RECEPT: vegan brownies met salted caramel

Sorry. Eeeeeeeeuwen geleden beloofde ik het recept voor vegan brownies te posten. Het is niet dat ik ze nooit maak, maar voor deze versie van vegan brownies moest ik ook de karamel weer in huis hebben a.k.a. maken. En dat duurde even… Dus nogmaals mijn excuses. Maar: ik maak het goed met een heerlijk recept! Deze brownies zijn heerlijk fudgy, met salted caramel in het beslag én er bovenop. En dan nu het allermooiste: ze zijn he-le-maal vegan!

Het was lastig om een recept voor vegan brownies te vinden dat leek op mijn winnende recept voor klassieke fudgy brownies met ganache. Veel vegan brownies zijn ook meteen ‘gezond’ omdat er avocado, zoete aardappel of courgette doorheen zit. Dingen die ik heerlijk vind hoor, maar niet in brownie. Het eindresultaat was altijd te droog, te zoet of dus te ‘gezond’. Totdat ik op een recept van Jamie Oliver stuitte.

Ik was een beetje bang, want ja, al vaker geprobeerd en dan het niet geslaagde eindresultaat maar aan mijn zwager gegeven, omdat die altijd alles lekker vindt. 😀 Deze keer kon ik de brownies gelukkig zelf opeten! De binnenkant was smeuïg zoals een brownie hoort te zijn en had een lekkere cacaosmaak, die niet te machtig is. Uiteraard heeft deze vegan brownie een paar aandachtspunten:

  • Check goed of de chocola die je koopt vegan is. Hoe puurder, hoe meer kans, maar als je het zekere voor het onzekere wil nemen, kan je in deze lijst zien welke merken echt geen melk bevatten.
  • Je kan een deel van de chocola door het browniebeslag mengen. Dit raad ik alleen aan als je de brownies warm uit de oven eet of opwarmt. Zodra de brownie namelijk afkoelt, wordt de chocola weer hard.
  • In het oorspronkelijke recept wordt witte suiker gebruikt en dat kan prima, maar ik geef voor brownies de voorkeur aan donkerbruine basterdsuiker. Die geeft je baksel een extra diepe smaak.
  • Welke plantaardige melk je gebruikt maakt niet zoveel uit, ik heb zowel met amandelmelk als met sojamelk goede resultaten behaald. Amandelmelk maak je snel zelf door 230 ml water in een blender te mengen met 1 eetlepel amandelpasta (die heb je toch al in huis voor de vegan caramel).
  • De caramel bevat amandelpasta, dus als je de salted caramel versie van de vegan brownies maakt, is het recept NIET geschikt voor mensen met een notenallergie. Laat je de karamel weg, dan kan je brownies wel nootvrij maken. Of je zou de karamelsaus op basis van kokos van Nature’s Charm kunnen gebruiken (o.a. te koop bij Amazing Oriental).
  • Bak het browniebeslag in een bakvorm van maximaal 20 cm x 30 cm, anders wordt de brownie te plat. Een vierkante of kleinere rechthoekige vorm kan ook, maar hou er dan rekening mee dat de brownie wat dikker is en wat langer in de oven moet.

Ingrediënten vegan brownies met salted caramel:

  • 200 gram pure chocola (vegan), waarvan 50 gram apart in stukjes, ik koos 55 % cacao
  • 70 gram/ml (geurloze) kokosolie, zonnebloemolie of milde olijfolie (dit zijn ongeveer 5 eetlepels; niet de gewone, maar echte maatlepels)
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 230 ml plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk op kamertemperatuur
  • 170 gram bloem + 1 tl bakpoeder / 170 gram zelfrijzend bakmeel (als daar zout aan is toegevoegd, laat dan het zout hieronder weg)
  • 1/4 tl zout
  • 3 tl cacaopoeder
  • 1 tl vanille extract of 1/8 tl vanillepoeder
  • 100 gram gehakte pecan- of andere noten (optioneel)
  • 4-8 eetlepels vegan caramel (zie hieronder het recept)
  • 1/2 eetlepel zeezout

Zo ga je te werk:

Hier vind je het recept om de vegan caramel te maken. Die is klaar binnen 10 minuten.

1: Verwarm de oven voor op 180 graden.

2: Bij stukjes chocolade in het beslag: smelt 150 gram van de chocola au-bain-marie. Als je dat niet wilt, smelt dan 200 gram.

3: Voeg de olie toe en roer goed door. Meng daarna ook de suiker door het mengsel en roer goed door tot het een redelijk vloeibare massa is.

4: Haal de kom van het vuur af en laat een beetje afkoelen.

5: Voeg dan de melk en het vanille extract toe en meng goed.

6: Zeef in een andere kom de bloem met het cacaopoeder en voeg als je dat gebruikt ook het vanillepoeder en zout toe.

7: Meng de droge en natte ingrediënten en voeg daarna ook 75 gram van de gehakte noten en eventueel de gehakte chocola toe.

8: Je kan de karamel op twee manieren verwerken:
A: Schenk het browniebeslag voor de helft in een ingevette ovenschaal. Je kan ook een op maat geknipt stuk bakpapier in de ovenschaal doen zodat je de brownie er makkelijk uit krijgt. Schep 8 hoopjes karamel op verschillende plekken op het beslag en verdeel ze een beetje met een broodmes. Strooi daarna het zeezout erover en giet dan de rest van het browniebeslag eroverheen. Bestrooi de bovenkant met het restant van de noten.

recipe salted caramel vegan brownies

B: Schenk al het browniebeslag in de ovenschaal en schep 8 hoopjes karamel op verschillende plekken op het beslag. Verdeel ze een beetje met een broodmes en bestrooi met het restant van de noten en het zeezout.

9: Plaats de vegan brownies in de oven voor 20-25 minuten. De buitenste randen mogen droog zijn, de binnenkant moet nog een beetje vochtig zijn als je er een tandenstoker in prikt.

10: Laat een beetje afkoelen voor je de brownie aansnijdt. Mocht je dat lekker vinden, dan kan je nog wat extra karamel en zeezout over de brownie schenken. De karamel in het beslag is voor een groot deel namelijk opgenomen in de brownie.

Nyan switi!

Wil je gewone brownies maken met salted caramel? Koop dan een blikje dulce de leche/caramelpasta en verwerk dat in het browniebeslag zoals hierboven vermeld wordt.


Recept afdrukken

RECEPT: vegan brownies met salted caramel

Met ons recept maak je vegan brownies die niet alleen heerlijk fudgy zijn, maar extra lekker worden door de vegan salted caramel in het beslag én er bovenop!
Gang: Dessert
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Auteur: Onesy
Met ons recept maak je vegan brownies die niet alleen heerlijk fudgy zijn, maar extra lekker worden door de vegan salted caramel in het beslag én er bovenop!

Ingrediënten

  • 200 gram pure chocola (vegan), waarvan 50 gram apart in stukjes - (ik koos 55 % cacao)
  • 70 gram/ml (geurloze) kokosolie, zonnebloemolie of milde olijfolie - (dit zijn ongeveer 5 eetlepels; niet de gewone, maar echte maatlepels)
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 230 ml plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk op kamertemperatuur
  • 170 gram zelfrijzend bakmeel OF 170 gram bloem + 1 tl bakpoeder + 0,25 tl zout
  • 3 tl cacaopoeder
  • 1 tl vanille extract of 1/8 tl vanillepoeder
  • 100 gram gehakte pecan- of andere noten - optioneel
  • 4-8 el vegan karamel
  • 0,5 el zeezout

Instructies

  • Maak de karamel (hier vind je het recept).
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bij stukjes chocolade in het beslag: smelt 150 gram van de chocola au-bain-marie. Als je dat niet wilt, smelt dan 200 gram.
  • Voeg de olie toe en roer goed door. Meng daarna ook de suiker door het mengsel en roer goed door tot het een redelijk vloeibare massa is.
  • Haal de kom van het vuur af en laat een beetje afkoelen.
  • Voeg dan de melk en het vanille extract toe en meng goed.
  • Zeef in een andere kom de bloem met het cacaopoeder en voeg als je dat gebruikt ook het vanillepoeder en zout toe.
  • Meng de droge en natte ingrediënten en voeg daarna ook 75 gram van de gehakte noten en eventueel de gehakte chocola toe.

Je kan de karamel op twee manieren verwerken:

  • A: Schenk het browniebeslag voor de helft in een ingevette ovenschaal. Je kan ook een op maat geknipt stuk bakpapier in de ovenschaal doen zodat je de brownie er makkelijk uit krijgt. Schep 8 hoopjes karamel op verschillende plekken op het beslag en verdeel ze een beetje met een broodmes. Strooi daarna het zeezout erover en giet dan de rest van het browniebeslag eroverheen. Bestrooi de bovenkant met het restant van de noten.
  • B: Schenk al het browniebeslag in de ovenschaal en schep 8 hoopjes karamel op verschillende plekken op het beslag. Verdeel ze een beetje met een broodmes en bestrooi met het restant van de noten en het zeezout.
  • Plaats de vegan brownies in de oven voor 20-25 minuten. De buitenste randen mogen droog zijn, de binnenkant moet nog een beetje vochtig zijn als je er een tandenstoker in prikt.
  • Laat een beetje afkoelen voor je de brownie aansnijdt. Mocht je dat lekker vinden, dan kan je nog wat extra karamel en zeezout over de brownie schenken. De karamel in het beslag is voor een groot deel namelijk opgenomen in de brownie.

Extra info:

*Dit is het recept voor de vegan caramel.
*Wil je gewone brownies maken met salted caramel? Koop dan een blikje dulce de leche/caramelpasta en verwerk dat in het browniebeslag zoals hierboven vermeld wordt. Dit is het recept voor gewone brownies.
* Bak het browniebeslag in een rechthoekige bakvorm van ongeveer 20 cm x 30 cm (zoals deze), anders wordt de brownie te plat. Een vierkante of kleinere rechthoekige vorm kan ook, maar hou er dan rekening mee dat de brownie wat dikker is en wat langer in de oven moet.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: vegan brownies met salted caramel"

    Leave a reply






    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.