Op zoek naar het juiste gerecht voor een zalig kerstontbijt? Of een heerlijk Surinaams dessert met een Hollandse twist? Deze wentelteefjes van Surinaams kerstbrood zijn alles dat je nodig hebt! Gemaakt van (Fernandes) kerstbrood, gebakken in roomboter, kaneel, ei en melk en overgoten met ahornsiroop.
Om deze wentelteefjes van Surinaams kerstbrood te maken, gebruikte ik het bekende Fernandes kerstbrood, maar zoals je op ons blog kan lezen, kun je ook prima zelf kerstbrood maken. Vooral als je geen enorme zoetekauw bent, is het beter om je eigen kerstbrood te maken omdat je zo kunt bepalen hoeveel suiker je gebruikt. Het is wel gemakkelijker om een bestaand kerstbrood te gebruiken, want dit kost simpelweg minder tijd. Welke versie je ook kiest, je maakt met dit heerlijke kerstontbijtrecept sticky wentelteefjes die echt onweerstaanbaar zijn!
Fernandes kent men in Nederland voornamelijk van de zoete kleurrijke frisdranken, maar in Suriname heeft Fernandes ook een bakkerij waar ze naast brood ook ijsjes en chips verkopen. Een van hun bekendste producten is het kerstbrood. Inmiddels is het welbekende kerstbrood ook in Nederland te koop bij de grotere toko’s.
Het Fernandes kerstbrood lijkt op een normaal krentenbrood, alleen dan gemaakt van zachter brood en gevuld met vruchten en zonder spijs. Het is het meest zachte brood dat ik ken en al vrij zoet van zichzelf. Het doet mij altijd een beetje denken aan een combinatie van een Surinaamse bruine koek en een Franse brioche. Nom nom nom! <3
Hoe dan ook, ik vind het brood al heerlijk ‘au naturel’, maar voor een kerstontbijt is het leuk om er een nieuwe twist aan geven. Ik besloot er wentelteefjes van te maken, zoals ik dit van mijn vader heb geleerd. Het resultaat is echt perfect voor de zoetekauw!
Ingrediënten voor wentelteefjes van Surinaams kerstbrood:
- 1 Fernandes kerstbrood of zelfgemaakt kerstbrood zonder suiker (het brood mag al wat ouder zijn, oud brood is juist geschikt om wentelteefjes van te maken)
- 2 eieren
- 200 ml melk
- kaneel naar smaak
- roomboter om in te bakken
- vanillesuiker, ahornsiroop of poedersuiker (optioneel voor zoetekauwen, maar is in principe niet nodig)
- frambozen (optioneel)
Zo ga je te werk:
1: Pak een diep bord waar je de eieren in breekt en goed klutst.
2: Doe hierna de melk en kaneel erbij en eventueel de vanillesuiker.
3: Meng alles goed door elkaar.
4: Snijd het kerstbrood in sneetjes van ongeveer 1,5 centimeter (zie foto voor juiste dikte).
5: Doop de sneetjes één voor één in het mengsel in het bord, beide kanten. Laat ze uitlekken in een ander bord.
6: Pak een anti-aanbakpan, zet hem op het vuur en smelt een klontje roomboter tot de boter lichtbruin is.
7: Bak nu de sneetjes die al zijn geweekt in het mengsel in de pan. Iedere kant ongeveer vier minuten tot elk sneetje mooi bruin en knapperig is.
8: Herhaal tot alle sneetjes op zijn.
9: Serveer de wentelteefjes van Surinaams kerstbrood met verse frambozen en eventueel ahornsiroop. Als je de wentelteefjes als dessert eet, kan je er nog een bol (vanille of kaneel-)ijs bij serveren.
Nyan switi!
No Replies to "RECEPT: wentelteefjes van Surinaams kerstbrood"