RECEPT: zelf hoisinsaus maken binnen 10 minuten!

Marinade kan je natuurlijk kant en klaar kopen in de winkel, maar onze moeder maakt die van haar zelf. Nou ja, de hoisinsaus die erin gaat, komt uit een potje. Met iets teveel niet per se gezonde ingrediënten naar mijn smaak. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik een tijd geleden. Dus begon mijn speurtocht naar zelf hoisinsaus maken. Ik vond een recept op deze supertoffe site dat is overgenomen uit een van Gwyneth Paltrows boeken. Zonder geraffineerde witte suiker en super simpel om te maken!

De laatste paar jaar zie je in steeds meer restaurants gerechtjes met hoisinsaus op de kaart. Meestal in combinatie met pannenkoekjes met eend en lente-ui, maar je kan hoisinsaus dus ook gebruiken om je vlees/kip/tofu mee te marineren. Het is een saus die zowel zoet als zuur proeft, aangevuld met heerlijke specerijen. Binnen 1o minuten kan je zelf hoisinsaus maken, die ongeveer hetzelfde smaakt als die uit een potje. Maar dan dus minus de toevoegingen.

Om de ingrediënten te kopen, moet je wel naar een tropische winkel of goed gesorteerde biologische supermarkt. De (biologische) miso pasta vond ik bij Toko Dun Yong op de Geldersekade in Amsterdam. Maar ook Oriental heeft de pasta en ik zag hem ook liggen bij Ekoplaza. Miso pasta heb je in drie soorten: witte, rode en zwarte. Let er dus goed op dat je de juiste koopt! Hier vind je meer info over de verschillende soorten miso en wat het precies is.

In het recept hou ik cups, eetlepels en theelepels aan. Ik bedoel daarmee de Amerikaanse maten, die je ook kan omrekenen naar grammen en mililiters. Daarvoor gebruik ik daadwerkelijke cups en eet- en theelepels in plaats van kopjes (waar je uit drinkt) en lepels waarmee je eet en je suiker roert. Mijn setje maatlepels kocht ik bij de HEMA, maar je kan zo’n setje cups en maatlepels ook kopen bij onder andere bol.com.

zelf hoisinsaus maken recept

Ingrediënten zelf hoisinsaus maken:

  • 1 el plantaardige olie (ik gebruikte olijfolie)
  • 1 flinke teen knoflook, fijngesneden, geperst of geraspt
  • 1/2 tl 5 spices poeder
  • 1/2 cup (150 gram)rode miso pasta
  • 1/2 cup (150 ml) honing of maple syrup (ik gebruikte maple syrup)
  • 2 el rijstazijn of witte wijnazijn

Zo ga je te werk:

1: Bak de knoflook zachtjes in de olie en voeg het 5 spices poeder toe.

2: Voeg de miso pasta, honing/maple syrup en rijstazijn toe en roer goed door.

3: Laat ongeveer 5 minuten doorkoken terwijl je roert.

4: Laat de saus afkoelen, schenk in een schoongemaakt/gesteriliseerd potje en bewaar in de koelkast.

homemade hoisinsaus recept

De hoisinsaus is in de koelkast nog maanden houdbaar, maar ik denk niet dat ‘ie het zo lang redt! 🙂

Nyan switi!


hoisinsaus recept
Recept afdrukken

RECEPT: zelf hoisinsaus maken

Zelf hoisinsaus maken doe je met maar 6 ingrediënten en is gereed binnen 10 minuten. Lekkerder dan uit een potje en zonder onnodige toevoegingen!
Gang: Sauzen en marinades
Keuken: Aziatisch
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 1 middelgroot potje
Auteur: Onesy
Zelf hoisinsaus maken doe je met maar 6 ingrediënten en is gereed binnen 10 minuten. Lekkerder dan uit een potje en zonder onnodige toevoegingen!

Ingrediënten

  • 1 el plantaardige olie - ik gebruikte olijfolie
  • 1 flinke teen knoflook - fijngesneden of geraspt
  • 0,5 tl 5 spices poeder
  • 150 gram rode miso pasta
  • 150 ml honing of maple syrup (ik gebruikte maple syrup)
  • 2 el rijstazijn of witte wijnazijn

Instructies

  • Bak de knoflook zachtjes in de olie en voeg het 5 spices poeder toe.
  • Voeg de miso pasta, honing/maple syrup en rijstazijn toe en roer goed door.
  • Laat ongeveer 5 minuten doorkoken terwijl je roert.
  • Laat de saus afkoelen, schenk in een schoongemaakt/gesteriliseerd potje en bewaar in de koelkast.

Extra info:

*De hoisinsaus is in de koelkast nog maanden houdbaar.
*Dit recept komt uit het kookboek It's All Good / (H)eerlijk van Gwyneth Palthrow.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

8 Replies to "RECEPT: zelf hoisinsaus maken binnen 10 minuten!"

  • comment-avatar
    Menno 26 augustus 2017 (13:20)

    Hoi One’sy en Tewa

    Ik heb het gisteren gemaakt en inderdaad simpel en lekkerrrr !

    Bedankt !

    Menno

    • comment-avatar
      TGSCC 26 augustus 2017 (13:40)

      Hoi Menno,

      Wat leuk om te horen, graag gedaan!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Barbara 10 maart 2018 (21:42)

    Vandaag gemaakt, super lekker!

    • comment-avatar
      TGSCC 11 maart 2018 (11:16)

      Hoi Barbara, wat leuk om je te horen! Geniet ervan,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Barbara 24 maart 2018 (16:53)

    super simpel en heerlijk! wij hoeven geen potje meer te kopen 🙂

    • comment-avatar
      TGSCC 25 maart 2018 (11:28)

      Hoi Barbara, heerlijk om te lezen!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Ronald de Leeuw 28 juni 2019 (06:55)

    Hoi hoi, welke maple syrup oftwel ahoornsiroop gebruik jij? En welke graad (A, B, of C) ?

    • comment-avatar
      TGSCC 6 juli 2019 (13:46)

      Hoi Ronald,

      Nu heb ik er een uit Amerika (meegenomen van vakantie) en dat is een grade A. Maar in Nederland koop ik meestal
      deze of deze. Die zijn beide grade C.

      Groetjes,

      One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.