Ik hou meer van hartig dan van zoet en als kind was dat eigenlijk ook zo. Tuurlijk at ik wel eens een boterham met jam, maar een met pindakaas of salami vond ik veel lekkerder. En sinds ik let op hoeveel suiker ik eet, vind ik jam ook echt te zoet. Maar ja, soms is er een goede reden om toch jam (zonder heel veel suiker) te willen. Bijvoorbeeld om Surinaamse berlinerbollen te vullen. Ik kwam erachter dat zelf jam maken helemaal niet zo ingewikkeld is!
Officieel mag ik dit recept geen ‘jam’ noemen, want wat jam is, is vastgelegd in de Warenwet. Er moet minstens 60 % suiker inzitten. Daarom heet ‘jam’ met minder suiker die je in de winkel kan kopen ook meestal vruchtenspread of fruitbeleg. Ik heb die wel eens gebruikt, maar goed, eigenlijk vind ik die nog te zoet. Zelf jam maken werd het dus!
Hoewel Berlinerbollen meestal gevuld worden met aardbeien- of kersenjam, lijkt zo’n zoet broodje gevuld met mangojam me ook heerlijk. Daarom besloot ik te kijken of ik ook jam kon maken van tropisch fruit. Het antwoord is dit recept!
Normaal gesproken wordt voor jam geleisuiker gebruikt die ervoor zorgt dat het fruit mooi bindt. In dit recept gebruik ik chiazaad. Mocht je de kleur van de zwarte chiazaadjes niet mooi vinden in je jam, dan kan je ze óf tot poeder blenderen óf witte chiazaadjes kopen. En hoe raar het misschien lijkt om citroen- of limoensap te voegen, dat heeft een functie in verband met het hoge pectinegehalte in het sap dat de jam dikker maakt.
Ingrediënten zelf jam maken:
- 450 gram aardbeien / mango / ananas / ander fruit (vers of uit de diepvries)
- 2 el chiazaad
- 1-2 el suiker/honing/maple syrup
- 1 el citroen of limoen
Zo ga je te werk:
1: Bij mango/ananas/stevig fruit: pureer het fruit met een blender of staafmixer. Als je toch wat stukjes in je jam wil, hou dan een deel achter.
2: Stoof het fruit in een pannetje met het deksel erop tot het moes wordt. In principe hoef je geen water toe te voegen omdat het fruit zelf vocht loslaat.
3: Voeg citroensap en zoetstof toe, roer en ‘prak’ met een pollepel of spatel het fruit. Laat de moes enigszins indikken.
4: Haal van het vuur af en proef of je de jam zoet genoeg vindt. Voeg de chiazaad toe, roer goed door en laat afkoelen. De jam gaat nog indikken.
5: Bewaar de homemade jam in een gesteriliseerde pot (je houdt ongeveer 265 gram jam over). Gebruik het als broodbeleg, in smoothies of granola met yoghurt, op pancakes en ga zo maar door.
Extra info: de jam blijft 1-2 weken goed in de koelkast en kan ook worden ingevroren.
Nyan switi!

RECEPT: zelf jam maken (met tropisch fruit)
Ingrediënten
- 450 gram aardbeien / mango / ananas / ander fruit - vers of uit de diepvries
- 2 el chiazaad
- 1-2 el suiker / honing / maple syrup
- 1 el citroen of limoen
Instructies
- Bij mango/ananas/stevig fruit: pureer het fruit met een blender of staafmixer. Als je toch wat stukjes in je jam wil, hou dan een deel achter.
- Stoof het fruit in een pannetje met het deksel erop tot het moes wordt. In principe hoef je geen water toe te voegen omdat het fruit zelf vocht loslaat.
- Voeg citroensap en zoetstof toe, roer en ‘prak’ met een pollepel of spatel het fruit. Laat de moes enigszins indikken.
- Haal van het vuur af en proef of je de jam zoet genoeg vindt. Voeg de chiazaad toe, roer goed door en laat afkoelen. De jam gaat nog indikken.
- Bewaar de homemade jam in een gesteriliseerde pot (je houdt ongeveer 265 gram jam over).
No Replies to "RECEPT: zelf jam maken (met tropisch fruit)"