Al een tijd vind je op ons blog tips om Surinaamse bami gezonder te maken. Maar in het recept dat daarbij hoort, zit kip, dus het is niet geschikt voor vegetariërs/veganisten. Natuurlijk kan je de kip wel weglaten, maar het is toch lekker om een bite in je bami te hebben, naast de spaghetti. Daarom bedacht ik een vervanger voor de kip, zodat iedereen die geen vlees eet, ook kan genieten van een goed gevuld bord vegan Surinaamse bami!
Het gebeurt niet zo vaak meer dat ik (buiten de deur) bami eet, omdat ik het niet gezond vind om een bord met alleen/vooral koolhydraten te eten als avondmaaltijd. Bij traditionele bami krijg je vrijwel nooit groente geserveerd (behalve wat tomaat en komkommer). Dat is in dit recept voor vegan Surinaamse bami gelukkig anders! Niet alleen leveren de koningsoesterzwammen een vleesbite, door de bami zit ook nog courgette en wortel heen. Ja, niet zoals het ‘hoort’ misschien, maar wel een stuk voedzamer. Daarnaast is de bami volkoren, dus bevat ‘ie meer vezels en vult ‘ie beter.
Dus don’t worry, de smaak is wel precies zoals ‘ie hoort, omdat in dit recept natuurlijk wel alle ingrediënten gebruikt worden die horen bij een authentieke Surinaamse bami. De hoisinsaus en zoete ketjap zijn homemade, iets wat ik je aanraad om te doen als je geen geraffineerde suikers wil eten en geen onnodige toevoegingen in je saus/ketjap wil. Ook al gebruik je in dit recept er niet heel veel van, je kan de saus en ketjap ook in andere gerechten gebruiken en ze blijven lang goed.
Ik koos voor koningsoesterzwammen, omdat je die mooi in stukjes kan trekken, zodat ze lijken op gepluisde kip (pulled chicken). De zwammen kocht ik bij Amazing Oriental, maar die heeft natuurlijk niet iedereen in de buurt. Dus gewone oesterzwammen zouden ook kunnen, of shiitakes of portobello’s. Die hebben allemaal een vlezige bite. Alleen weet ik niet of die je ook zo mooi in stukjes kan trekken. Heel klein gesneden nepkip/kipstuckjes zijn ook een optie, die heb ik in het bord bami hieronder gebruikt. De bereiding is hetzelfde als de zwammen.
Ingrediënten vegan Surinaamse bami (4 personen):
- 400 gram koningsoesterzwammen
- 8 el (homemade) hoisin saus
- 1 duim geraspte gember
- 2 stukjes kentjoer / 1 tl kentjoerpoeder
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook, geraspt
- 200 gram volkoren (spelt)spaghetti
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 tl 5-spices poeder
- 2 stukjes kentjoer / 1 tl kentjoerpoeder
- 200 gram julienne reepjes wortel
- 200 gram courghetti
- 1 paprika, in blokjes/reepjes gesneden (optioneel)
- 3-6 el (homemade) zoete ketjap
- zout en peper naar smaak (ik heb zelf geen extra zout toegevoegd omdat de ketjap en hoisinsaus al zout zijn)
- 4 takjes selderij, fijngehakt
Zo ga je te werk:
1: Maak de oesterzwammen schoon en trek ze met een vork los. De boven- en onderkant kan je in kleine reepjes snijden.
2: Doe de slierten in een kom en voeg hoisinsaus en gember toe. Laat dit 15-30 minuten marineren in de koelkast.
3: Kook in een pan met ruim water de spaghetti beetgaar (volgens aanwijzingen op de verpakking) en giet af.
4: Fruit, terwijl de spaghetti kookt, in een beetje olie eerst ui, knoflook en kentjoer(poeder). Voeg de oesterzwammen toe en wok ze gaar in een minuut of 5. Zet de zwammen apart in een kom en gebruik dezelfde wok om de bami te maken.
5: Fruit weer ui en knoflook in wat olie en voeg dan kentjoer(poeder) en 5-spicespoeder toe. Wok de courghetti en eventueel paprika om tot ze beetgaar zijn (5-6 minuten) en voeg dan de wortel toe. Wok die nog 1-2 minuten mee en voeg dan de koningsoesterzwammen toe.
6: Voeg tot slot de bami toe en schep/roer alles goed om. Mix de zoete ketjap erdoorheen (begin met 3 eetlepels) en proef of er nog meer smaak aan moet worden toegevoegd.
7: Zet het vuur uit en schep als laatste de selderij door de bami.
8: Serveer met tomaat en komkommer (op zuur).
Nyan switi!
RECEPT: vegan Surinaamse bami
Ingrediënten
- 400 gram koningsoesterzwammen
- 8 el homemade hoisin saus
- 1 duim geraspte gember
- 2 stukjes kentjoer / 1 tl kentjoerpoeder
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook - geraspt
- 200 gram volkoren speltspaghetti
- 1 ui - gesnipperd
- 1 teen knoflook - geperst
- 1 tl 5-spices poeder
- 2 stukjes kentjoer / 1 tl kentjoerpoeder
- 200 gram julienne reepjes wortel
- 200 gram courghetti
- 1 paprika - in blokjes/reepjes gesneden (optioneel)
- 3-6 el homemade zoete ketjap
- zout en peper naar smaak - (ik heb zelf geen extra zout toegevoegd omdat de ketjap en hoisinsaus al zout zijn)
- 4 takjes selderij - fijngehakt
Instructies
- Maak de oesterzwammen schoon en trek ze met een vork los. De boven- en onderkant kan je in kleine reepjes snijden.
- Doe de slierten in een kom en voeg hoisinsaus en gember toe. Laat dit 15-30 minuten marineren in de koelkast.
- Kook in een pan met ruim water de spaghetti beetgaar (volgens aanwijzingen op de verpakking) en giet af.
- Fruit, terwijl de spaghetti kookt, in een beetje olie eerst ui, knoflook en kentjoer(poeder). Voeg de oesterzwammen toe en wok ze gaar in een minuut of 5. Zet de zwammen apart in een kom en gebruik dezelfde wok om de bami te maken.
- Fruit weer ui en knoflook in wat olie en voeg dan kentjoer(poeder) en 5-spicespoeder toe. Wok de courghetti en eventueel paprika om tot ze beetgaar zijn (5-6 minuten) en voeg dan de wortel toe. Wok die nog 1-2 minuten mee en voeg dan de koningsoesterzwammen toe.
- Voeg tot slot de bami toe en schep/roer alles goed om. Mix de zoete ketjap erdoorheen (begin met 3 eetlepels) en proef of er nog meer smaak aan moet worden toegevoegd.
- Zet het vuur uit en schep als laatste de selderij door de bami.
No Replies to "RECEPT: vegan Surinaamse bami maken"