RECEPT: vegan red velvet cupcakes maken

Red velvet cake. Als die naam valt, gaan de meeste mensen een beetje dromerig uit hun ogen kijken en loopt het water ze in de mond. Een goede red velvet taart heeft een fluweelachtige structuur en een lichte hint van cacao. Althans, dat heb ik me laten vertellen. Ik heb denk ik 1 keer in mijn leven een hapje van de taart genomen, omdat die rode kleur me afstootte en ik bijna alle taarten/cakes toch te zoet vind. Maar ik wilde wel graag tegemoet komen aan iedereen die red velvet cake of vegan red velvet cupcakes eet!

Daarom vroeg ik een paar maanden geleden op onze Facebook-pagina wat voor soort red velvet cake je graag zou willen eten: geraffineerde suikervrij, zonder chemische kleurstof of vegan. De meeste mensen wilden graag alledrie. Het experimenteren kon dus beginnen! De suiker vervangen was niet zo’n probleem, de red velvet cupcakes veganistisch maken zou ook moeten kunnen, maar die kleur, dat zou vast een dingetje worden… En dat werd een dingetje!

bieten test recept vegan red velvet cupcakes

Ik ging op zoek naar recepten voor (vegan) red velvet cake die gebruik maakten van natuurlijke kleurstof om te kijken of ik daarop kon voortborduren. Die natuurlijke rode kleur werd verkregen door bieten. Nou hou ik daar zelf wel van, maar niet iedereen trekt de aardse smaak. Ik was dus benieuwd of je de bieten zou proeven in de baksels en wat ze met de fluweelachtige structuur die vegan red velvet cupcakes normaal hebben, zouden doen.

Maar liefst 4 verschillende recepten met gepureerde, gestoomde, gepofte of wat dan ook bieten probeerde ik uit en liet ik proeven aan mensen die wel weten hoe een red velvet cake hoort te smaken. “Nee, dit is geen red velvet”, kreeg ik steeds terug. Hoewel de kleur mooi rood was, deed de toevoeging van de bieten teveel met de structuur en eerlijk gezegd ook met de smaak. Ik vond dat je de bieten wel kon proeven. Bietenpoeder dan een idee? Nope, de knalrode kleur verdwijnt door de hitte van het bakken.

bieten vegan red velvet cupcakes recept

Daarom stelde ik maar een nieuwe vraag:

De uitkomst hiervan was dat eigenlijk iedereen een vegan variant wilde, en net zoveel mensen wilden vegan red velvet cupcakes met kleurstof als zonder. Niemand werd blij van bieten, zoveel was duidelijk, dus dat schip heb ik laten varen. De volgende uitdaging was dus om op zoek te gaan naar een kleurstof die vegan is, maar ook niet chemisch. En dat is lastig. Of de kleurstof is natuurlijk omdat het E120 bevat dat gemaakt wordt van luizenbloed (een natuurproduct). Of de kleurstof bevat geen dierlijke producten, maar bevat ingrediënten waar ik zelf niet blij van word.

Dit is bijvoorbeeld de ingrediëntenlijst van Wilton EU Icing Color – Red Red: maïsstroop, suiker, bevochtigingsmiddel (E422), water, kleurstoffen (E129, E110, E102), gemodificeerd zetmeel, geleermiddel (E406), conserveermiddelen (E202, E330, E331). Aan het eind van de lijst vind je deze zin: E102, E110 en E129 kunnen de activiteit en oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden. Euhm, nee. Ik wil dat niet – bewust – binnenkrijgen.

Vroeger was red velvet rood door de reactie van de cacao, karnemelk en baking soda en niet door kleurstof

Daarom besloot ik vegan red velvet cupcakes te maken zonder kleurstof. Wil jij die er wel aan toevoegen, dan kan je dat uiteraard gewoon doen. De smaak zal wel zoeter zijn vanwege de toegevoegde suikers in de veganistische kleurstof. Over de oorspronkelijke kleur van red velvet cake kan ik je overigens nog een kort geschiedenislesje geven: de taart werd vroeger gemaakt met onbewerkte cacao, die door de toevoeging van de zure karnemelk en baking soda rood kleurde.

In Nederland is de gewone cacao Dutch processed, waardoor die chemische reactie niet meer optreedt. Om toch een rode kleur te krijgen, werd er kleurstof aan toegevoegd en inmiddels denken we dat dat een red velvet cake een red velvet cake maakt. Maar het gaat om de structuur (fluweelachtig, ‘moist’ en ‘fluffy’) en smaak (lichte cacaosmaak). Voor dit recept gebruikte ik raw cacao en het lukte me niet om het goed op de foto te zetten, maar de vegan red velvet cupcakes hadden van binnen een rode gloed, echt waar! Als je wel kleurstof gaat gebruiken, kan je ook gewone cacao nemen.

rode kleur vegan red velvet cupcakes recept

Oké, we zijn bijna aangekomen bij het recept, dat eigenlijk verrassend makkelijk en snel te maken is. Wil ik het toch nog even hebben over het glazuur. Dat vind ik normaalgesproken best smerig (sorry voor het woord), omdat het zo belachelijk zoet is. Niet gek als je leest dat er bakken poedersuiker in worden verwerkt! Dat heb ik dus ook anders gedaan. Omdat er in onderstaand frosting recept minder poedersuiker zit, is het wel minder stevig. Maar niet minder lekker!

En dan nog deze huishoudelijke mededelingen: ik heb vegan red velvet cupcakes gemaakt in plaats van een taart. Dat was gewoon een praktische overweging, omdat ik niet twee dezelfde maten springvorm heb, of een taartplateau en spatel om het glazuur aan te brengen. Je kan onderstaand recept natuurlijk wel omvormen naar een taartvorm (springvorm van 20 cm, baktijd 30-35 minuten).  De hoeveelheid suiker in het recept dat ik heb gevolgd, bracht ik terug, omdat er in het glazuur ook al suiker zit en dat zou me teveel van het goede zijn.

Oef, dit is best een heel lang verhaal geworden… Nou ja, het gaat je wel iets heerlijks opleveren! Succes met bakken!

Ingrediënten vegan red velvet cupcakes (ongeveer 9 stuks):
VOOR DE CUPCAKES:

 • 1 el gemalen lijnzaad
 • 3 el/45 ml heet water
 • 120 ml plantaardige melk (zoals sojamelk of amandelmelk)
 • 1/4 tl witte (wijn)azijn / appelazijn
 • 156 gram tarwebloem
 • 1/2 tl baking soda
 • 1/4 tl zout
 • 1 el raw cacaopoeder
 • 125 gram kokosbloesemsuiker (of andere suiker naar keus)
 • 60 ml plantaardige olie (ik koos milde olijfolie)
 • OPTIONEEL 1 tl rode kleurstof (NATUURLIJK of VEGAN)
 • 1/2 tl vanille extract

VOOR HET GLAZUUR:

 • 100 gram stevige vegan roomkaas (ik maakte het zelf met dit recept)
 • 75 gram plantaardige boter (ik maakte het zelf met dit recept)
 • 3-6 el (biologische) poedersuiker
 • 2-3 tl citroensap

Zo ga je te werk:

1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

2: Zet een muffintray klaar met cupcake papiertjes erin.

3: Maak je lijnzaad-ei door het gemalen lijnzaad te mengen met het hete water. Laat het minstens 5 minuten staan.

4: Maak karnemelk van je melk door de azijn eraan toe te voegen. Laat 10 minuten staan.

5: Zeef bloem, zout, baking soda en cacao in een kom.

6: Meng in een andere grote kom suiker, olie, vanille extract, kleurstof (optioneel) en karnemelk tot het er egaal uitziet.

7: Voeg het lijnzaad-ei toe en de droge ingrediënten en meng tot het net gemengd is (niet te lang).

8: Vul elk cupcake papiertje voor 2/3 met het beslag en plaats de muffintray in de oven voor 18-22 minuten. Laat de cupcakes erna helemaal afkoelen.

9: Maak intussen het glazuur door de roomkaas en boter luchtig te kloppen.

10: Voeg steeds een eetlepel poedersuiker toe en ook de theelepels citroensap. Begin met 3 eetlepels poedersuiker en 2 theelepels citroensap en proef daarna of je het zoet en fris genoeg vindt.

11: Schep het glazuur in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.

12: Spuit het glazuur op de afgekoelde cupcakes of smeer het erop voor een wat minder egaal effect.

recept vegan red velvet cupcakes red velvet cake

Nyan switi!


Extra notities:
* Bewaar de cupcakes als de frosting er al op zit in een afgesloten bak in de koelkast. Ze blijven ongeveer 5 dagen lekker. Heb je de frosting nog niet aangebracht, dan kan je ze op kamertemperatuur bewaren (ook 5 dagen). Of vries ze in (maximaal 2 maanden).
* Dit is een nog makkelijker recept voor vegan red velvet cupcakes. Volgens mijn testers waren deze wel lekker, maar benaderden ze de red velvet cake zoals zij die kenden, toch net iets minder.
* Zelf amandelmelk maken gaat heel makkelijk als je al amandelpasta in huis hebt. Doe 10 gram amandelpasta in een blender en voeg 240 ml water toe. Zet de blender aan en hoppa, daar is je amandelmelk!
* Voor iedereen die denkt, ik ga toch lekker experimenteren met bieten, dit zijn een paar recepten die je zou kunnen proberen:


vegan red velvet cupcakes red velvet cake recept
Recept afdrukken

RECEPT: vegan red velvet cupcakes

Vegan red velvet cupcakes die lekker luchtig en 'moist' zijn en licht naar cacao smaken, maak je makkelijk met ons recept.
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Amerikaans
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 9 cupcakes
Auteur: TGSCC
Vegan red velvet cupcakes die lekker luchtig en 'moist' zijn en licht naar cacao smaken, maak je makkelijk met ons recept.

Ingrediënten

VOOR DE CUPCAKES:

 • 1 el gemalen lijnzaad
 • 3 el (45 ml) heet water
 • 120 ml plantaardige melk - (zoals sojamelk of amandelmelk)
 • 0,25 tl witte (wijn)azijn / appelazijn
 • 156 gr tarwebloem
 • 0,5 tl baking soda
 • 0,25 tl zout
 • 1 el raw cacaopoeder
 • 125 gr kokosbloesemsuiker of andere suiker naar keus
 • 60 ml plantaardige olie - (ik koos milde olijfolie)
 • 1 tl rode kleurstof (NATUURLIJK of VEGAN) - optioneel
 • 0,5 tl (homemade) vanille extract

VOOR HET GLAZUUR:

 • 100 gr stevige vegan roomkaas
 • 75 gr plantaardige boter
 • 3-6 el (biologisch) poedersuiker
 • 2-3 tl citroensap

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Zet een muffintray klaar met cupcake papiertjes erin.
 • Maak je lijnzaad-ei door het gemalen lijnzaad te mengen met het hete water. Laat het minstens 5 minuten staan.
 • Maak karnemelk van je melk door de azijn eraan toe te voegen. Laat 10 minuten staan.
 • Zeef bloem, zout, baking soda en cacao in een kom.
 • Meng in een andere grote kom suiker, olie, vanille extract, kleurstof (optioneeen karnemelk tot het er egaal uitziet.
 • Voeg het lijnzaad-ei toe en de droge ingrediënten en meng tot het net gemengd is (niet te lang).
 • Vul elk cupcake papiertje voor 2/3 met het beslag en plaats de muffintray in de oven voor 18-22 minuten. Laat de cupcakes erna helemaal afkoelen.
 • Maak intussen het glazuur door de roomkaas en boter luchtig te kloppen.
 • Voeg steeds een eetlepel poedersuiker toe en ook de theelepels citroensap. Begin met 3 eetlepels poedersuiker en 2 theelepels citroensap en proef daarna of je het zoet en fris genoeg vindt.
 • Schep het glazuur in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.
 • Spuit het glazuur op de afgekoelde cupcakes of smeer het erop voor een wat minder egaal effect.

Extra info:

*Dit recept voor vegan red velvet cupcakes is geïnspireerd op dit recept.
*De vegan roomkaas maakte ik zelf met dit recept.
*De plantaardige boter maakte ik zelf met dit recept.
* Bewaar de cupcakes als de frosting er al op zit in een afgesloten bak in de koelkast. Ze blijven ongeveer 5 dagen lekker. Heb je de frosting nog niet aangebracht, dan kan je ze op kamertemperatuur bewaren (ook 5 dagen). Of vries ze in (maximaal 2 maanden).
* Dit is een nog makkelijker recept voor vegan red velvet cupcakes. Volgens mijn testers waren deze wel lekker, maar benaderden deze de red velvet cake zoals zij die kenden, toch net iets minder.
* Zelf amandelmelk maken gaat heel makkelijk als je al amandelpasta in huis hebt. Doe 10 gram amandelpasta in een blender en voeg 240 ml water toe. Zet de blender aan en hoppa, daar is je amandelmelk!
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.


author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: vegan red velvet cupcakes maken"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.