Om deeg voor een Surinaamse pastei te maken, zijn heel veel recepten te vinden. Het ene gebruikt boter, een ander margarine en de verhouding tussen bloem en vet kan variëren. Een ding hebben die recepten wel gemeen: ze gebruiken allemaal witte bloem. Door een deel van de bloem te vervangen door volkoren meel, kan je deels volkoren Surinaams pasteideeg maken, dat een stuk beter vult.
Waarom volkoren meel gezonder is, heb ik in dit recept voor Surinaamse bruine puntjes al eens uitgelegd. Kort samengevat, de zemelen en kiemen zijn niet verwijderd uit de graankorrel en daardoor voedzamer en vullender. Er zit wel behoorlijk wat boter in dit recept voor volkoren Surinaams pasteideeg, dus als je op vet let, kan je beter een klein stukje nemen. Of pastei gewoon helemaal laten voor wat het is, want ik vind hem eigenlijk niet compleet zonder een heerlijk naar boter smakend knapperig laagje om de heerlijke vulling.
Een paar jaar geleden kreeg ik het recept voor hartige taartdeeg gemaakt met speltmeel van een vriendin van me. Toen ik mijn moeder daar een hapje van liet proeven, zei ze dat het heel erg leek op pasteideeg zoals zij dat lekker vond: een beetje kruimelig en een lichte botersmaak. Mijn moeder is geen fan van pasteideeg gemaakt van bladerdeeg, omdat ze dat te machtig vindt. Toch zal ik ook nog een recept met je delen voor pasteideeg dat lijkt op bladerdeeg.
Maar eerst dus de volkoren variant. Ik zeg trouwens volkoren, maar officieel mag iets pas volkoren heten als tenminste 50% volkoren graan bevat. Die verhouding heb ik in onderstaand recept niet aangehouden, omdat ik heb gemerkt dat hoe meer volkoren meel je gebruikt, hoe moeilijker handelbaar het deeg is. Mocht je toch compleet volkoren Surinaams pasteideeg willen maken, dan moet je er rekening mee houden dat je deeg kan scheuren. Wellicht dat het helpt om wat extra water toe te voegen zodat het deeg minder droog is. Doe dat in hoeveelheden van 1 per eetlepel per keer.
Er zijn een paar trucs om heerlijk volkoren Surinaams pasteideeg te maken:
*alles moet zo koud mogelijk zijn. Dat betekent koude boter, koude eieren, koud water en het liefst ook koude bloem/koud meel;
*de boter moet niet compleet mengen met de bloem/het meel. Je wil juist overal kleine stukjes boter zien als je het deeg maakt. Die stukjes zullen in de oven smelten en daardoor een soort luchtkussentjes vormen, waardoor je deeg laagjes krijgt. Dit lukt je het beste met een pastry cutter, twee messen, in een foodprocessor, of door het gehele blok boter te raspen;
*je mag het deeg niet teveel kneden. Kneden zet de gluten in het deeg aan het werk, en dat wil je voor dit deeg juist niet.
Ingrediënten volkoren Surinaams pasteideeg:
- 150 gram volkoren (tarwe/spelt)meel
- 350 gram (tarwe/spelt)bloem
- 1 theelepel zout
- 250 gram ongezouten koude boter (in blokjes)
- 2 eieren
- 3-4 eetlepels ijskoud water (TIP: plaats wat ijsblokjes in een glas water om het extra koud te maken)
Zo ga je te werk:
1: Snij de boter in blokjes en plaats voor minstens tien minuten in de vriezer. BIJ GEBRUIK RASP: plaats de boter voor minstens tien minuten in de vriezer en rasp het blok met de grove kant van de rasp tot snippers.
2: Meng bloem, meel en zout in een kom door elkaar.
3: Voeg de blokjes boter toe en verwerk ze in de droge ingrediënten met een pastry cutter, twee messen of in een foodprocessor tot ze de grootte hebben van erwtjes. Als je een foodprocessor gebruikt, kies dan de PULSE stand en druk die niet te vaak in om te voorkomen dat je stukjes boter te klein worden. Met je handen de boter verkruimelen is niet handig, want dan smelt de boter.
4: Voeg de eieren en 3 eetlepels koud water toe.
5: Meng met een spatel tot je ziet dat het deeg klonten begint te vormen. Als er nog teveel droge delen zijn, voeg dan steeds 1 eetlepel water per keer toe tot het deeg wat meer samenhangend is.
6: Stort het deeg op een licht bebloemd oppervlak en ‘schuif’ het voorzichtig bij elkaar in een bal. Probeer zo min mogelijk te drukken en kneden, maar meer de luchtgaten te dichten door het deeg bij elkaar te brengen.
7: Vorm twee ronde schijven van het deeg en wikkel die in plastic folie. Maak het ene deel iets groter dan het andere.
8: Plaats minstens een half uur in de koelkast.
9: Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
10: Haal het volkoren Surinaams pasteideeg uit de koelkast en laat 5 minuten staan.
11: Rol met een deegroller beide stukken deeg op een bebloemd vlak in de vorm die je nodig hebt (rechthoek, cirkel, ovaal). TIP: strooi wat bloem op je plastic folie en plaats dat op je deeg. Zo rol je het deeg makkelijker en met minder kans op kleven uit. Als je merkt dat je deeg te zacht wordt, kan je het weer even in de koelkast leggen om wat steviger te worden.
12: Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en leg het in ovenschaal. Zorg dat het deeg zo groot is dat de randen over de ovenschaal heen vallen.
13: Prik gaatjes in het deeg (zowel de bodem als de zijkanten) en vul met pasteivulling.
14: Plaats de bovenlaag op de pastei en leg de randen van de onderlaag daarop. Druk de randen goed aan met een vork. Prik ook in de bovenlaag wat gaatjes, of maak wat inkepingen. Als je nog stukjes deeg over hebt, kun je er leuke vormpjes van maken die je op de bovenlaag legt.
15: Bestrijk eventueel met wat losgeklopt ei met water of melk voor een extra bruine kleur. Ik heb dat niet gedaan omdat het deeg al bruin is van zichzelf, maar het kan net zo goed wel.
16: Plaats de pastei voor 35-45 minuten in de oven tot het deeg mooi bruin gebakken is.
HANDIG: je kan dit deeg van tevoren maken en een paar dagen bewaren in de koelkast of maximaal drie maanden in de vriezer. Wanneer je het deeg invriest, is het aan te raden om het vast uit te rollen en tussen twee delen plastic folie op te rollen of plat in de vriezer te leggen. Zo duurt het minder lang voor het ontdooit. Plaats het deeg vanuit de vriezer een dag voor je het wil gebruiken in de koelkast zodat het rustig kan ontdooien.
BENIEUWD NAAR ONZE ANDERE RECEPTEN VOOR PASTEI(DEEG)?
- Geen dierlijke producten in zowel je pasteideeg als pasteivulling zet je op tafel met ons recept voor vegan pasteideeg en vulling (met 3 variaties voor het deeg!).
- Een pastei met Surinaamse groente (en volkoren pasteideeg) bak je met ons recept voor pastei met tayerblad en gehakt.
- Ook vis is lekker in pasteitjes zal je proeven als je ons recept maakt voor pasteitjes met bakkeljauw, kousenband en aardappel.
Nyan switi!

RECEPT: half volkoren Surinaams pasteideeg
Ingrediënten
- 150 gram volkoren tarwe-/speltmeel
- 350 gram tarwe-/speltbloem
- 1 theelepel zout
- 250 gram ongezouten koude boter - (in blokjes)
- 2 eieren
- 3-4 eetlepels ijskoud water - (TIP: plaats wat ijsblokjes in een glas water om het extra koud te maken)
Instructies
- Snij de boter in blokjes en plaats voor minstens tien minuten in de vriezer. BIJ GEBRUIK RASP: plaats de boter voor minstens tien minuten in de vriezer en rasp het blok met de grove kant van de rasp tot snippers.
- Meng bloem, meel en zout in een kom door elkaar.
- Voeg de blokjes boter toe en verwerk ze in de droge ingrediënten met een pastry cutter, twee messen of in een foodprocessor tot ze de grootte hebben van erwtjes. Als je een foodprocessor gebruikt, kies dan de PULSE stand en druk die niet te vaak in om te voorkomen dat je stukjes boter te klein worden. Met je handen de boter verkruimelen is niet handig, want dan smelt de boter.
- Voeg de eieren en 3 eetlepels koud water toe.
- Meng met een spatel tot je ziet dat het deeg klonten begint te vormen. Als er nog teveel droge delen zijn, voeg dan steeds 1 eetlepel water per keer toe tot het deeg wat meer samenhangend is.
- Stort het deeg op een licht bebloemd oppervlak en ‘schuif’ het voorzichtig bij elkaar in een bal. Probeer zo min mogelijk te drukken en kneden, maar meer de luchtgaten te dichten door het deeg bij elkaar te brengen.
- Vorm twee ronde schijven van het deeg en wikkel die in plastic folie. Maak het ene deel iets groter dan het andere.
- Plaats minstens een half uur in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
- Haal het volkoren Surinaams pasteideeg uit de koelkast en laat 5 minuten staan.
- Rol met een deegroller beide stukken deeg op een bebloemd vlak in de vorm die je nodig hebt (rechthoek, cirkel, ovaal). TIP: strooi wat bloem op je plastic folie en plaats dat op je deeg. Zo rol je het deeg makkelijker en met minder kans op kleven uit. Als je merkt dat je deeg te zacht wordt, kan je het weer even in de koelkast leggen om wat steviger te worden.
- Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en leg het in ovenschaal. Zorg dat het deeg zo groot is dat de randen over de ovenschaal heen vallen.
- Prik gaatjes in het deeg (zowel de bodem als de zijkanten) en vul met pasteivulling.
- Plaats de bovenlaag op de pastei en leg de randen van de onderlaag daarop. Druk de randen goed aan met een vork. Prik ook in de bovenlaag wat gaatjes, of maak wat inkepingen. Als je nog stukjes deeg over hebt, kun je er leuke vormpjes van maken die je op de bovenlaag legt.
- Bestrijk eventueel met wat losgeklopt ei met water of melk voor een extra bruine kleur. Ik heb dat niet gedaan omdat het deeg al bruin is van zichzelf, maar het kan net zo goed wel.
- Plaats de pastei voor 35-45 minuten in de oven tot het deeg mooi bruin gebakken is.
No Replies to "RECEPT: half volkoren Surinaams pasteideeg"