.

Of je voor dit recept rozijnen of krenten kiest, hangt af van je persoonlijke smaak en misschien ook van waarvoor je de rum rozijnen gaat gebruiken. Krenten zijn wat kleiner dan rozijnen en wat zuurder van smaak. Rozijnen heb je daarnaast in meerdere kleuren, van donker tot licht. Wil je meer lezen over de verschillende soorten, klik dan hier.

Dan is er ook nog onderscheid tussen gezwavelde en ongezwavelde rozijnen. De eerste zijn behandeld met zwaveldioxide zodat ze langer houdbaar blijven. Daardoor blijft er sulfiet achter op de rozijnen, dat ook in bijvoorbeeld rode wijn zit. Voor mensen met astma is het belangrijk om daar rekening mee te houden, omdat sulfiet een allergische reactie kan veroorzaken (BRON). Vaak zijn biologische rozijnen ongezwaveld, maar wil je het zeker weten, vraag er dan specifiek naar. Of was de rozijnen voor je ze gebruikt.

Hoe langer je de rum rozijnen laat trekken, hoe dieper de smaak wordt. In principe kan je ze al in recepten verwerken na een nachtje trekken. Maar ik vind het zelf het lekkerst als je de alcohol echt kan proeven in de vruchten. Dus ik ga zelf voor minstens twee weken, liefst een maand. En iedere keer dat ik wat rum rozijnen gebruik, vul ik de pot weer aan met nieuwe rozijnen en eventueel met rum. Vergeet niet alles dan weer om te husselen. De rum kan je ook zeker gebruiken. Onze moeder deed dat bijvoorbeeld in eksi kuku om de ‘lala’ (rauwe) smaak en geur van de eieren weg te nemen.

Om de rum rozijnen te bewaren, kan je weckpotjes gebruiken. Ik bewaar ze altijd de potjes waarin appelmoes of groenten/peulvruchten hebben gezeten. Het is belangrijk om ze te steriliseren voor gebruik! Check hier hoe je dat doet.

De rum rozijnen zijn heerlijk in gerechten als:

Ingrediënten rum rozijnen (voor een middelgroot glazen potje):

 • 100-125 gram rozijnen/krenten
 • 175 ml rum (ik gebruikte Borgoe, kies in ieder geval voor een mooie bruine rum)

Zo ga je te werk:

1: Was de rozijnen en dep ze droog met keukenpapier.

2: Plaats ze in een glazen (weck)pot en giet de rum erbij tot alle rozijnen onder staan.

3: Laat minstens een nachtje, maar liever twee tot vier weken staan voor gebruik.

4: Gebruik altijd een schone vork of lepel om de rum rozijnen uit te scheppen.

Je kan in plaats van rum ook kiezen voor bourbon whiskey.

recept Surinaamse rum rozijnen

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Ingrediënten rum rozijnen (voor een middelgroot glazen potje)

Ingredients

 • 100-125 gram rozijnen/krenten
 • 175 ml rum (ik gebruikte Borgoe, kies in ieder geval voor een mooie bruine rum)

Zo ga je te werk

 1. Was de rozijnen en dep ze droog met keukenpapier.
 2. Plaats ze in een glazen (weck)pot en giet de rum erbij tot alle rozijnen onder staan.
 3. Laat minstens een nachtje, maar liever twee tot vier weken staan voor gebruik.
 4. Gebruik altijd een schone vork of lepel om de rum rozijnen uit te scheppen.

Extra info

Je kan in plaats van rum ook kiezen voor bourbon whiskey.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: zelf heerlijke rum rozijnen maken"

  Leave a reply

  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.