Hoe je Surinaamse pindasaus maakt, zou je eigenlijk allang moeten hebben terug vinden op ons blog. Maar het kwam er steeds niet van en soms is kant en klare (alleen nog water toevoegen) saus gewoon net even praktischer. Maar, omdat ik toch liever weet wat er in mijn Surinaamse pindasaus zit, gaat mijn voorkeur wel uit naar zelfgemaakte.
Daarom delen we eindelijk een recept voor Surinaamse pindasaus! Het is er een dat we mochten overnemen uit Vegan Soul Food, het kookboek van vegan food en lifestyle blogger Jason Tjon Affo. In zijn boek vind je 60 kleurrijke vegan recepten. Denk aan vegan Surinaamse bami, cassavesoep en spicy Surinaamse pindasaus die geïnspireerd op zijn Surinaamse achtergrond, maar ook regenboogsushi, matcha kokosrepen en bosbes pancakes.
De pindasaus is heerlijk om te serveren bij petjel (pitjel, petjil) en baka bana, maar past ook goed bij tofu, tempeh, (kip)saté en ga zo maar door. In zijn recept gebruikt Jason een hele madame Jeanette peper. Logisch, aangezien het pittige pindasaus is. Maar mocht je pepertolerantie iets lager liggen, voeg dan een deel, een minder scherpe (zoals chilipeper) of helemaal geen peper toe. Ik schaafde er zelf wat madame Jeanette uit de diepvries overheen (zie foto) voor maximale pepercontrole.
De tamarindepasta in deze saus is erg belangrijk voor de uiteindelijke smaak, het zure ervan contrasteert mooi met de zoete ketjap en suiker. Tamarindepasta vind je niet overal, ik kocht het bij Amazing Oriental, maar ook een supermarkt als Albert Heijn of Jumbo kan het hebben. LET OP: er zijn verschillende varianten van de pasta, sommige bevatten nog extra toevoegingen of de pitten en draden zitten er nog in. In het laatste geval zal je de pasta nog even moeten weken in heet water om het wat vloeibaarder te maken. Ook van de pindakaas koos ik een pure variant zonder extra toevoegingen.
Ingrediënten pittige Surinaamse pindasaus:
- 1 madame Jeanette peper, fijngesneden
- 200 gram pindakaas met stukjes noot
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 el (homemade) ketjap manis
- 1 el tamarindepasta
- 2 el kokos- of palmsuiker
- 1 tl gemberpoeder
- 1 el sojasaus
- 0,25 tl zout
- 120 ml kokend water
Zo ga je te werk:
1) Meng alle ingrediënten, behalve het water, in een kom.
2) Voeg daarna het kokende water toe en roer nogmaals door.
3) Als je de pindasaus niet meteen gebruikt, wordt ‘ie wat dikker. Na even opwarmen in een pannetje of de magnetron krijg je hem makkelijk weer vloeibaar.
Nyan switi!
RECEPT: zelf pittige Surinaamse pindasaus maken
Ingrediënten
- 1 madame Jeanette peper - fijngesneden
- 200 gram pindakaas met stukjes noot
- 1 teen knoflook - fijngehakt
- 1 el (homemade) ketjap manis
- 1 el tamarindepasta
- 2 el kokos- of palmsuiker
- 1 tl gemberpoeder
- 1 el sojasaus
- 0,25 tl zout
- 120 ml kokend water
Instructies
- Meng alle ingrediënten, behalve het water, in een kom.
- Voeg daarna het kokende water toe en roer nogmaals door.
No Replies to "RECEPT: zelf pittige Surinaamse pindasaus maken"