RECEPT: vegan gevulde sopropo (stuffed bitter melon)

Onze moeder is echt een schat. Wanneer ze gevulde sopropo met gehakt maakte voor haarzelf en onze vader, dan kregen wij gehaktballetjes met sperziebonen of andere groente, omdat ze dacht dat we de bitterheid van sopropo niet zouden waarderen. In tegenstelling tot veel andere Surinaamse kinderen hebben wij daarom geen ‘verplichte bittere groenten eten’ trauma’s. Toch heb ik me de afgelopen tijd al een paar keer gewaagd aan sopropo om voor This Girl Can Cook wat recepten uit te proberen. Het laatste recept in die rij is vegan gevulde sopropo. Uiteraard heb ik nagedacht over een manier om die niet zo bitter te laten zijn en ik denk dat dat gelukt is!

Sopropo wordt meestal gevuld met gehakt, maar het kan natuurlijk ook met vis of zonder dierlijke producten. Blaka heeft een recept voor vegan gevulde sopropo met kousenband, paprika en bulgur. Zo heb je geen extra rijst/aardappelen (of andere koolhydraten) meer nodig. De inspiratie voor mijn variant van vegan gevulde sopropo haalde ik van food blog VeganLovlie. Daar vind je een recept met een kleinere soort sopropo dan de grote geribbelde. Het maakt niet zoveel uit welke je kiest voor onderstaand recept, al denk ik dat die kleintjes handiger zijn als je de gevulde sopropo wilt frituren. Zo heb je minder kans dat de vulling eruit loopt.

stuffed bitter melon vegan gevulde sopropo

Over de vulling gesproken: die bevat naast gewone aardappel mijn favoriete groente zoete aardappel. Niet alleen geef je het gerecht daarmee extra voedingswaarde, de smaak van de zoete aardappel is een natuurlijke manier om de bitterheid van de sopropo te verminderen. Maak je geen illusies (of zorgen als je juist van bitter houdt): de bittere smaak proef je alsnog. Maar niet zo heftig als zonder. Het mooie van deze oplossing is dat je geen ‘schepje suiker’ hoeft toe te voegen, wat vaak wel gebeurt bij het bereiden van bittere groenten.

Toen ik bedacht wat je zou kunnen serveren naast de gevulde sopropo om het een echte maaltijd te laten zijn, dacht ik eerst aan rijst. Maar omdat je al aardappel in de vulling hebt, zou dat betekenen dat je dubbele koolhydraten tot je neemt. Daarom dacht ik na over een eiwitrijk bijgerecht, omdat het ook belangrijk is om genoeg eiwitten te eten als je een veganistisch eetpatroon hebt (eiwitten zitten onder andere in vlees). Ik kwam uit op quinoa, maar je zou ook bulgur of linzen kunnen gebruiken. De quinoa heb ik ernaast geserveerd net als hoe ik dat zou doen met rijst, de linzen zou ik in het aardappelmengsel verwerken.

Vegan gevulde sopropo koken, bakken of frituren, het kan allemaal!

De eerste keer dat ik het recept probeerde, had ik de sopropo niet voorgekookt, maar rauw gefrituurd. Hierdoor waren de stukken aan de knapperige kant. Als je daar niet van houdt, kook of stoom de sopropo dan eerst. Je kan ook besluiten dat je de gevulde sopropo helemaal niet wil frituren, zoals ik de tweede keer probeerde toen ik het maakte. Het bleek namelijk best lastig om een ‘paneerlaagje’ om de stukken sopropo te krijgen zoals in het recept van VeganLovlie wel lukt. Hierdoor liep de aardappelvulling er een beetje uit. En of het de smaak nou echt ten goede komt om de groente te frituren weet ik niet. In ieder geval kan het gezonder door de gevulde sopropo in de oven na te garen of gewoon te eten zodra je de stukken hebt gevuld (als je ze hebt voorgekookt).

Ingrediënten vegan gevulde sopropo (2 personen, 5 stukken gevulde sopropo per persoon):

  • 2 middelgrote sopropo’s
  • 1/2 ui, gesneden
  • 1 grote teen knoflook, geperst
  • 1 stukje gember zonder schil, geraspt ong 1 cm (optioneel)
  • 1/2-1 tl korianderpoeder
  • 1/2-1 tl komijnpoeder
  • 1 zoete aardappel (ongeveer 200 gram)
  • 1 kruimige aardappel (ongeveer 200 gram)
  • 1/2-1 tl kurkuma
  • 1 madame Jeanette of adyuma peper (optioneel) of 1/4 – 1/2 tl chilipoeder
  • 5 takjes verse koriander, gesneden
  • (BIJ FRITUREN) bloem/paneermeel of een glutenvrij alternatief als maizena of kikkererwtenmeel
  • (BIJ FRITUREN) 1 liter olie om in te frituren

Zo ga je te werk:

1: Was de sopropo’s en snij ze elk in 5 stukken. Hol de binnenkant uit met een theelepel of mes.

2: Masseer de stukken aan de binnen- en buitenkant goed in met lekker veel zout en laat 10 minuten staan in een kom.
inmasseren met zout vegan gevulde sopropo

3: Voeg daarna warm water toe tot ze onder staan en laat nog 10 minuten staan.

minder bitter maken vegan gevulde sopropo

ALS JE DE SOPROPO IN DE OVEN BAKT: Verwarm de oven voor op 180 graden.

4: Schil de aardappels en snij ze in blokjes.

5: Fruit de ui en knoflook (en eventueel gember) in wat olie en voeg dan komijn- en korianderpoeder toe. Bak ongeveer 2 minuten en doe dan de aardappelblokjes en kurkuma erbij.

aardappelvulling vegan gevulde sopropo

6: Schep goed om, voeg zout naar smaak en eventueel de hele peper of chilipoeder toe en een bodempje water zodat de aardappels kunnen garen. Plaats het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken tot de aardappels zacht zijn. Schep af en toe om en voeg extra water toe als het is verdampt.

7: Kook ondertussen de geweekte sopropo stukken in een pan met water. Afhankelijk van hoe knapperig je ze wil, tussen de 8-12 minuten. Laat na het koken afkoelen buiten de pan (anders kookt de sopropo door in het water). LET OP: doe dit niet of slechts kort als je ze nog knapperig wil frituren!

ALS JE DE SOPROPO WIL FRITUREN: verwarm 1 liter olie (ik gebruikte arachideolie) in een pan.

8: Pureer/plet de aardappels als ze zacht zijn (verwijder de peper eerst!) en proef of je nog extra zout moet toevoegen. Voeg de gesneden koriander toe en schep nogmaals om.

9: Vul de holtes van de sopropo met de aardappels. Als je de sopropo gaar had gekookt, kan je ze nu al serveren.

recept vegan gevulde sopropo

9A: ALS JE DE SOPROPO IN DE OVEN BAKT: wrijf de stukken in met een beetje olie en wentel dan in bloem/paneermeel/maizena/kikkererwtenmeel. Plaats ze in een ovenschaal of op bakpapier in de oven voor 15-20 minuten (draai halverwege om) tot de buitenkant mooi goudbruin is.

9B: ALS JE DE SOPROPO WIL FRITUREN: wrijf de stukken in met een beetje olie en wentel dan in bloem/paneermeel/maizena/kikkererwtenmeel. Frituur ze goudbruin in de olie en laat uitlekken op wat keukenrol.

10: Serveer met quinoa of bulgur.

Nyan switi!


*Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Daar worden we blij van! Deel de foto’s via social media met de tag #thisgirlcc.
*Wil je dit artikel delen op je eigen site? Geen probleem! Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar www.thisgirlcancook.nl als bronvermelding.


Elke maand nieuwe This Girl Can Cook recepten ontvangen?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

RECEPT: vegan gevulde sopropo

Ingrediënten vegan gevulde sopropo

  • 2 middelgrote sopropo’s
  • 1/2 ui, gesneden
  • 1 grote teen knoflook, geperst
  • 1 stukje gember zonder schil, geraspt ong 1 cm (optioneel)
  • 1/2-1 tl korianderpoeder
  • 1/2-1 tl komijnpoeder
  • 1 zoete aardappel (ongeveer 200 gram)
  • 1 kruimige aardappel (ongeveer 200 gram)
  • 1/2-1 tl kurkuma
  • 1 madame Jeanette of adyuma peper (optioneel)
  • 5 takjes verse koriander, gesneden
  • (BIJ FRITUREN) bloem/paneermeel of een glutenvrij alternatief als maizena of kikkererwtenmeel
  • (BIJ FRITUREN) 1 liter olie om in te frituren

Zo ga je te werk:

  1. Was de sopropo’s en snij ze elk in 5 stukken. Hol de binnenkant uit met een theelepel of mes.
  2. Masseer de stukken aan de binnen- en buitenkant goed in met lekker veel zout en laat 10 minuten staan in een kom.
  3. Voeg daarna warm water toe tot ze onder staan en laat nog 10 minuten staan.
  4. ALS JE DE SOPROPO IN DE OVEN BAKT: Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Schil de aardappels en snij ze in blokjes.
  6. Fruit de ui en knoflook (en eventueel gember) in wat olie en voeg dan komijn- en korianderpoeder toe. Bak ongeveer 2 minuten en doe dan de aardappelblokjes en kurkuma erbij.
  7. Schep goed om, voeg zout naar smaak en eventueel de hele peper of chilipoeder toe en een bodempje water zodat de aardappels kunnen garen. Plaats het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken tot de aardappels zacht zijn. Schep af en toe om en voeg extra water toe als het is verdampt.
  8. Kook ondertussen de geweekte sopropo stukken in een pan met water. Afhankelijk van hoe knapperig je ze wil, tussen de 8-12 minuten. Laat na het koken afkoelen buiten de pan (anders kookt de sopropo door in het water). LET OP: doe dit niet of slechts kort als je ze nog knapperig wil frituren!
  9. ALS JE DE SOPROPO WIL FRITUREN: verwarm 1 liter olie (ik gebruikte arachideolie) in een pan.
  10. Pureer/plet de aardappels als ze zacht zijn (verwijder de peper eerst!) en proef of je nog extra zout moet toevoegen. Voeg de gesneden koriander toe en schep nogmaals om.
  11. Vul de holtes van de sopropo met de aardappels. Als je de sopropo gaar had gekookt, kan je ze nu al serveren.
  12. A: ALS JE DE SOPROPO IN DE OVEN BAKT: wrijf de stukken in met een beetje olie en wentel dan in bloem/paneermeel/maizena/kikkererwtenmeel. Plaats ze in een ovenschaal of op bakpapier in de oven voor 15-20 minuten (draai halverwege om) tot de buitenkant mooi goudbruin is.
  13. B: ALS JE DE SOPROPO WIL FRITUREN: wrijf de stukken in met een beetje olie en wentel dan in bloem/paneermeel/maizena/kikkererwtenmeel. Frituur ze goudbruin in de olie en laat uitlekken op wat keukenrol.

Extra info

Serveer met quinoa of bulgur.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: vegan gevulde sopropo (stuffed bitter melon)"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.