New York cheesecake, citroen cheesecake, blauwe bessen cheesecake en ga zo maar door. Er zijn al verschrikkelijk veel recepten om cheesecake mee te maken. Maar ken je de versie met de Surinaamse vrucht awarra al? Awarra is de naam van een palm die groeit in Suriname. De vruchten ervan zijn oranje en bevatten een grote pit en een kleine laag vruchtvlees die zoet smaakt. Door dat vruchtvlees toe te voegen aan je roomkaas, krijgt je awarra cheesecake niet alleen een mooie oranje kleur, maar ook een lekker tropisch tintje!
Voor het recept van de awarra cheesecake heeft This Girl Can Cook de hulp ingeschakeld van een van de meest creatieve koks van Suriname: Stephanie Loor. In 2013 deed ze mee aan Ramon Beuks tv-programma Roti op de Kaart. Daarin moesten Surinaamse koks een nieuwe draai geven aan al bestaande recepten en ingrediënten zoals pom tayer, roti en rundvlees. Stephanies uitdaging was om Surinamers rood vlees te laten eten. Verschrikkelijk lastig, want gemiddeld genomen eten Surinamers het liefst alles helemaal doorbakken. Toch lukte het haar en daarmee won Stephanie de wedstrijd.
Inmiddels heeft Stephanie haar eigen cateringbedrijf, Paulie, Food by Stephanie Loor. Ze maakt vooral taarten en banketgebak, maar via haar Facebook-pagina deelt ze ook recepten van hoofdgerechten. Haar specialiteit is awarra cheesecake en daarvan vind je hieronder een van de variaties op het recept.
Ingrediënten voor een awarra cheesecake:
- Springvorm met een doorsnede van 22 cm
- Amerikaanse maatcups of een weegschaal
VOOR DE BODEM:
- 200 gram koekjes (Maria-biscuit, Digestive, Bastogne)
- 113 gram boter
VOOR DE VULLING:
- 900 gram cream cheese zoals Philadelphia
- 300 gram suiker
- 6 eieren
- 240 gram crème fraiche
- pulp van ongeveer 10 awarra’s
- 45 gram bloem
Zo ga je te werk:
1: Verwarm de oven voor op 175 °C.
2: Smelt de boter.
3: Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of stamp ze fijn door ze in een zak te stoppen en er met een deegroller hard op te slaan.
3: Meng voor de bodem de verkruimelde koekjes met de gesmolten boter.
4: Druk dit mengsel stevig aan in een met boter ingevette springvorm van 22 cm doorsnee.
5: Bak de bodem 15 minuten in de oven.
6: Haal de bodem uit de oven en verhoog de temperatuur naar 225 °C.
7: Klop de cream cheese, suiker, eieren, crème fraiche, awarra pulp en bloem in een keukenmachine of met een mixer op medium speed tot het een glad mengsel is.
8: Giet dit mengsel over de koekbodem.
9: Bak de cheese cake 10 minuten in de oven.
10: Verlaag daarna de temperatuur naar 120 °C (zonder dat je de ovendeur open doet!) en laat de cheese cake nog 1 uur en 15 minuten bakken. Als je de cheese cake eruit haalt, moet de crème in het midden nog een beetje trillen.
11: Laat goed afkoelen en zet de cheesecake dan voor minstens 4 uur in de koelkast.
Nyan switi!
RECEPT: awarra cheesecake
Ingrediënten
VOOR DE BODEM
- 200 gram koekjes (Maria-biscuit, Digestive, Bastogne)
- 113 gram boter
VOOR DE VULLING
- 900 gram cream cheese zoals Philadelphia
- 300 gram suiker
- 6 eieren
- 240 gram crème fraiche
- awarra pulp van 10 awarra’s
- 45 gram bloem
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Smelt de boter.
- Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of stamp ze fijn door ze in een zak te stoppen en er met een deegroller hard op te slaan.
- Meng voor de bodem de verkruimelde koekjes met de gesmolten boter.
- Druk dit mengsel stevig aan in een met boter ingevette springvorm van 22 cm doorsnee.
- Bak de bodem 15 minuten in de oven.
- Haal de bodem uit de oven en verhoog de temperatuur naar 225 °C.
- Klop de cream cheese, suiker, eieren, crème fraiche, awarra pulp en bloem in een keukenmachine of met een mixer op medium speed tot het een glad mengsel is.
- Giet dit mengsel over de koekbodem.
- Bak de cheese cake 10 minuten in de oven.
- Verlaag daarna de temperatuur naar 120 °C (zonder dat je de ovendeur open doet!) en laat de cheese cake nog 1 uur en 15 minuten bakken. Als je de cheese cake eruit haalt, moet de crème in het midden nog een beetje trillen.
HANDIG KOOKGEREI VOOR DIT RECEPT:
Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdient This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.
3 Replies to "RECEPT: tropische awarra cheesecake"
Lobi 27 april 2016 (10:15)
Geweldig! Ik ben niet zo dol op awarra, maar mijn gunst dit zo Ik zo eten. Wat slim en origineel en Surinaams op een hoog standje!
Eden 15 mei 2016 (19:11)
Wow! I love cheesecake (sinds vorig jaar maak ik ze -met succes- zelf) and I love Awara’s, dus dit ga ik ZEKER maken. Tenminste, zodra ik weer awara’s krijg uit Suriname.
3/4 cups pulp is ongv 150 gr als ik naar de andere berekeningen kijk, maar wat ik me afvraag is: hoeveel awara’s heb je ongeveer nodig om 150 gr pulp te krijgen?
Oh, I can’t wait to bake this!
TGSCC 18 mei 2016 (13:04)
Hoi Eden, het hangt een beetje van je smaak af, maar je hebt ongeveer de pulp nodig van 10 awarra’s. Ik heb het aangepast in het recept!