Het heeft best een tijd geduurd voor je een recept voor Surinaamse bruine bonen met rijst terug kon vinden op This Girl Can Cook. Dat heeft alles te maken met Tewa en mijn ‘weerstand’ tegen bruine bonen (hier lees je daar meer over). Maar omdat we ons niet zo moeten aanstellen, heb ik onze moeder toch gevraagd haar basisrecept voor deze Surinaamse klassieker met me te delen.
Dit recept voor Surinaamse bruine bonen met rijst, oftewel BB met R, is geheel plantaardig. Uiteraard kan je er kip, zoutvlees, rundvlees, agoe tere, rookworst, knakworst, enz. aan toevoegen als je dat zou willen. Maar daarvan kan je online al genoeg andere recepten vinden (meer dan 2 miljoen hits op Google!), dus komen wij nu eerst tegemoet aan iedereen die vegan bruine bonen wil eten.
Voor je denkt: oké, dat zijn dus gewoon bruine bonen met rijst… Nope! Wij voegden aan dit recept spicy vegan worstjes toe die de vleesvervanger zijn en ook voor een beetje pit zorgen. Deze worstjes zijn gemaakt van seitan (tarwegluten) en daarom niet geschikt voor mensen die geen tarwe willen/mogen eten. Je zou dan tempeh of tofu kunnen toevoegen als vleesvervanger. Als je bruine bonen uit pot gebruikt, is het het makkelijkst om de worstjes eerder al te maken, anders duurt het een stuk langer voor je kan eten. Gebruik je gedroogde bonen, dan ben je sowieso even aan de slag om die te koken, dus dan kan je alles op dezelfde dag doen. Of je koopt alsnog een andere vegan vleesvervanger als je weinig tijd hebt.
En dan nog even dit: bruine bonen zijn geen groente, maar peulvruchten. Dat betekent dat je bij deze maaltijd eigenlijk nog groenten moet toevoegen. In het recept hieronder heb ik dat niet bij de ingrediëntenlijst gezet, omdat je natuurlijk lekker zelf moet weten welke groente je lekker vindt naast de bruine bonen. 🙂
Ingrediënten vegan Surinaamse bruine bonen met rijst (voor 2 personen):
- 150 gram gedroogde bruine bonen (wordt 300 gram geweekte bruine bonen) of 1 grote pot bruine bonen
- 1/2 ui, gesnipperd
- 1 tomaat, fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst
- 4 pimentkorrels (lontai)
- 2 laurierblaadjes
- zout en peper naar smaak
- 1 madame Jeanette peper
- 4 vegan madame Jeanette worstjes, klik hier voor het recept
- 2 takjes selderij
- 1 bakbanaan
- 100 gram ongekookte (zilvervlies)rijst/quinoa of andere rijstvervanger
Zo ga je te werk:
1A: BIJ GEDROOGDE BONEN: week de bonen de nacht voor je ze bereidt in een pan met ruim water en een schepje baking soda. Giet de dag van bereiding het weekwater af, spoel de bonen en kook ze in nieuw ruim water met een schepje baking soda in 1 tot 3 uur gaar (afhankelijk van hoe oud ze zijn, duurt dat langer).
1B: BIJ BONEN UIT POT: spoel de bonen goed af in een vergiet.
2: Maak de vegan worstjes volgens het recept.
3: Fruit in een pan met wat olie de ui, tomaat en knoflook. Voeg een beetje water toe en laat een paar minuten pruttelen.
4: Doe bruine bonen, pimentkorrels, laurierblad en zout en peper naar smaak erbij, schep om en laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel wat water toe als nodig.
5: Wanneer je een madame Jeanette wil laten meetrekken, voeg die dan in de laatste 5 minuten toe, net als de takjes selderij.
6: Kook ondertussen de rijst of rijstvervanger en bak een bakbanaan in schijfjes in een koekenpan met een laagje olie.
7: Snij de vegan worst in stukjes en schep die door de bruine bonen heen.
8: Serveer de bruine bonen met rijst(vervanger), banaan en groenten.
Nyan switi!
RECEPT: vegan Surinaamse bruine bonen met rijst
Ingrediënten
- 150 gram gedroogde bruine bonen (wordt 300 gram geweekte bruine bonen) of 1 grote pot bruine bonen
- 0,5 ui - gesnipperd
- 1 tomaat - fijngesneden
- 1 knoflook teen - geperst
- 4 pimentkorrels (lontai)
- 2 laurierblaadjes
- zout en peper naar smaak
- 1 madame Jeanette peper
- 4 vegan madame Jeanette worstjes
- 2 takjes selderij
- 1 bakbanaan
- 100 gram ongekookte (zilvervlies)rijst/quinoa of andere rijstvervanger
Instructies
BIJ GEDROOGDE BONEN:
- Week de bonen de nacht voor je ze bereidt in een pan met ruim water en een schepje baking soda. Giet de dag van bereiding het weekwater af, spoel de bonen en kook ze in nieuw ruim water met een schepje baking soda in 1 tot 3 uur gaar (afhankelijk van hoe oud ze zijn, duurt dat langer).
BIJ BONEN UIT POT:
- Spoel de bonen goed af in een vergiet.
- Maak de vegan worstjes volgens het recept.
- Fruit in een pan met wat olie de ui, tomaat en knoflook. Voeg een beetje water toe en laat een paar minuten pruttelen.
- Doe bruine bonen, pimentkorrels, laurierblad en zout en peper naar smaak erbij, schep om en laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel wat water toe als nodig.
- Wanneer je een madame Jeanette wil laten meetrekken, voeg die dan in de laatste 5 minuten toe, net als de takjes selderij.
- Kook ondertussen de rijst of rijstvervanger en bak een bakbanaan in schijfjes in een koekenpan met een laagje olie.
- Snij de vegan worst in stukjes en schep die door de bruine bonen heen.
- Serveer de bruine bonen met rijst(vervanger), banaan en groenten.
6 Replies to "RECEPT: vegan Surinaamse bruine bonen met rijst"
Ria Glas 18 januari 2020 (23:44)
Bonen hoef je geen 3 uur te koken. Week ze de avond van te voren. Ververs ’s morgens het water en kook ze een kwartier. Zet de pan daarna weg in en hooikist, in een deken of dekbed of desnoods onder in de oud-papierbak. Als het maar goed warm blijft.
‘S avonds zijn ze gaar.
En echt veel lekkerder dan uit blik.
TGSCC 3 februari 2020 (13:37)
Hoi Ria,
Jaaaa, vers gekookte bonen zijn zeker lekkerder dan die uit blik! Onze ervaring is echter wel dat als de bonen oud zijn, ze een langere kooktijd nodig hebben. Wat jij doet met de hooikist, doen wij wel eens met een thermoskan. Dat werkt inderdaad ook prima!
Groetjes,
Tewa en One’sy
rosa 15 november 2020 (18:24)
Bedankt voor het fijne recept. Alles staat op het vuur, smaakt nu al lekker! Ik had geen pepertje in huis, dus heb madam jeanette mango chutney gebruikt☺️.
TGSCC 17 november 2020 (13:52)
Hoi Rosa,
Hopelijk heb je er inmiddels van genoten? Madame Jeanette mango chutney klinkt heerlijk!
Groetjes,
Tewa en One’sy
Mieke 9 januari 2024 (20:37)
Hai, ik ga zo aan de slag met dit recept; klinkt goed! Ik heb twee potten bruine bonen die op moeten. Denk je dat ik een deel van dit gerecht in invriezen? Is het daarna nog lekker denk je?
TGSCC 9 januari 2024 (21:13)
Hoi Mieke,
Dat kan zeker, vorige week nog een heerlijk bordje bruine bonen uit de vriezer gegeten! 🙂
Groetjes en eet smakelijk,
One’sy