Ik denk dat mijn liefde voor zuurzak nooit over zal gaan. Elke hap die ik neem van deze tropische vrucht doet me weer realiseren hoe magisch de smaak is. Dat je op ons blog maar weinig recepten met zuurzak vindt, heeft alles te maken met het feit dat ‘ie in Nederland niet groeit. Maar zodra ik ergens ben waar ik hem kan meenemen, doe ik dat meteen! De zuurzakpulp die ik laatst bevroren meenam uit Amerika, verwerkte ik bij terugkomst in een heerlijk frisse zuurzak smoothie. En dat recept is zo simpel en lekker dat ik het graag met je deel.
Zuurzak is in Nederland hier en daar wel te koop, maar (vrijwel) altijd in de diepvries. Tot nu toe ben ik het maar op een plek (in Amsterdam) tegen gekomen waar de pulp bestond uit 100 % zuurzak. Helaas wordt er meestal nog suiker aan toegevoegd. Dat vind ik zo zonde, want allereerst hoeft dat niet (zuurzak is op zichzelf al heerlijk) en ten tweede bepaal ik liever zelf hoeveel zoet ik ergens aan toevoeg als ik dat wel zou willen.
Ik vond nog een online shop waar ze zuurzak (en açai) verkopen, maar 3,5 kilo voor meer dan 50 euro is best aan de prijs… Bovendien heb ik er geen plek voor in mijn vriezer. De enige oplossing om toch verse zuurzak te krijgen, is door iemand te vragen het voor je mee te nemen uit een tropisch land. Of door bij een toko te zoeken naar zuurzak uit de vriezer (eventueel de variant met suiker).
Ik heb het recept van deze zuurzak smoothie erg basic gehouden, maar je kan er alle kanten mee op. Wil je hem echt drinken, gebruik dan ontdooid fruit en voeg nog wat (kokos)water of (plantaardige) melk toe. Ik heb de zuurzak smoothie gegeten als bowl en er in stukjes gesneden fruit doorheen gemengd. Dat extra fruit kan je ook mee pureren, zodat de smaken wat meer mixen. Wil je een dikke smoothie bowl, gooi het fruit dan bevroren in de blender (eventueel met een beetje water/melk).
Ingrediënten tropische zuurzak smoothie (1 grote bowl, ongeveer 500-600 ml):
- 400 gram (bevroren) zuurzakpulp (zonder pitjes)
- 250 gram (bevroren) mango (in blokjes)
- 0,5 tl chiazaad (optioneel)
- 0,5 tl moringapoeder (optioneel)
- fruit als aardbei, banaan, besjes als garnering
Zo ga je te werk:
1: Doe de zuurzak en mango samen met het chiazaad en moringapoeder (en evt water/melk) in de blender en pureer tot een gladde massa.
2: Proef of je de smaak zoet genoeg vindt, zo niet, voeg dan een (halve) banaan toe en pureer die er doorheen.
3: Giet de smoothie in een glas, fles of kom en garneer eventueel met extra fruit en andere toppings.
Nyan switi!
RECEPT: tropische zuurzak smoothie
Ingrediënten
- 400 gram (bevroren) zuurzakpulp - (zonder pitjes)
- 250 gram (bevroren) mango - (in blokjes)
- 0,5 tl chiazaad - (optioneel)
- 0,5 tl moringapoeder - (optioneel)
- fruit als aardbei, banaan, besjes als garnering
Instructies
- Doe de zuurzak en mango samen met het chiazaad en moringapoeder (en evt water/melk) in de blender en pureer tot een gladde massa.
- Proef of je de smaak zoet genoeg vindt, zo niet, voeg dan een (halve) banaan toe en pureer die er doorheen.
- Giet de smoothie in een glas, fles of kom en garneer eventueel met extra fruit en andere toppings.
No Replies to "RECEPT: tropische zuurzak smoothie"