SURINAAMS KERSTRECEPT: toefjes van cassave puree

Wij aten als Surinaams gezin best vaak ptata’s (Surinaams voor aardappelen) als ik erop terugkijk. Gekookt, gebakken, schijfjes, krieltjes, in stamppot, patat, aardappelkroketjes en bij echt speciale gelegenheden ook wel eens pommes duchesses (hertoginnenaardappelen). Dat is gekookte aardappel die met een beetje boter en ei wordt gepureerd en daarna in toefjes gespoten wordt gebakken in de oven. Natuurlijk kan je die pureetoefjes ook maken met bijvoorbeeld zoete aardappel, maar ik besloot er een andere tropische draai aan te geven door er toefjes van cassave puree van te maken!

Surinamers maken veel verschillende dingen van cassave zoals teloh, cassavebrood, bojo, kasiri, kwak, her’ heri en zelfs koekjes! Maar de wortelknol die ook yuca, maniok of tapioca heet, wordt ook in andere landen verwerkt tot allerlei lekkers. Je kan er dus behoorlijk veel kanten mee op.

Surinaamse kerst romige toefjes cassave puree

Er is wat cassave doorheen gegaan om deze toefjes te maken, sjemig! Ik ben erachter gekomen dat de cassave door zijn hoge zetmeelgehalte heel erg stijf wordt, waardoor het lastig is om er mee te werken in een spuitzak. Niet voor niets wordt gomma (cassave zetmeel) gebruikt om anisa’s (hoofddoeken) mee te stijven. Deze les kostte me niet alleen veel cassave, maar ook meerdere spuitzakken. 😀 Uiteindelijk ontdekte ik dat het hielp om de cassave helemaal te laten afkoelen. En om een spuitzak te kiezen die wat steviger is (in plaats van wegwerpzakken van plastic) zodat ‘ie niet barst als je de cassave door de spuitmond perst.

Verder is het heel belangrijk om de cassave puree echt helemaal glad te maken. Als je nog stukjes cassave tegenkomt, pureer die dan ook, of haal ze eruit, want anders verstoppen ze de spuitzak. Ik heb de smaak van de toefjes neutraal gehouden, maar ik kan me zo voorstellen dat het toevoegen van knoflook, peper of andere specerijen of kruiden ze nog lekkerder maakt. Een vegan variant heb ik nog niet geprobeerd, maar als je zoekt naar vegan pommes duchesses vind je genoeg suggesties.

Je kan je cassave toefjes opdienen als snack met een lekker sausje (zoals pittige mayonaise), maar je kan ze ook serveren bij dit heerlijke kerstgerecht met een Surinaamse twist!

 

Ingrediënten toefjes van cassave puree (25-40 stuks):

  • 500 gram cassave (vers of diepvries)
  • 50 gram (biologische) roomboter of margarine op kamertemperatuur
  • 2 (biologische) eidooiers

Zo ga je te werk:

1: Schil de verse cassave met een aardappelschilmesje of dunschiller. Snij in kleinere stukken en verwijder de harde nerf in het midden. Kook de stukken cassave in ruim water gaar in 10-15 minuten tot je er met een vork goed doorheen kan prikken. Laat de cassave volledig afkoelen (liefst in de koelkast).

2: Verwarm de oven voor op 200 graden.

3: Meng de afgekoelde cassave met de boter en eidooiers en pureer (met een staafmixer of hakmolen) tot een gladde massa. Als je nog stukjes cassave tegenkomt, pureer die dan ook, of haal ze eruit, want anders verstoppen ze de spuitzak.

4: Breng een van de spuitmondjes waarmee je toefjes kan maken aan op de spuitzak en vul die met de puree. Spuit er toefjes van op een met bakpapier beklede bakplaat. Afhankelijk van hoe groot je ze maakt, zijn dat er 25-40.

toefjes cassave puree Surinaamse kerst recept

5: Plaats de cassave toefjes in de oven voor 30 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn. Je kan de toefjes al eerder voorbereiden zodat je ze op de dag zelf alleen nog maar hoeft af te bakken. Vries de toefjes dan ongebakken in in de vriezer en bak ze 5-10 minuten langer.

Nyan switi!


KerstKerst


recept toefjes cassave puree
Recept afdrukken

RECEPT: toefjes van cassave puree (cassave duchesses)

Deze toefjes van cassave puree zien er niet alleen sjiek uit, ze smaken ook heerlijk! Een leuke manier om cassave eens anders op tafel te zetten.
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Porties: 25 toefjes
Auteur: Onesy
Deze toefjes van cassave puree zien er niet alleen sjiek uit, ze smaken ook heerlijk! Een leuke manier om cassave eens anders op tafel te zetten.

Ingrediënten

  • 500 gram cassave - vers of diepvries
  • 50 gram biologische roomboter of margarine op kamertemperatuur
  • 2 biologische eidooiers

Instructies

  • Schil de verse cassave met een aardappelschilmesje of dunschiller. Snij in kleinere stukken en verwijder de harde nerf in het midden. Kook de stukken cassave in ruim water gaar in 10-15 minuten tot je er met een vork goed doorheen kan prikken. Laat de cassave volledig afkoelen (liefst in de koelkast).
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de afgekoelde cassave met de boter en eidooiers en pureer (met een staafmixer of hakmolen) tot een gladde massa. Als je nog stukjes cassave tegenkomt, pureer die dan ook, of haal ze eruit, want anders verstoppen ze de spuitzak.
  • Breng een van de spuitmondjes waarmee je toefjes kan maken aan op de spuitzak en vul die met de puree. Spuit er toefjes van op een met bakpapier beklede bakplaat. Afhankelijk van hoe groot je ze maakt, zijn dat er 25-40.
  • Plaats de cassave toefjes in de oven voor 30 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Extra info

Extra info:

Je kan de toefjes al eerder voorbereiden zodat je ze op de dag zelf alleen nog maar hoeft af te bakken. Vries de toefjes dan ongebakken in in de vriezer en bak ze 5-10 minuten langer. De toefjes zijn lekker bij dit gerecht met ossenhaas en kousenband.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "SURINAAMS KERSTRECEPT: toefjes van cassave puree"

    Leave a reply






    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.