RECEPT: vegetarische pom (ook vegan!)

Vegetarische pom, hoe dan??? Ik hoor het je denken en ik snap je twijfel. Met traditionele Surinaams gerechten experimenteren, wordt zeker niet door iedereen gewaardeerd. Toch durf ik dit recept voor een Surinaamse vegetarische pom met je te delen. Deze pom krijgt zijn bite door tempeh en paddenstoelen toe te voegen ter vervanging van kip en zoutvlees en is echt, echt, echt lekker. In plaats van mij op mijn woord te geloven, kan je het recept beter zelf een keer maken. Het zal je niet teleurstellen!

Toen ik met mijn kookworkshops begon, bevatte het pomrecept dat de deelnemers maakten in eerste instantie altijd kip en zoutvlees. Totdat er een keer een deelnemer meedeed die vegetariër is en graag een vegetarische pom wilde maken. Ik sloeg toen aan het experimenteren en na vele mislukte (en zelfs een ronduit smerige) vegetarische poms, kwam ik tot de ontdekking dat paddenstoelen en tempeh de beste vervangers zijn voor kip en zoutvlees.

Tempeh en paddenstoelen zijn de beste vervangers voor zoutvlees en kip

In het oorspronkelijke recept wordt ook boter gebruikt. Dat heb ik in dit recept voor vegetarische pom weggelaten zodat de pom ook veganistisch (vrij van dierlijke producten en volledig plantaardig) is. Een ander groot verschil is dat je de intense smaak en zoutheid van het zoutvlees mist. Dit heb ik vervangen door naast zout nog een extra bouillonblokje toe te voegen.

Als je de jus lang genoeg laat sudderen trekken de smaken goed in de tempeh en paddenstoelen en krijg je nagenoeg hetzelfde effect. Tuurlijk het is even wennen als je normaal vlees bent gewend, maar door de bite van de tempeh en paddenstoelen is deze vegetarische pom de perfecte pom voor vegetariërs/veganisten of wanneer je een vleesvrije dag wilt!

 

Ingrediënten voor vegetarische pom:

  • 1 pak Lufo pomtajer
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel pimentpoeder (ook bekend als Jamaican allspice/lontai)
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel suiker
  • het sap van 1 perssinaasappel (ongeveer 100 ml)

Benodigdheden voor de vulling:

  • 200 gram tempeh
  • 6 ‘vlezige’ paddenstoelen zoals champignons, shiitakes of portabella’s
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel pimentpoeder (ook bekend als Jamaican allspice/lontai)
  • 2 eetlepels zelfgemaakt bouillonpoeder of 1 groentebouillonblokje
  • olijfolie
  • 1 takje selderij
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels ketchup
  • 200 ml water
  • OPTIONEEL: madame Jeanette peper

Zo ga je te werk voor de pom:

1: Meng alle ingrediënten in een kom.

2: Pers de sinaasappel uit boven de kom.

3: Meng alles nogmaals goed door en dek de kom af zodat je kunt beginnen aan de vulling.

pomtajer mengsel

Zo ga je te werk voor de vulling:

1: Snijd de tomaat en ui heel fijn.

2: Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in kleine stukjes.

3: Snijd de tempeh in korte repen.

tempeh recept surinaamse pom vegetarisch

4: Marineer de tempeh met piment en zout.

5: Zet een braadpan op hoog vuur, voeg een scheut olijfolie toe en bak de tomaat en ui tot de uien glazig zijn.

6: Voeg nu de tempeh en de paddenstoelen toe en bak deze gaar (ongeveer 6 minuutjes).

7: Zet het vuur zachter en voeg water, suiker en ketchup toe zodat er een jus ontstaat.

8: Breng het geheel op smaak met zout, piment en (zelfgemaakt) Maggiblok. Roer alles goed om zodat alle smaken met elkaar kunnen mengen.

9: Snijd de selderij fijn en voeg ook deze toe aan de pan.

tempeh vegetarische pom

10: Houd je van pittig? Dan kun je nu een Madame Jeanette peper (in zijn geheel) toevoegen.

11: Doe een deksel op de pan en laat de vulling 25 minuten op laag vuur sudderen. Houd goed in de gaten dat er voldoende jus in de pan is, voeg water toe als dit nodig is. Je moet genoeg jus overhouden voor zowel de vulling als de topping van de pom.

12: Proef of je jus op smaak is en voeg toe wat er nog mist. Piment, zout of nog een bouillonblokje/bouillonpoeder.

bouillonblokje Surinaamse pom

13: Verwarm de oven voor op 170 graden.

14: Als de vulling klaar is, pak je een braadslee of ovenschotel die je bestrijkt met een laagje olijfolie.

pom tajer

15: Schep nu twee lepels van de jus bij het pomtajermengsel. Vervolgens verdeel je het pomtajermengsel in twee gelijke helften, waarvan je de ene helft in de ovenschotel doet.

tempeh paddenstoelen pom vegan

16: Haal nu alle tempeh en paddenstoelen uit de pan en doe die samen met een laagje jus op de eerste laag pomtajer.

vegetarische pom voor oven

17: Bedek deze laag met de andere helft van het pomtajermengsel.

vegetarische pom oven

18: Bedek deze bovenste laag met de resterende jus uit de pan.

19: Plaats de pom voor 1,5 uur in de voorverwarmde oven.

20: Controleer na die tijd of de pom gaar is. Dit doe je door met een vork op diverse plekken in de pom te prikken. Als er niets aan de vork blijft kleven, is de pom gaar en klaar!

vegetarische pom vork prikken

Zoals je weet is pom op z’n lekkerst één dag nadat je hem hebt gemaakt. Mocht je dus nog iets meer geduld hebben, dan zal dat zeker lonen.

Nyan switi!


Recept afdrukken

RECEPT: vega(n) Surinaamse pom

Als vegetariër of veganist kan je gewoon genieten van een goed gevulde Surinaamse vegetarische pom. Ook geschikt als recept voor een vleesvrij dagje!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Porties: 1 pom
Auteur: Tewa
Als vegetariër of veganist kan je gewoon genieten van een goed gevulde Surinaamse vegetarische pom. Ook geschikt als recept voor een vleesvrij dagje!

Ingrediënten

  • 1 pak Lufo pomtajer
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel pimentpoeder - (ook bekend als Jamaican allspice/lontai)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 perssinaasappel (het sap ervan)

INGREDIËNTEN VOOR DE VULLING

  • 200 gram tempeh
  • 6 ‘vlezige’ paddenstoelen zoals champignons, shiitakes of portabella’s
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel pimentpoeder - (ook bekend als Jamaican allspice/lontai)
  • 2 eetlepels zelfgemaakt Maggiblok of 1 groentenbouillonblokje
  • olijfolie
  • 1 takje selderij
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels ketchup
  • 200 ml water
  • 1 madame Jeanette peper (optioneel)

Instructies

  • Meng alle ingrediënten in een kom.
  • Pers de sinaasappel uit boven de kom.
  • Meng alles nogmaals goed door en dek de kom af zodat je kunt beginnen aan de vulling.

ZO GA JE TE WERK VOOR DE VULLING:

  • Snijd de tomaat en ui heel fijn.
  • Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Snijd de tempeh in korte repen.
  • Marineer de tempeh met piment en zout.
  • Zet een braadpan op hoog vuur, voeg een scheut olijfolie toe en bak de tomaat en ui tot de uien glazig zijn.
  • Voeg nu de tempeh en de paddenstoelen toe en bak deze gaar (ongeveer 6 minuutjes).
  • Zet het vuur zachter en voeg water, suiker en ketchup toe zodat er een jus ontstaat.
  • Breng het geheel op smaak met zout, piment en (zelfgemaakt) Maggiblok. Roer alles goed om zodat alle smaken met elkaar kunnen mengen.
  • Snijd de selderij fijn en voeg ook deze toe aan de pan.
  • Houd je van pittig? Dan kun je nu een madame Jeanette peper (in zijn geheel) toevoegen.
  • Doe een deksel op de pan en laat de vulling 25 minuten op laag vuur sudderen. Houd goed in de gaten dat er voldoende jus in de pan is, voeg water toe als dit nodig is. Je moet genoeg jus overhouden voor zowel de vulling als de topping van de pom.
  • Proef of je jus op smaak is en voeg toe wat er nog mist. Piment, zout of nog een bouillonblokje.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Als de vulling klaar is, pak je een braadslee of ovenschotel die je bestrijkt met een laagje olijfolie.
  • Schep nu twee lepels van de jus bij het pomtajermengsel. Vervolgens verdeel je het pomtajermengsel in twee gelijke helften, waarvan je de ene helft in de ovenschotel doet.
  • Bedek deze laag met de andere helft van het pomtajermengsel.
  • Plaats de pom voor 1,5 uur in de voorverwarmde oven.
  • Controleer na die tijd of de pom gaar is. Dit doe je door met een vork op diverse plekken in de pom te prikken. Als er niets aan de vork blijft kleven, is de pom gaar en klaar!

Extra info:

De pom is op z’n lekkerst één dag nadat je hem hebt gemaakt. Mocht je dus nog iets meer geduld hebben, dan zal dat zeker lonen.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

22 Replies to "RECEPT: vegetarische pom (ook vegan!)"

  • comment-avatar
    Rowan Blijd 28 augustus 2016 (20:22)

    Nice! Ga ik uitproberen!

    • comment-avatar
      TGSCC 29 augustus 2016 (16:04)

      Zeker doen!!

  • comment-avatar
    Carla Muller-Tafleur 28 augustus 2016 (21:28)

    Dat ziet er inderdaad lekker uit! Wil ook ik een keertje gaan proberen.

    • comment-avatar
      TGSCC 29 augustus 2016 (16:04)

      Absoluut doen!

  • comment-avatar
    Jeanny 7 januari 2017 (21:14)

    Hoi,

    dit ziet er echt heel lekker uit.
    Ik ben vegan en ik kook gewoon vaak Surinaams, maar ja, pom hé. Daar ga je niet zomaar aan sleutelen. Soms kan ik gewoon nog de geur en smaak in mijn hoofd tevoorschijn halen van de pom die mijn oma bereidde op een koolpot. Ik weet dat deze niet precies hetzelfde zal smaken, maar ik weet zeker dat ie aardig in de buurt zal komen.
    Bedankt voor je moeite om te experimenteren speciaal voor ons vega’s. ?

    • comment-avatar
      TGSCC 8 januari 2017 (22:48)

      Graag gedaan! Ik eet ook graag vegan en dat kan soms lastig zijn, maar toch ga ik de uitdaging aan! Laat je ons weten hoe deze vegan pom is bevallen? Groetjes Tewa en One’sy.

  • comment-avatar
    VegaT 12 januari 2017 (13:39)

    Hey!
    Als je de wilskracht hebt om de pom een dag te laten staan, hoe warm je het dan weer op? Oven of magnetron?

    • comment-avatar
      TGSCC 12 januari 2017 (17:27)

      De oven is het allerlekkerst! Ik doe het op 175 graden 10 minuutjes! groetjes Tewa

  • comment-avatar
    Door 7 februari 2017 (20:07)

    Lieve dames, bedankt voor dit heerlijke recept!! Heb dit op mijn verjaardag gemaakt voor mijn vriend en schoonouders en ze vonden het heerlijk. Zo leuk dat ik ze nu een keer “mijn” Surinaamse pom kon laten proeven.

    • comment-avatar
      TGSCC 7 februari 2017 (21:13)

      Dag Door!
      Graag gedaan en wat ontzettend leuk om te horen!
      groetjes Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Ashna 1 oktober 2017 (14:10)

    Heerlijk! Is ook lekker met doperwten en wortel als vulling ipv kip. En verse tomaten.

    • comment-avatar
      TGSCC 2 oktober 2017 (10:38)

      Hoi Ashna,

      Wij zijn sowieso fan van extra groente toevoegen aan gerechten, dus dat klinkt als een heerlijke vulling!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    rené 7 maart 2018 (17:54)

    Waarom niet gewoon vegakip met vegaspekreepjes? Dat spul is tegenwoordig zo goed dat je amper verschil proeft.

    • comment-avatar
      TGSCC 9 maart 2018 (11:58)

      Hoi René, dat is zeker een optie voor vegetariërs. Maar niet al dat soort producten zijn ook geheel plantaardig, dus geschikt voor veganisten. Vandaar dat we daar in dit recept niet voor hebben gekozen.

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Indy 19 mei 2018 (10:26)

    Errug lekker! Al eerder een keer jouw versie gemaakt en dit keer geëxperimenteerd met het marineren van de tempeh: 1 dag van te voren in de piment én een scheutje sojasaus laten staan. Voor ons erg geslaagd!!
    Bedankt voor het recept!

    • comment-avatar
      TGSCC 19 mei 2018 (12:28)

      Oh, dat klinkt ook erg lekker!

      Fijn dat jullie er zo van genieten.

      Groetjes,

      Tewa

  • comment-avatar
    Sharon 24 februari 2019 (10:44)

    Goedemorgen! 🙂

    Ik wil heel graag deze pom maken. Het recept ziet er goed uit.
    Helaas heb ik een combimagnetron, dus daar past geen grote ovenschaal of braadslede in. Kunt u me zeggen hoe groot uw schaal is? Dan probeer ik de verhouding aan te passen.

    • comment-avatar
      TGSCC 24 februari 2019 (13:36)

      Hoi Sharon,

      Leuk dat je de pom wil maken! De precieze afmetingen zouden we moeten opmeten, maar om je vast een snel antwoord te geven, de schaal zal tussen de 35-37 cm x 24-28 cm zijn.

      Succes!

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

  • comment-avatar
    Peter 29 juni 2019 (04:10)

    Wow, wat super dit vleesloze recept van pom. Jouw oma’s recept van de pom heb ik al een keer gemaakt en die was om je vingers bij op te eten. Binnenkort hebben we een picknick met Engelse vrienden die geen vlees eten en kids die vegan zijn. Ik wilde ze een lekkere pom voorschotelen, kennen ze vast niet. Met jouw recept kan dat nu! Dank je wel!

    • comment-avatar
      TGSCC 6 juli 2019 (13:41)

      Hoi Peter,

      Wat fijn dat je zo enthousiast bent! Hopelijk genieten je vrienden net zo van de pom als jij. 🙂

      Groetjes,

      Tewa

  • comment-avatar
    Sandra 1 oktober 2019 (16:18)

    Door wie wordt experimenteren met pom niet gewaardeerd?
    Het pomrecept is zelf al een experiment en variatie op de joodse cholent.

    • comment-avatar
      TGSCC 7 oktober 2019 (10:50)

      Hoi Sandra,

      In ieder geval door onze moeder, haha! En als je de reacties leest/bekijkt/hoort als mensen durven te ‘experimenteren’ met Surinaamse gerechten, dan zou je voorzichtig kunnen concluderen dat er meer mensen dan onze moeder zijn die dat niet waarderen. Je snapt, gezien dit recept, dat wij aan de andere kant van dat spectrum staan. 🙂

      Groetjes,

      Tewa en One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.