RECEPT: vegan Surinaamse bruine bonen met rijst

GA NAAR HET RECEPT

Het heeft best een tijd geduurd voor je een recept voor Surinaamse bruine bonen met rijst terug kon vinden op This Girl Can Cook. Dat heeft alles te maken met Tewa en mijn ‘weerstand’ tegen bruine bonen (hier lees je daar meer over). Maar omdat we ons niet zo moeten aanstellen, heb ik onze moeder toch gevraagd haar basisrecept voor deze Surinaamse klassieker met me te delen.

Dit recept voor Surinaamse bruine bonen met rijst, oftewel BB met R, is geheel plantaardig. Uiteraard kan je er kip, zoutvlees, rundvlees, agoe tere, rookworst, knakworst, enz. aan toevoegen als je dat zou willen. Maar daarvan kan je online al genoeg andere recepten vinden (meer dan 2 miljoen hits op Google!), dus komen wij nu eerst tegemoet aan iedereen die vegan bruine bonen wil eten.

Surinaamse bruine bonen met rijst vegan recept bb met r

Voor je denkt: oké, dat zijn dus gewoon bruine bonen met rijst… Nope! Wij voegden aan dit recept spicy vegan worstjes toe die de vleesvervanger zijn en ook voor een beetje pit zorgen. Deze worstjes zijn gemaakt van seitan (tarwegluten) en daarom niet geschikt voor mensen die geen tarwe willen/mogen eten. Je zou dan tempeh of tofu kunnen toevoegen als vleesvervanger. Als je bruine bonen uit pot gebruikt, is het het makkelijkst om de worstjes eerder al te maken, anders duurt het een stuk langer voor je kan eten. Gebruik je gedroogde bonen, dan ben je sowieso even aan de slag om die te koken, dus dan kan je alles op dezelfde dag doen. Of je koopt alsnog een andere vegan vleesvervanger als je weinig tijd hebt.

Surinaamse bruine bonen met rijst recept vegan bb met r

En dan nog even dit: bruine bonen zijn geen groente, maar peulvruchten. Dat betekent dat je bij deze maaltijd eigenlijk nog groenten moet toevoegen. In het recept hieronder heb ik dat niet bij de ingrediëntenlijst gezet, omdat je natuurlijk lekker zelf moet weten welke groente je lekker vindt naast de bruine bonen. 🙂

Ingrediënten vegan Surinaamse bruine bonen met rijst (voor 2 personen):

  • 150 gram gedroogde bruine bonen (wordt 300 gram geweekte bruine bonen) of 1 grote pot bruine bonen
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 tomaat, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 4 pimentkorrels (lontai)
  • 2 laurierblaadjes
  • zout en peper naar smaak
  • 1 madame Jeanette peper
  • 4 vegan madame Jeanette worstjes, klik hier voor het recept
  • 2 takjes selderij
  • 1 bakbanaan
  • 100 gram ongekookte (zilvervlies)rijst/quinoa of andere rijstvervanger

Zo ga je te werk:

1A: BIJ GEDROOGDE BONEN: week de bonen de nacht voor je ze bereidt in een pan met ruim water en een schepje baking soda. Giet de dag van bereiding het weekwater af, spoel de bonen en kook ze in nieuw ruim water met een schepje baking soda in 1 tot 3 uur gaar (afhankelijk van hoe oud ze zijn, duurt dat langer).
1B: BIJ BONEN UIT POT: spoel de bonen goed af in een vergiet.

2: Maak de vegan worstjes volgens het recept.

3: Fruit in een pan met wat olie de ui, tomaat en knoflook. Voeg een beetje water toe en laat een paar minuten pruttelen.

4: Doe bruine bonen, pimentkorrels, laurierblad en zout en peper naar smaak erbij, schep om en laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel wat water toe als nodig.

5: Wanneer je een madame Jeanette wil laten meetrekken, voeg die dan in de laatste 5 minuten toe, net als de takjes selderij.

6: Kook ondertussen de rijst of rijstvervanger en bak een bakbanaan in schijfjes in een koekenpan met een laagje olie.

7: Snij de vegan worst in stukjes en schep die door de bruine bonen heen.

8: Serveer de bruine bonen met rijst(vervanger), banaan en groenten.

Surinaamse bruine bonen met rijst recept bb met r

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: vegan Surinaamse bruine bonen met rijst

Voorbereidingstijd: 1 nacht + 1-3 uur
Kooktijd: 30 minuten
Aantal porties: 2

Ingrediënten vegan Surinaamse bruine bonen met rijst

  • 150 gram gedroogde bruine bonen (wordt 300 gram geweekte bruine bonen) of 1 grote pot bruine bonen
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 tomaat, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 4 pimentkorrels (lontai)
  • 2 laurierblaadjes
  • zout en peper naar smaak
  • 1 madame Jeanette peper
  • 4 vegan madame Jeanette worstjes
  • 2 takjes selderij
  • 1 bakbanaan
  • 100 gram ongekookte (zilvervlies)rijst/quinoa of andere rijstvervanger

Zo ga je te werk:

  1. A: BIJ GEDROOGDE BONEN: week de bonen de nacht voor je ze bereidt in een pan met ruim water en een schepje baking soda. Giet de dag van bereiding het weekwater af, spoel de bonen en kook ze in nieuw ruim water met een schepje baking soda in 1 tot 3 uur gaar (afhankelijk van hoe oud ze zijn, duurt dat langer).
  2. B: BIJ BONEN UIT POT: spoel de bonen goed af in een vergiet.
  3. Maak de vegan worstjes volgens het recept.
  4. Fruit in een pan met wat olie de ui, tomaat en knoflook. Voeg een beetje water toe en laat een paar minuten pruttelen.
  5. Doe bruine bonen, pimentkorrels, laurierblad en zout en peper naar smaak erbij, schep om en laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel wat water toe als nodig.
  6. Wanneer je een madame Jeanette wil laten meetrekken, voeg die dan in de laatste 5 minuten toe, net als de takjes selderij.
  7. Kook ondertussen de rijst of rijstvervanger en bak een bakbanaan in schijfjes in een koekenpan met een laagje olie.
  8. Snij de vegan worst in stukjes en schep die door de bruine bonen heen.
  9. Serveer de bruine bonen met rijst(vervanger), banaan en groenten.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: vegan Surinaamse bruine bonen met rijst"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.