Bouillonblokjes en Surinamers zijn een onlosmakelijke combinatie. Zo’n beetje elk gerecht bevat het smaakversterkende poeder dat, ook al is het van een ander merk, altijd Maggi wordt genoemd. Sinds een paar jaar kook ik zonder bouillonblokjes, omdat ik ze te zout vind en er ingrediënten in zitten die ik liever niet eet (ve-tsin/ajinomoto en suiker). Maar omdat ik af en toe toch iets wil gebruiken dat wel de smaak van bouillonblokjes toevoegt aan een gerecht, ben ik gaan experimenteren met het zelf maken van bouillonpoeder.
Er zijn twee manieren waarop ik heb geprobeerd zelf ‘Maggiblokjes’ te maken: het zelf maken van groentebouillon en het zelf maken van bouillonpoeder. Ik zeg het maar meteen eerlijk: beide manieren kan je niet even ‘s avonds na je werk doen. Het duurt namelijk best wel even. Maar dan heb je ook wat: een smaakversterker die je kan toevoegen aan gerechten waarvan je honderd procent zeker weet wat erin zit. Meestal verwerk ik het bouillonpoeder in soepen, (pasta)sauzen en wokschotels of doe ik een theelepel in de ricecooker voor ik quinoa of rijst kook.
Gebruik het bouillonpoeder in pastasauzen, wokschotels of rijst
Ik zal een andere keer met je delen hoe je de groentebouillon maakt en die in blokjes bewaart in de vriezer. Maar hieronder eerst de bouillonpoeder versie. Op zich maakt het niet zoveel uit welke kruiden je er precies in verwerkt, de supermarkt had bijvoorbeeld geen verse rozemarijn, dus dat heb ik niet gebruikt in dit recept. Maar in principe is alles wat jij lekker vindt, toe te voegen. Dus ook de maggiplant (lavas)! Wel moet je daarvan maar weinig gebruiken, omdat het een sterke smaak heeft die kan overheersen.
Wat ik er allemaal wel in heb gestopt en hoe je het zelf maakt, lees je hieronder!
Ingrediënten zelf bouillonpoeder maken:
- 1 bol knoflook
- 2 uien
- 1 bakje verse tijm
- 1 bakje verse bieslook
- 1 zakje verse selderij
- 1 bakje verse peterselie
- 2 eetlepels (keuken/Himalaya)zout
- 1-2 eetlepels fijngestampte peperkorrels of gemalen peper
- 1 eetlepel fijngestampte pimentkorrels of pimentpoeder
- 4 pakjes soepgroente (250 gram per pak)
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 100 graden. (Heb je een combimagnetron die uitgaat, zodra je de deur open doet, probeer dan dit: zoek naar het gaatje van oven dat wordt aangedrukt als je deur sluit. Druk een tandenstoker of iets dergelijks in dat gaatje. Zo ‘denkt’ de oven toch dat hij aan kan, maar wordt door de tandenstoker de deur op een kiertje gehouden)
2: Snij de ui en knoflook (hoeft niet heel klein).
3: Pureer ui, knoflook, peper, piment, zout en verse kruiden half in de keukenmachine of met de staafmixer.
4: Voeg daarna de soepgroente toe en maal tot het een natte pasta wordt.
5: Smeer, als het geheel goed gepureerd is, de groentepasta uit over stuk bakpapier op een bakplaat.
6: Schuif de plaat voor een uur in de oven. Zet na dat uur de ovendeur op een kiertje (doe er bijvoorbeeld een pollepel tussen) en laat de groente daarna nog drie tot zes uur (afhankelijk van wanneer de pasta droog is) in de oven zitten.
7: Schep in die uren de groenten regelmatig om tot ze droog zijn.
8: Maal ze in een keukenmachine of blender fijn tot je alleen nog poeder overhoudt.
9: Stop poeder in een pot en voeg toe aan gerechten naar smaak. Het bouillonpoeder is ongeveer een jaar houdbaar.
En terwijl je wacht tot je zelfgemaakte bouillonpoeder af is, is dit een interessante aflevering van de Keuringdienst van Waarde over bouillonblokjes (klik op de foto om te bekijken):
RECEPT: zelf bouillonpoeder (Maggiblok) maken
Ingrediënten
- 1 bol knoflook
- 2 uien
- 1 bakje verse tijm
- 1 bakje verse bieslook
- 1 zakje verse selderij
- 1 bakje verse peterselie
- 2 eetlepels keuken-/Himalayazout
- 1-2 eetlepels fijngestampte peperkorrels of gemalen peper
- 1 eetlepel fijngestampte pimentkorrels of pimentpoeder
- 4 pakjes soepgroente - (250 gram per zak)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Snij de ui en knoflook (hoeft niet heel klein).
- Pureer ui, knoflook, peper, piment, zout en verse kruiden half in de keukenmachine of met de staafmixer.
- Voeg daarna de soepgroente toe en maal tot het een natte pasta wordt.
- Smeer, als het geheel goed gepureerd is, de groentepasta uit over stuk bakpapier op een bakplaat.
- Schuif de plaat voor een uur in de oven.
- Zet na dat uur de ovendeur op een kiertje (doe er bijvoorbeeld een pollepel tussen) en laat de groente daarna nog drie tot zes uur (afhankelijk van wanneer de pasta droog is) in de oven zitten.
- Schep in die uren de groenten regelmatig om.
- Stop de groenten als ze helemaal droog zijn in een keukenmachine of blender en maal fijn tot je alleen nog poeder overhoudt.
- Stop poeder in een pot en bewaar op een donkere, droge plek.
- Voeg toe aan gerechten naar smaak.
Extra info:
68 Replies to "RECEPT: zelf bouillonpoeder (Maggiblok) maken"
Joan Tol 5 juni 2016 (14:21)
Thanks lady, was al een tijd op zoek naar een goed recept :-D!
TGSCC 5 juni 2016 (21:48)
Graag gedaan!
Grace Weydemuller 4 juni 2017 (08:22)
Dank je wel voor jou recept! Morgen meteen een voorraadje maken!?
TGSCC 4 juni 2017 (11:53)
Graag gedaan Grace!
Inge 11 november 2023 (17:47)
Even een vraag blijft de oven de uitdroogtijd de hele tijd aan? Of zet je em na de eerste 2 uur uit?
TGSCC 12 november 2023 (14:38)
Hoi Inge,
De oven blijft de hele droogtijd aan! Je gebruikt hem eigenlijk als dehydrator. 🙂
Succes!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Shirley 16 juli 2016 (07:50)
De soepgroenten is dat de groente waarmee je groentesoep maakt.
TGSCC 17 juli 2016 (11:05)
Hoi Shirley, ja, dat is de mix van wortel, prei, selderij, enz.
Naz 28 juli 2016 (17:04)
Weet je ook hoe je de kip bouillon blokjes maakt? Ik ben heel erg benieuwd!
TGSCC 1 augustus 2016 (21:03)
Wel in ´ijsblokjes’-variant. Heb afgelopen weekend kipkarkassen gekocht, dus binnenkort verschijnt die versie op This Girl Can Cook! Groetjes, One’sy
Pino 25 oktober 2016 (12:57)
Wauw… ik ben heel blij met jouw recept. Ik maak een paar keer per week soep met bouillonblokjes, maar heb altijd een naar gevoel over de hoeveelheid smaakversterkers die je dan binnen krijgt. Zelf bouillonpoeder maken is de oplossing, maar ik had geen idee hoe. Super bedankt dus!
TGSCC 26 oktober 2016 (20:35)
Graag gedaan!!
Daniel 19 januari 2017 (01:41)
Misschien ga ik het maken. Ziet er goed uit! precies wat ik zocht. Ben toch wel benieuwd. Hoeveel gram bouillon poeder kun je hier uit halen in zo een potje?
Misschien is het wel betaalbaar aangezien het 1 jaar houdbaar is. Ik wil toch wel van die troep die zin in bouillon verkopen.
TGSCC 20 januari 2017 (11:26)
Hoi Daniel, je haalt er ongeveer een middelgroot potje uit, zeg maar de middelgrote glazen potjes waar groenteconserven of appelmoes in zitten.
Sharon 19 maart 2017 (12:08)
Ik ben al heel lang op zoek naar een gezonder alternatief voor bouillonblokjes met ‘rommel’ erin. Als ik een nieuw fornuis heb, ga ik deze zéker uitproberen. Super bedankt!
Nog een vraagje: hebben jullie een print functie voor de recepten?
Sharon 19 maart 2017 (12:19)
Ladies, ik heb de print functie inmiddels gevonden. Het ziet er helaas niet uit. ?
TGSCC 22 maart 2017 (13:52)
Hoi Sharon, het is gefixt als het goed is!
Groetjes,
One’sy
Sharon 3 juni 2017 (01:38)
Super, bedankt!
Wellicht een tip: een link naar het recept of vermelden van de website in het recept (pdf).
TGSCC 3 juni 2017 (11:18)
Hoi Sharon, graag gedaan! Welke link bedoel je precies?
Groetjes,
One’sy
Sharon 14 juni 2017 (21:21)
Ik had het recept als pdf bestand opgeslagen. Er stond echter geen linkje in het pdf bestand naar het oorspronkelijke recept op jullie website.
Ik heb het recept daarnet opnieuw opgeslagen en zie dat het linkje inmiddels wél onderaan het recept staat. Top!
TGSCC 15 juni 2017 (00:50)
Ik vermoedde al dat je dat bedoelde, vandaar dat ik het linkje had toegevoegd.
Succes met het maken!
Groetjes,
One’sy
Nita 22 maart 2017 (20:03)
Ik gebruik geen soepgroente. Is het alsnog mogelijk bouillonpoeder of blokjes te maken??
TGSCC 23 maart 2017 (01:09)
Hoi Nita, bedoel je Surinaamse soepgroente (selderij) of de mix van soepgroente die je in de supermarkt kan kopen? Als je het tweede bedoelt, nee, dat kan je niet weglaten. Dat is de basis van de smaak van je bouillonpoeder.
Groetjes,
One’sy en Tewa
Marjolein 31 mei 2017 (12:57)
Je zou natuurlijk ook losse groenten naar smaak kunnen kopen (scheelt ook weer verpakkingen 😉 ); prei, wortel, selderij/bleekselderij, wat er verder nog in zo’n zakje zit, etcetera, of juist iets daarvan niet of iets anders… Als je sommige smaakmakers toch nooit gebruikt, mis je ’t ook niet in je soep uiteindelijk :D. Iets meer snijwerk, dat wel…
Fijn recept, de duur ervan houdt me nog wat tegen, maar ik erken absoluut dat het waarschijnlijk duizend keer lekkerder wordt!! En…. ik ben enigszins verwend met een leuk winkeltje dat ook losse gedroogde bouillonpoeder verkoopt puur op basis van inderdaad gedroogde en vermalen groenten/kruiden. Echt zooo lekker ruikt dat (hoewel je het niet moet inhaleren, uchekucheproest.. nog dagen ui en selderij stof/geur/smaak in m’n luchtwegensysteem na die iets te enthousiaste actie, LOL).
TGSCC 31 mei 2017 (13:39)
In het kader van duurzaamheid is losse groenten kopen inderdaad beter Marjolein. Dit bouillonpoeder moet je ook niet opsnuiven hoor! *spreekt uit ervaring* 🙂 In welke plaats is dat winkeltje waar ze los poeder verkopen?
Groetjes,
One’sy
Marjolein 8 juni 2017 (22:50)
Snuiven aan iets lekkers als kookliefhebber gaat ook vaak automatisch he? 😉
Ik koop het in Amersfoort, in mijn favoriete soort van buurtnatuursuper; Daar kopen ze zoveel mogelijk van hun producten groot in en bieden het dan onverpakt aan, zodat je zelf de gewenste hoeveelheid kan scheppen/tappen/gieten/etc, liefst met meegebrachte potjes en zakjes.
Maar de mix zelf is dus eigenlijk gewoon van een biologisch kruidenmerk; het blauwe huis, dat is ook op veel andere plekken te koop (maar dan meestal in kleine zakjes verpakt). Zoutloos, dus dat kan je later zo veel of weinig erbij doen als je wilt.
TGSCC 8 juni 2017 (23:55)
Wat goed dat je je eigen potjes en zakjes moet meenemen! Dat scheelt zoveel onnodig afval. Bedankt ook voor de naam van dat kruidenmerk. Als ik eens geen zin heb om een halve dag in de keuken te staan, is dat wellicht een goed alternatief.
Groetjes,
One’sy
Marian 1 juni 2017 (06:52)
Wat ik begrijp gaat het om een zakje verse groenten mix? Wat bedol je precies met een oven die uit gaat? Is het de bedoeling dat de oven aanblijft nadat het klaar is en je de deur op een kier zet?
TGSCC 1 juni 2017 (14:46)
Hoi Marian,
Het gaat inderdaad om verse groenten. Over de oven: die opmerking geldt niet voor een normale oven, maar voor een combimagnetron. Daarbij kan het zo zijn dat je de deur ervan niet open kan doen, zonder dat de oven uitgaat. Bij een normale oven blijft de oven gewoon aan, ook al doe je de deur open. De gehele tijd dat de groenten in de oven zitten, moet de oven dus aan zijn.
Groetjes,
One’sy
Toine 18 juni 2017 (08:40)
Beste Onesy. Ik zou meteen aan de slag willen gaan met je recept maar ik heb een probleem met de hoeveelheden. Die bakjes waar je het over hebt. Hoeveel gram is dat ongeveer want ik gebruik alleen maar verse produkten uit mijn tuin.
TGSCC 18 juni 2017 (23:13)
Hoi Toine, wat heerlijk, kruiden uit eigen tuin! Een bakje tijm is 15 gram, een bakje bieslook 25 gram, 1 zakje selderij 40 gram en een bakje peterselie is 20 gram. Alles met stengels.
Succes ermee,
One’sy
Sandra 17 augustus 2017 (22:16)
Als je t gedroogd hebt, wat is dan de verhouding van gedroogd poedervorm opzichte van water. Met een gekochtblokje is t 1 blokje op 500 ml water. Hierbij?
TGSCC 18 augustus 2017 (13:52)
Hoi Sandra,
Dat is deels een kwestie van smaak en afhankelijk van de hoeveelheid zout die je hebt toegevoegd. Maar ik zou een eetlepel aanhouden per 500 ml.
Groetjes,
One’sy
Suzanne 23 augustus 2017 (19:09)
Hoi Thisgirlcancook,
Hoeveel gram bouillionpoeder houd je over met dit recept?
Groetjes SuzyQ
TGSCC 24 augustus 2017 (00:03)
Hoi Suzy,
Het aantal gram heb ik niet gewogen helaas. Heb nu ook even geen voorraad/vol potje om dat wel te doen, maar heb je iets aan de grootte van het potje? Dat is namelijk ongeveer een normaal potje conserven/appelmoes.
Groetjes,
One’sy
Karin 12 november 2017 (19:30)
Ik hield 180gram poeder over. Heerlijk!!
Susanne 3 oktober 2017 (13:33)
De oven op hoeveel graden?
En na het openen van de deur ook nog steeds aanhouden qua graden?
TGSCC 3 oktober 2017 (19:43)
Hoi Susanne,
Beide op 100 graden!
Groetjes,
One’sy
Karin 12 november 2017 (19:38)
Bij het nalezen van het recept (achteraf!) realiseerde ik me dat ik zowel peper als piment vergeten was. Kan niet wachten om de volgende ‘batch’ te maken om het verschil te proeven. Zonder deze 2 ingrediënten is het al goddelijk. Vanavond in de spagettisaus gebruikt. Smaakt nét wat voller.
TGSCC 12 november 2017 (22:52)
Hoi Karin,
Leuk om te horen. 🙂 Piment vooral is echt een smaakmaker inderdaad! Ben benieuwd hoe je de versie met peper en piment vindt.
Groetjes,
One’sy
Sanne 24 november 2017 (12:54)
Hoi One’sy,
Wat een goed recept is dit zeg! Ben al een poos op zoek naar een ‘fatsoenlijk’ bouillonpoeder, maar heb het nog niet gevonden. Ik weet dat er best merken zijn die het wel hebben, maar die worden bij mij in buurt niet verkocht. En zo’n potje online kopen wordt een dure hobby met de verzendkosten erbij.
Ik heb één uitdaging; de laagste stand van mijn oven is 140 graden, dat is echt te hoog. Binnenkort maar eens een dagje de oven van mijn moeder lenen 🙂
TGSCC 26 november 2017 (18:34)
Hoi Sanne,
Fijn dat je zo enthousiast bent! Met 140 graden zullen de kruiden inderdaad eerder bakken dan drogen. Gelukkig kan je terecht bij je moeder. 😀 Succes ermee!
Groetjes,
One’sy
Rita Wallace 4 december 2017 (00:34)
Hi One’sy wat een geweldig goed recept is dit zonder smaakversterkers en E-nummers, het duurt even maar het is de moeite waard!!! Ik heb het net op Instagram gedeeld #thisgirlcc
Lieve groetjes,
Rita Wallace
TGSCC 4 december 2017 (11:56)
Hoi Rita,
Het is wachten helemaal waard inderdaad! Heb de tag gezien, thanks daarvoor. 😀 En geniet van je bouillonpoeder!
Groetjes,
One’sy
Jacqueline Mos 23 januari 2018 (18:31)
Kan je er ook nog maggiplant aan toevoegen? Dat is volgens mij een hele belangrijke smaakmaker in bouillon blokjes?
TGSCC 24 januari 2018 (11:04)
Hoi Jacqueline, die heet ook wel lavas en heb ik ook genoemd in dit recept. Je moet er alleen niet te veel van toevoegen heb ik begrepen, omdat het nogal sterk van smaak is.
Groetjes,
One’sy
Leny Wortman 19 mei 2018 (09:50)
Bedankt voor het recept. Ik ben er ook voor om minder met al die toegevoegde smaken e.d. te koken. En zout, ja vreselijk, als je het een beetje ontwend bent dan proef je alleen maar zout. Wij eten niet zoutloos, maar gebruiken niet veel zout. ps ga vandaag je roti maken, hoop dat ik die lekkere masala kan vinden.
Groetjes Leny
TGSCC 19 mei 2018 (12:34)
Hoi Leny,
Ik snap precies wat je bedoelt, alles is zooooo zout ineens! 🙂 Die masala is niet overal te vinden in Nederland, het hangt er een beetje vanaf waar je woont denk ik. In ieder geval, eet smakelijk!
Groetjes,
One’sy
Marja 25 mei 2018 (03:48)
Wat fijn dat er een recept is voor bouillonpoeder! Ik gebruik niet vaak bouillonblokjes, juist vanwege alle onnodige toevoegingen. Nu kan ik het voortaan zelf maken en dat ga ik ook gegarandeerd doen! K kocht altijd een goede kwaliteit bouillon, waar geen gekke toevoegingen inzitten, maar dat werd een duur verhaal! In een potje zit 450 ml en ik maak meestal minimaal 2,5 ltr soep! Dat zijn 6 potjes. En ze zijn nog best prijzig, zo rond de €3,00, dus een duur pannetje soep al met al! Daar ben ik dus ook weer mee gestopt en had nog geen alternatief. Dus erg weinig soep eten!
Nogmaals heel erg bedankt en ik zoek nog even hier voor dat kippenbouillon recept, ok?
TGSCC 25 mei 2018 (12:32)
Hoi Marja, blij dat jij zo blij bent met dit recept! Het recept voor kippenbouillon staat nog niet op ons blog, maar dat moeten we inderdaad snel maar een keer gaan doen!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Jennifer 27 mei 2018 (13:13)
Hallo girls . Zou je dit ook in de airfryer kunnen maken? Ben benieuwd. Jennifer
TGSCC 4 juni 2018 (17:52)
Hoi Jennifer, dat hangt allereerst van de temperatuur van je airfryer af. De geschikte temperatuur om alles te drogen is rond de 100 graden (lager kan ook, maar dan duurt het wat langer). Daarnaast moet het vocht kunnen weglopen, vandaar dat je de oven op een kiertje moet zetten. Ik weet niet of dat mogelijk is bij een Airfryer.
Succes ermee!
Groetjes,
One’sy
Kees van de Wiel 4 juni 2018 (13:02)
Kan dit zonder zout?
TGSCC 4 juni 2018 (17:53)
Hoi Kees,
Jazeker! Zout versterkt wel de rest van de smaken, dus je zou er als je geen zout toevoegt, sowieso meer van moeten gebruiken. Maar je kan natuurlijk ook als alles eenmaal gedroogd is, zelf zout naar smaak toevoegen.
Groetjes,
One’sy
Manjo 21 juli 2018 (18:45)
Ik kocht deze week een voedseldroger bij Lidl (€ 39,99, geen geld als je het met andere drogers vergelijkt). Die kan je instellen tussen 40 en 70 graden en ook de tijd is instelbaar. Ideaal voor o.a. het drogen van deze bouillongroenten.
Ik ben meteen gaan drogen, o.a. dunne plakjes champignons. Die wil ik vermalen en met andere gedroogde en gemaken kruiden en groenten mengen tot bouillonpoeder. Die gedroogde champignons zijn voor mij de basis van de bouillon. Ze hebben een hele umami smaak en komen de bouillon erg ten goede. Daardoor hoef je ook minder zout te gebruiken.
TGSCC 22 juli 2018 (14:15)
Hoi Manjo,
Dat is inderdaad een goede deal! En bedankt voor de tip over champignons drogen, champignonpoeder zien we inderdaad wel eens voorbijkomen in (vegan) recepten.
Groetjes,
Tewa en One’sy
Ireen 11 oktober 2018 (07:15)
Als je verse kruiden koopt voor een gerecht, droog dan het restant in de oven op een lage temperatuur, of op restwarmte( nadat je een gerecht hebt gemaakt in de oven)
Zo verspil je niets en heb je ook gelijk al veel ingredienten voor de bouillon al klaar, voeg het samen in een potje.
TGSCC 11 oktober 2018 (09:33)
Hoi Ireen,
Goede tip, thanks!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Yvonne 30 juli 2019 (22:52)
Kun je het recept 2x maken, zodat je 2 bakplaten tegelijk in de oven kunt doen?
TGSCC 31 juli 2019 (09:56)
Hoi Yvonne,
Dat hangt waarschijnlijk een beetje van je oven(sterkte) af, maar in theorie moet het kunnen. Hou er wel rekening mee dat het langer kan duren, omdat er nu geen vocht onttrokken moet worden aan 1 bakplaat, maar aan 2.
Succes ermee!
Groetjes,
One’sy
Jolanda Mulder 5 juni 2020 (08:24)
Hallo One’sy
Ik lees nu pas je fijne recept voor bouillonpoeder.
In een artikel op internet heb ik eens gelezen dat je de zachte steeltjes van kruiden kunt gebruiken, maar de houtige steeltjes liever niet.
Hoe verwerk jij de tijm?
TGSCC 5 juni 2020 (12:13)
Hoi Jolanda,
Fijn dat je ons recept hebt gevonden! Ik heb het al zo lang geleden gemaakt dat ik het me niet echt meer kan herinneren… Denk dat ik de steeltjes er gewoon aan heb gelaten bij het drogen en malen. Maar als je ze liever verwijdert, zou ik dat doen voor je er puree van maakt.
Succes ermee!
Groetjes,
One’sy
Regiene 12 juni 2020 (05:42)
Goedemorgen, de oven moet de hele tijd aanblijven staan denk ik? Ook wanneer de deur op een kier staat?
TGSCC 13 juni 2020 (14:21)
Hoi Regiene,
Zeker, de oven moet aanblijven!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Sheila 15 januari 2021 (21:35)
Hoi One’sy,
Kan je dit ook gebruiken als een vervanger van die maggiblokjes in saoto soep? Ik wil de saoto soep op een ‘gezondere’ manier maken, zonder al die ‘ smaakverstekkende maggiblokjes’. Wij Surinamers gebruiken dat altijd, maar er moet toch ook een andere manier zijn om saoto zonder maggi (uit de winkel) te kunnen maken.
Heb je weleens saoto gemaakt met deze bouillonpoeder? Merk je een verschil als je dit gebruikt in de Surinaamse gerechten?
Groet,
Sheila.
PS: Bedankt voor het delen van je recept!
TGSCC 16 januari 2021 (13:24)
Hoi Sheila,
Ik heb nog geen saoto gemaakt met dit bouillonpoeder, maar dat komt vooral omdat ik de saoto maak met potten kippenbouillon (uit luiheid om niet urenlang bouillon te hoeven trekken :D). Die potten zijn ook zonder smaakversterkers ed. en geven heel veel smaak. Het recept daarvoor vind je hier: https://www.thisgirlcancook.nl/recept-snelle-saoto-soep-maken/.
Ik denk trouwens wel dat je het bouillonpoeder kan gebruiken om je saoto mee op smaak te brengen. Alleen zal het wel anders smaken, omdat er veel andere kruiden in zitten, die je dan zal proeven naast de laos, citroengras enz. die aan saoto worden toegevoegd. Misschien dat je ipv Maggiblokjes in saoto gewoon zout kan gebruiken? En als je dat kan vinden, misschien ook een beetje edelgistvlokken (die geven een wat hartige smaak)?
Succes met het maken van alles!
Groetjes,
One’sy
Shake 31 januari 2024 (17:27)
Hallo One’sy,
Lees je interessant recept van al inmiddels 8(!) jaar geleden. Dank voor het delen.
Wist je trouwens dat er een werkelijk een plant is uit de soepgroenten/selderij familie die vrijwel exact de maggi smaak heeft en derhalve ook ZONDER zout toe te voegen is in gerechten. Een grote hoeveelheid hiervan zou dus (gedroogd mogelijk) ook een goede vervangen kunnen zijn (?).
Levisticum officinale (Lavas) is de wetenschappelijke naam. Aanrader! ik heb het in mijn tuin en ben van plan vele meer te planten.
Gr. Shake
TGSCC 3 februari 2024 (14:17)
Hoi Shake,
Ja, dat wist ik. Ik noem lavas ook in het stukje boven het recept. 🙂 Als je hem kan vinden, zeker toevoegen!
Groetjes,
One’sy