RECEPT: vegan red velvet cake met madame Jeanette

Een paar jaar geleden had ik echt niet kunnen bedenken dat ik recepten zou verzinnen waarin een hoofdrol is weggelegd voor peper, want peper en ik waren geen vriendjes. Maar ik heb echt ontdekt hoe heerlijk fruitig madame Jeanette pepers zijn en daarom probeer ik altijd manieren te vinden om ze te verwerken. Dit recept voor spicy vegan red velvet cake met madame Jeanette, bedacht ik al een tijd geleden, omdat de combi van cacao en peper echt heerlijk is. Door tijdgebrek kwam het er niet van om het te echt te testen. Gelukkig kan ik het nu EINDELIJK delen!

Hoewel ik geen fan ben van synthetische kleurstof, heb ik die in dit recept toch gebruikt. Als je vegan red velvet cake wil maken, is dat namelijk je beste optie als je hem echt rood wil krijgen. ‘Natuurlijke’ kleurstof is niet vegan, want die bevat E120, gemaakt van luizenbloed. En bietenpoeder levert geen gegarandeerd succes op, want de kleur kan door de hitte van het bakken compleet verdwijnen. Een andere optie is om de kleurstof gewoon weg te laten zoals ik deed in ons recept voor vegan red velvet cupcakes. En hoewel dat misschien raar lijkt, komt de versie zonder kleurstof het dichtst in de buurt van de oorspronkelijke red velvet cake. Die werd vroeger namelijk gemaakt met onbewerkte cacao, die door de toevoeging van de zure karnemelk en baking soda rood kleurde.

In Nederland is cacao meestal Dutch processed, waardoor die chemische reactie niet meer optreedt. Om toch een rode kleur te krijgen, werd er kleurstof aan toegevoegd en inmiddels linken we die kleur aan red velvet cake. Maar het gaat om de structuur (fluweelachtig, ‘moist’ en ‘fluffy’) en smaak (lichte cacaosmaak). Tot zover deze vegan red velvet cake les, tijd om aan de slag te gaan! Om deze spicy red velvet cake te maken, moet je namelijk eerst de pittige olie maken. En afhankelijk van of je cream cheese uit de winkel koopt, of die zelf maakt, is dat ook een klusje om te doen voor het bakken.

Ik bakte deze cake in een springvorm van 20 cm en heb maar een laag frosting gesmeerd op de bovenkant. Wil je er ook een laag tussen hebben, dan moet je de hoeveelheid frosting verdubbelen en de cake óf in twee kleinere springvormen van 15 cm bakken (voor twee losse lagen) óf in een kleinere springvorm van 15 cm en de cake in twee lagen snijden.

Ingrediënten spicy vegan red velvet cake met madame Jeanette:
VOOR DE CAKE:

  • 100 ml plantaardige olie (ik koos milde olijfolie)
  • 1 madame Jeanette peper (klein voor mild pittig, groot voor goed pittig)
  • 1,5 el gemalen lijnzaad
  • 4,5 el/67 ml heet water
  • 180 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)
  • 0,5 tl witte (wijn)azijn / appelazijn
  • 234 gram tarwebloem
  • 0,75 tl baking soda
  • 0,5 tl zout
  • 1,5 el (raw) cacaopoeder
  • 188 gram kokosbloesemsuiker (of andere suiker naar keus)
  • OPTIONEEL 1 tl – 1 el vegan rode kleurstof
  • 1 tl vanille extract

VOOR HET GLAZUUR:

  • 100 gram stevige vegan roomkaas op kamertemperatuur (ik maakte het zelf met dit recept)
  • 75 gram plantaardige boter op kamertemperatuur (zoals deze)
  • maple syrup/poedersuiker naar smaak
  • 6 passievruchten

Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

2: Maak eerst de madame Jeanette olie door de pepers in stukjes te snijden. Was je handen goed na het snijden of gebruik handschoenen!

gesneden brownies met madame Jeanette


3: Verwarm de olie met de stukjes peper in een pannetje (middelhoog vuur). Blijf roeren terwijl de stukjes sissen.

in olie brownies met madame Jeanette vegan red velvet cake

4: Haal, als de peper bruin wordt (na een minuut of 5), de olie van het vuur halen en laat deze afkoelen.

peper gebakken brownies met madame Jeanette vegan red velvet cake

5: Giet de olie door een zeef en weeg hoeveel je over hebt gehouden. Je moet in totaal 90 ml olie gebruiken, dus mocht je iets minder over hebben, vul het dan aan met nog wat extra gewone olie.

6: Maak je lijnzaad-ei door het gemalen lijnzaad te mengen met het hete water. Laat het minstens 5 minuten staan.

7: Maak karnemelk van je melk door de azijn eraan toe te voegen. Laat 10 minuten staan.

8: Zeef bloem, zout, baking soda en cacao in een kom.

9: Meng in een andere grote kom suiker, olie, vanille extract, kleurstof (optioneel) en karnemelk tot het er egaal uitziet.

10: Voeg het lijnzaad-ei toe en de droge ingrediënten en meng tot het net gemengd is (niet te lang).

11: Giet het beslag in een springvorm (waar je eventueel nog een stukje bakpapier in op de bodem hebt geplaatst).

12: Plaats de springvorm in de voorverwarmde oven voor 30-35 minuten. Een prikker moet er schoon uitkomen als je in de cake prikt. Laat de vegan red velvet cake helemaal afkoelen.

13: Maak intussen het glazuur door de roomkaas en boter luchtig te kloppen.

14: Snij de passievruchten doormidden, haal het vruchtvlees door een zeef (druk op de pitjes met de achterkant van een lepel) en vang het sap op in de kom met de roomkaas en boter.

15: Voeg naar smaak maple syrup/poedersuiker toe. Ik gebruikte ongeveer 20 ml maple syrup.

16: Laat de frosting even opstijven in de koelkast en smeer het dan uit over de afgekoelde cake. Ik voegde maar een laag frosting toe, maar je kan ook de cake doormidden snijden en nog een laag uitsmeren op beide ‘plakken’. Als je een dikke laag frosting lekker vindt, dan kan je het best de hoeveelheden verdubbelen.

Nyan switi!

Extra notities:
* Bewaar de cake als de frosting er al op zit in een afgesloten bak in de koelkast. Hij blijft ongeveer 5 dagen lekker. Of vries hem goed verpakt in plasticfolie in (maximaal 2 maanden).
*Ik voegde minder dadels toe aan de cream cheese dan in het recept stond. Wil je die hoeveelheid uit het recept wel aanhouden, hou er dan rekening mee dat de cake en frosting zoeter zijn doordat ook in de kleurstof extra suiker zit. Of voeg geen maple syrup/poedersuiker meer toe aan de frosting.
*Let goed op welke kleurstof je gebruikt, als er E120 inzit, is ‘ie niet vegan. Hier vind je alle info over eventuele bijwerkingen en geschiktheid voor veganisten.

Recept afdrukken

RECEPT: vegan red velvet cake met madame Jeanette

Vegan red velvet cake met de subtiele smaak van cacao en de kick van madame Jeanette maak je met ons recept.
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Amerikaans, Surinaams
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 2 uur
Porties: 1 cake
Auteur: Onesy
Vegan red velvet cake met de subtiele smaak van cacao en de kick van madame Jeanette maak je met ons recept.

Ingrediënten

VOOR DE CUPCAKES:

  • 100 ml plantaardige olie - ik koos milde olijfolie
  • 1 madame Jeanette peper - klein voor mild pittig, groot voor goed pittig
  • 1,5 el gemalen lijnzaad
  • 3 el (67 ml) heet water
  • 180 ml plantaardige melk - zoals sojamelk of amandelmelk
  • 0,5 tl witte (wijn)azijn / appelazijn
  • 234 gr tarwebloem
  • 0,75 tl baking soda
  • 0,5 tl zout
  • 1,5 el raw cacaopoeder
  • 188 gr kokosbloesemsuiker of andere suiker naar keus
  • 1 tl-el vegan rode kleurstof - optioneel
  • 1 tl (homemade) vanille extract

VOOR HET GLAZUUR:

  • 100 gr stevige vegan roomkaas - op kamertemperatuur
  • 75 gr plantaardige boter - op kamertemperatuur
  • maple syrup/poedersuiker naar smaak
  • het sap van 6 passievruchten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak eerst de madame Jeanette olie door de pepers in stukjes te snijden. Was je handen goed na het snijden of gebruik handschoenen!
  • Verwarm de olie met de stukjes peper in een pannetje (middelhoog vuur). Blijf roeren terwijl de stukjes sissen.
  • Haal, als de peper bruin wordt (na een minuut of 5), de olie van het vuur halen en laat deze afkoelen.
  • Giet de olie door een zeef en weeg hoeveel je over hebt gehouden. Je moet in totaal 90 ml olie gebruiken, dus mocht je iets minder over hebben, vul het dan aan met nog wat extra gewone olie.
  • Maak je lijnzaad-ei door het gemalen lijnzaad te mengen met het hete water. Laat het minstens 5 minuten staan.
  • Maak karnemelk van je melk door de azijn eraan toe te voegen. Laat 10 minuten staan.
  • Zeef bloem, zout, baking soda en cacao in een kom.
  • Meng in een andere grote kom suiker, olie, vanille extract, kleurstof (optioneel) en karnemelk tot het er egaal uitziet. Hoe meer kleurstof je toevoegt, hoe roder je beslag en hoe roder je cake uiteindelijk wordt.
  • Voeg het lijnzaad-ei toe en de droge ingrediënten en meng tot het net gemengd is (niet te lang).
  • Giet het beslag in een springvorm (waar je eventueel nog een stukje bakpapier in op de bodem hebt geplaatst).
  • Plaats de springvorm in de voorverwarmde oven voor 30-35 minuten. Een prikker moet er schoon uitkomen als je in de cake prikt. Laat de vegan red velvet cake helemaal afkoelen.
  • Maak intussen het glazuur door de roomkaas en boter luchtig te kloppen.
  • Snij de passievruchten doormidden, haal het vruchtvlees door een zeef (druk op de pitjes met de achterkant van een lepel) en vang het sap op in de kom met de roomkaas en boter.
  • Voeg naar smaak maple syrup/poedersuiker toe. Ik gebruikte ongeveer 20 ml maple syrup.
  • Laat de frosting even opstijven in de koelkast en smeer het dan uit over de afgekoelde cake. Ik voegde maar een laag frosting toe, maar je kan ook de cake doormidden snijden en nog een laag uitsmeren op beide ‘plakken’. Als je een dikke laag frosting lekker vindt, dan kan je het best de hoeveelheden verdubbelen.

Extra info:

*Dit recept voor vegan red velvet cake is geïnspireerd op dit recept.
*De vegan roomkaas maakte ik zelf met dit recept. Ik voegde minder dadels toe aan de cream cheese dan in het recept stond. Wil je die hoeveelheid wel aanhouden, hou er dan rekening mee dat de cake en frosting zoeter zijn doordat ook in de kleurstof extra suiker zit. Of voeg geen maple syrup/poedersuiker meer toe aan de frosting.
*Let goed op welke kleurstof je gebruikt, als er E120 inzit, is ‘ie niet vegan. Hier vind je alle info over eventuele bijwerkingen en geschiktheid voor veganisten.
* Bewaar de cake als de frosting er al op zit in een afgesloten bak in de koelkast. Hij blijft zo ongeveer 5 dagen lekker. Heb je de frosting nog niet aangebracht, dan kan je hem op kamertemperatuur bewaren (ook 5 dagen). Of vries de cake in (maximaal 2 maanden).
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.


Gerelateerde berichten

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: vegan red velvet cake met madame Jeanette"

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Leave a reply






    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.