RECEPT: vegan Surinaamse pastei

Als er een Surinaams gerecht was dat onze oma als de beste maakte, dan was het Surinaamse pastei. Niet voor niets kreeg Tewa het altijd van haar cadeau op haar verjaardag. Onze oma had na al die jaren pastei maken haar eigen foefjes ontwikkeld om zowel de vulling als het deeg te perfectioneren. Die delen we mogelijk een andere keer nog met je, maar vandaag komen we je tegemoet als je flexitariër bent of altijd vegan/plantaardig eet. Ook als je wel van vlees houdt, zal dit recept voor vegan Surinaamse pastei je zeker niet tegenvallen!

Soms is een recept vrij maken van dierlijke producten zo simpel als het vlees weglaten. Als je bijvoorbeeld geen kip gebruikt als toespijs voor je roti, dan is het gerecht eigenlijk al vegan. Maar soms moet je voor bepaalde ingrediënten echt een vervanger vinden. Boter bijvoorbeeld in het deeg van Surinaamse pastei moet je vervangen door een andere vetstof. Het lijkt logisch om daarvoor margarine te gebruiken, maar aan veel margarines in de supermarkt is vitamine D toegevoegd. Prima toch, denk je misschien? Vaak is die vitamine D van dierlijke oorsprong, dus scan altijd goed de ingrediëntenlijst voor je iets koopt dat op het oog plantaardig is. Check ook of er geen melkproduct inzit zoals weipoeder of yoghurt (ja, yoghurt!).

vegan deeg voor Surinaamse pastei drie soorten vegetarische Surinaamse pasteitjes

Ik gebruikte in dit recept biologische margarine van Becel, omdat die ingrediëntenlijst me het minst afschrok. Maar omdat ik me kan voorstellen dat er ook mensen zijn die liever een natuurlijk/onbewerkt product willen gebruiken, ben ik ook op zoek gegaan naar andere pasteideeg recepten. Ik vond er een van Jenny Jones, die op haar YouTube-kanaal heel veel recepten deelt die minder vet zijn dan gebruikelijk. In haar recept voor ‘pie dough’ vervangt ze de boter door milde olijfolie en melk.

Ik kwam ook een deeg recept tegen van vegan blog Minimalist Baker waarin kokosolie wordt gebruikt. Omdat ik wilde testen welk deeg voor Surinaamse pastei het lekkerst was, besloot ik ze alledrie te maken. En heel eerlijk gezegd: ik vind ze alledrie geslaagd! Het deeg uit het Groot Surinaams Kookboek en dat van Jenny Jones lijkt erg op elkaar als het eenmaal gebakken is. Het deeg met kokosolie is duidelijk anders, meer ‘flaky’ zoals je in het Engels zegt.

vegan deeg voor Surinaamse pastei vegetarische Surinaamse pasteitjes

Qua smaak maakt het dus niet zoveel uit, het hangt er meer vanaf wat je in huis hebt. Maak je het deeg met kokosolie, hou er dan rekening mee dat de kokosolie niet geheel vloeibaar, maar ook niet helemaal hard moet zijn. Je moet het met een lepel kunnen uitscheppen. Wat soms werkt, is om het te roeren. Daar wordt het wat zachter van. Als je geen kokossmaak wil proeven, ga dan voor ontgeurde kokosolie.

Voor de vulling van de vegan Surinaamse pastei gebruikte ik doperwtjes en worteltjes uit blik omdat mijn moeder dat in huis had (ja, ik heb haar koelkast deels geplunderd voor dit recept :D). Als ik het weer maak, zal ik erop letten dat de groente suikervrij is. De variant in potjes is dat niet altijd, zelfs de biologische bevat honing (bij de Albert Heijn). Check dat dus goed als je suikervrij wil, of kies voor diepvries doperwten en wortelen zoals deze.

Ingrediënten vegan Surinaamse pastei (12 pasteitjes):
Vegan deeg voor Surinaamse pastei met margarine:

  • 375 gram bloem
  • 3 tl (12 gram) zout
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 113 gram vegan margarine
  • 113 ml water

Vegan deeg Surinaamse pastei met olijfolie en melk:

  • 350 gram bloem
  • 3/4 tl zout
  • 120 ml milde olijfolie
  • 120 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)

Vegan deeg Surinaamse pastei met kokosolie:

  • 420 gram bloem
  • 3/4 tl zout
  • 240 gram (ontgeurde) kokosolie (niet vloeibaar, maar ook niet helemaal hard)
  • 4,5-9 el (68-135 ml) ijswater

Surinaamse pastei 3 soorten vegan deeg

Voor de vulling:

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • 250 gram wortelen zonder vocht
  • 250 gram doperwten zonder vocht
  • 50 gram augurken
  • 50 gram zilveruitjes
  • 25 gram kappertjes
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen piment
  • peper en zout naar smaak
  • 3 laurierblaadjes
  • 50-100 ml water

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

VOOR HET DEEG (margarine):

1: Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan margarine en water toe.

2: Kneed tot een mooi soepel deeg en verdeel dat in 12 gelijke delen.

VOOR HET DEEG (olijfolie en melk):

1: Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan zowel de olijfolie als melk toe.

2: Roer met een vork tot het redelijk gemengd is en stort het dan op een bebloemd vlak.

3: Druk het bij elkaar (niet kneden) tot een mooie ronde schijf en verdeel het in 12 gelijke delen.

VOOR HET DEEG (kokosolie):

1: Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan de kokosolie toe met een pastry cutter, vork of twee messen tot je een kruimelig deeg hebt. Meng het in ieder geval niet met je vingers, want dan smelt de kokosolie.

2: Voeg eetlepel voor eetlepel het ijswater toe (begin met 4,5 eetlepel) en meng met een houten lepel tot het deeg enigszins samenhangend is. Knijp een stukje deeg samen om te controleren of dat zo is, is dat niet het geval voeg dan een eetlepel water per keer toe tot dat wel zo is. Het deeg moet eigenlijk bestaan uit allemaal losse stukjes die je samenraapt en tot een bal drukt (niet kneden).

Zo ga je te werk VOOR DE VULLING:

1: Snij de tomaat, ui, knoflook en alle groenten en zuurgoed klein.

2: Fruit ui en knoflook in een pan en voeg dan de tomaat toe.

3: Voeg als de tomaat een beetje is geslonken, de doperwtjes en worteltjes, zilverui, augurk en kappertjes toe.

4: Breng op smaak met de nootmuskaat, zout en peper en voeg de laurierblaadjes toe.

5: Laat de pasteivulling ongeveer een kwartier stoven met een deksel op de pan terwijl je af en toe alles omschept. Als er geen/niet genoeg vocht in de pan zit, voeg dan een bodempje toe zodat alles niet aanbrandt.

vegan Surinaamse pastei groenten vulling

6: Haal de laurierblaadjes eruit en laat de vulling een beetje afkoelen voor je deze gebruikt.

7: Rol elk deel deeg uit tot een mooi rondje en vul dat met 2 eetlepels groentemengsel.

Surinaamse pastei vegan pasteitjes

8: Draai elk pasteitje mooi dicht en plaats op een bakplaat, in een (ingevette) muffinvorm of in papieren muffinvormpjes.

vegan deeg vouwen voor Surinaamse pastei

9: Besmeer de pasteitjes met een beetje plantaardige melk en plaats voor 25-30 minuten (of tot ze mooi goudbruin en gaar zijn in de voorverwarmde oven.

De pasteitjes zijn warm het lekkerst en kunnen ook ingevroren worden. Je kan met dit recept ook een hele pastei maken, verdubbel voor een middelgroot tot groot exemplaar alle ingrediënten en bak de pastei in 35-45 minuten.


BENIEUWD NAAR ONZE ANDERE RECEPTEN VOOR PASTEI(DEEG)?

Nyan switi!

recept vegan Surinaamse pastei
Print recept

RECEPT: vegan Surinaamse pastei

Surinaamse pastei is net zo lekker zonder kip! Hoe je een vegan Surinaamse pastei maakt (met 3 verschillende soorten deeg), lees je in dit recept.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: vegan
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Aantal: 12 pasteitjes

Ingrediënten:

DEEG MET MARGARINE

  • 375 gram bloem
  • 3 tl (12 gram) zout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 113 gram vegan margarine
  • 113 ml water

DEEG MET OLIJFOLIE EN MELK

  • 350 gram bloem
  • 0,75 tl zout
  • 120 ml milde olijfolie
  • 120 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)

DEEG MET KOKOSOLIE

  • 420 gram bloem
  • 0,75 tl zout
  • 240 gram ontgeurde kokosolie (niet vloeibaar, maar ook niet helemaal hard)
  • 4,5-9 el (68-135 ml) ijswater

VOOR DE VULLING

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • 250 gram wortelen zonder vocht
  • 250 gram doperwten zonder vocht
  • 50 gram augurken
  • 50 gram zilveruitjes
  • 25 gram kappertjes
  • 0,25 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen piment
  • peper en zout naar smaak
  • 3 laurierblaadjes
  • 50-100 ml water

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

VOOR HET DEEG (margarine)

  • Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan margarine en water toe.
  • Kneed tot een mooi soepel deeg en verdeel dat in 12 gelijke delen.

VOOR HET DEEG (olijfolie en melk)

  • Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan zowel de olijfolie als melk toe.
  • Roer met een vork tot het redelijk gemengd is en stort het dan op een bebloemd vlak.
  • Druk het bij elkaar (niet kneden) tot een mooie ronde schijf en verdeel het in 12 gelijke delen.

VOOR HET DEEG (kokosolie)

  • Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan de kokosolie toe met een pastry cutter, vork of twee messen tot je een kruimelig deeg hebt. Meng het in ieder geval niet met je vingers, want dan smelt de kokosolie.
  • Voeg eetlepel voor eetlepel het ijswater toe (begin met 4,5 eetlepel) en meng met een houten lepel tot het deeg enigszins samenhangend is. Knijp een stukje deeg samen om te controleren of dat zo is, is dat niet het geval voeg dan een eetlepel water per keer toe tot dat wel zo is. Het deeg moet eigenlijk bestaan uit allemaal losse stukjes die je samenraapt en tot een bal drukt (niet kneden).

Zo ga je te werk VOOR DE VULLING

  • Snij de tomaat, ui, knoflook en alle groenten en zuurgoed klein.
  • Fruit ui en knoflook in een pan en voeg dan de tomaat toe.
  • Voeg als de tomaat een beetje is geslonken, de doperwtjes en worteltjes, zilverui, augurk en kappertjes toe.
  • Breng op smaak met de nootmuskaat, zout en peper en voeg de laurierblaadjes toe.
  • Laat de pasteivulling ongeveer een kwartier stoven met een deksel op de pan terwijl je af en toe alles omschept. Als er geen/niet genoeg vocht in de pan zit, voeg dan een bodempje toe zodat alles niet aanbrandt.
  • Haal de laurierblaadjes eruit en laat de vulling een beetje afkoelen voor je deze gebruikt.
  • Rol elk deel deeg uit tot een mooi rondje en vul dat met 2 eetlepels groentemengsel.
  • Draai elk pasteitje mooi dicht en plaats op een bakplaat, in een (ingevette) muffinvorm of in papieren muffinvormpjes.
  • Besmeer de pasteitjes met een beetje plantaardige melk en plaats voor 25-30 minuten (of tot ze mooi goudbruin en gaar zijn in de voorverwarmde oven.

Extra info:

De pasteitjes zijn warm het lekkerst en kunnen ook ingevroren worden. Je kan met dit recept ook een hele pastei maken, verdubbel voor een middelgroot tot groot exemplaar alle ingrediënten en bak de pastei in 35-45 minuten.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "RECEPT: vegan Surinaamse pastei"

  • comment-avatar
    Thirza 27 oktober 2018 (22:27)

    Ik mis de selderij!!!

    • comment-avatar
      TGSCC 28 oktober 2018 (00:30)

      Hoi Thirza,

      Gewoon toevoegen hoor als je dat erbij vindt horen! Geeft een lekker ‘frisje’ inderdaad. 🙂

      Groetjes,

      One’sy

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.