RECEPT: sweet potato cinnamon buns

Zoals je in mijn bio kan lezen (scroll naar beneden), vind ik zoete aardappel the shit! Wat mij betreft maakt de groente alles wat je maar kookt, lekkerder. Ik word dus altijd blij van recepten die zoete aardappel verwerken in een recept. Helemaal als dat gebakken dingen zijn! Aan dat lijstje van heerlijkheid kan ik sinds kort ook zoete aardappel kaneelbollen oftewel sweet potato cinnamon buns toevoegen.

De sweet potato cinnamon buns hebben de textuur van brioche (super fluffy) en de subtiele hint van zoete aardappel. Dat in combinatie met kaneel en eventueel pecannoten is wat mij betreft heaven en anders heel dicht daarbij in de buurt. Ik maakte een recept dat ik al een paar jaar op mijn ‘hoe lekker zou dit zijn met zoete aardappel?’ lijst had gezet, maar waar ik steeds niet aan toekwam, omdat het poffen van zoete aardappel niet zo gebeurd is. Tot ik me bedacht dat ik in die tijd dat de zoete aardappels in de oven zitten, natuurlijk gewoon iets anders kan doen. Duh.

sweet potato glaze sweet potato cinnamon buns zoete aardappel kaneelbollen

Omdat iemand in een comment onder het recept aangaf de hoeveelheid zoete aardappel te vermeerderen, heb ik zowel het originele als het aangepaste recept geprobeerd. Want hoe meer groente in een zoet broodje, hoe beter! Lees: ik wil me niet schuldig voelen dat ik niet een, maar twee of drie sweet potato cinnamon buns eet. 🙂

Heb jij ook zoveel liefde voor zoete aardappel? Check dan ook onze recepten voor:

Het oorspronkelijke recept leverde lekkere kaneelbollen op, maar ik vond ze niet echt verschillen van kaneelbollen waar geen zoete aardappel aan was toegevoegd. Maar de versie waarbij de hoeveelheid zoete aardappelpuree is verdubbeld, was pas echt om te smullen. Uiteraard bracht ik de hoeveelheid suiker in het recept voor sweet potato cinnamon buns terug, want tja, zoete aardappel… Wat overbleef was zo lekker dat ik mezelf echt moest toespreken om niet alles meteen op te eten. Je zou er nog glazuur overheen kunnen sprenkelen/smeren, maar dat is mij te zoet. Uiteraard kan je dat maken van poedersuiker en water/melk of roomkaas maar je kan om geheel in stijl te blijven ook glazuur maken van zoete aardappel. Het recept daarvoor vind je hier.

Volgende stap: proberen het deeg voor sweet potato cinnamon buns te gebruiken voor fiadoe. Wordt vervolgd…

 

Ingrediënten sweet potato cinnamon buns (10 grote of 20 kleine kaneelbollen):
VOOR HET DEEG:

 • 250 gram zoete aardappelpuree van gepofte zoete aardappel (ongeveer 2 middelgrote zoete aardappels)
 • 120 ml melk
 • 90 gram boter
 • 1 groot ei op kamertemperatuur
 • 425 gram bloem (en extra als nodig)
 • 45 gram (kokosbloesem)suiker
 • 7 gram / 2 1/4 tl gist (1 zakje)
 • 1/2 tl zout

VOOR DE VULLING:

 • 45 gram boter op kamertemperatuur (zodat je het kan uitsmeren)
 • 2 eetlepels kaneel
 • 50 gram suiker
 • 100 gram pecannoten

VOOR HET GLAZUUR:

Zo ga je te werk:

1: Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels in wikkel ze in folie. Doe ze 45-60 minuten in de oven op 220 graden. De zoete aardappel is klaar als je er met een satéprikker in kunt prikken en de hele aardappel zacht is. Weinig tijd? Kook dan de zoete aardappel in blokjes in een pan water. Of pof de aardappels in de magnetron: prik er met een vork gaatjes in, leg de aardappels in de magnetron en laat op vol vermogen 5 minuten garen. Draai ze om en laat weer 5 minuten garen. Met de laatste twee methodes zullen je aardappelen wel minder smaak en vocht hebben, dus als het even kan, pof ze dan in de oven. Heb je aardappelen over, gebruik ze dan in dit recept voor zoete aardappel bolletjes.

2: Verwarm de melk en boter en laat een beetje afkoelen (tot het warm, maar niet meer heet aanvoelt).

3: Pureer de zoete aardappel. Als je een mooie gladde puree wil, kan je dat het beste doen met een hakmolen/staafmixer/food processor in plaats van een vork. Ik deed het met een staafmixer.

4: Voeg het ei toe aan de zoete aardappel en meng goed en voeg dan ook het melk-botermengsel toe.

5: Meng in een kom (van je keukenmachine) de bloem samen met de gist en het suiker.

6: Voeg de natte ingrediënten toe samen met het zout en kneed tot het deeg loskomt van de randen, maar nog wel plakkerig aanvoelt. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Als het deeg echt nog aan je vingers blijft plakken, voeg dan een eetlepel bloem per keer toe tot dat niet meer het geval is, maar niet te veel. Je deeg moet een beetje nat/plakkerig blijven.

7: Vet de mengkom (of een andere kom) in met een beetje olijfolie en laat het deeg er afgedekt met plasticfolie of een vochtige theedoek in rijzen tot het in volume is verdubbeld (ongeveer 1 tot 2 uur). Ik laat mijn deeg in de oven rijzen waarvan het lampje aanstaat.

8: Maak terwijl het deeg rijst de vulling klaar door de suiker te mengen met de kaneel en de pecannoten te roosteren in een koekenpan en in stukken te hakken.

9: Stort de deegbal als deze genoeg heeft gerezen op een met bloem bestoven werkvlak en kneed een paar keer door.

10: Rol het deeg uit tot een rechthoek van 20 bij 30 cm (grote kaneelbollen) of 30 bij 40 cm (kleinere kaneelbollen) en besmeer met de zachte boter. Strooi het suiker-kaneelmengsel eroverheen en eventueel de pecannoten en rol het deeg over de lange kant op.

11: Snij er tien of twintig stukken van met een mes of flosdraad (zonder pepermuntsmaak). Snij eerst door de helft in het midden en snij vanuit daar door in gelijke stukken.

12: Wil je losse kaneelbollen, leg ze dan neer op een bakplaat bekleed met bakpapier met veel ruimte ertussen. Wil je dat ze aan elkaar vast bakken, leg ze dan in een ingevette ovenschaal met iets minder ruimte ertussen. Maar laat sowieso ruimte over, want de kaneelbollen moeten nog een keer rijzen, dus gaan nog uitzetten.

13: Als je de broodjes hebt gesneden en neergelegd (spiraalkant naar boven), dek ze dan af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat ze 60 minuten rijzen.

14: Maak, als je dat op de kaneelbollen wil, het glazuur (zie links bij ingrediënten voor drie recepten daarvoor).

15: Verwarm halverwege de tweede rijs de oven voor op 180 graden.

16: Plaats de cinnamon buns in de oven voor 25-35 minuten tot ze goudbruin zijn.

17: Laat 5 minuten afkoelen op een rooster en besmeer eventueel met glazuur.

De de sweet potato cinnamon buns zijn warm het lekkerst, dus eet ze na het afkoelen/besmeren met glazuur meteen op. Ze zijn ook in te vriezen. Als je ze opwarmt in de oven, worden ze wel wat krokanter aan de buitenkant en droger aan de binnenkant, dus als je dat niet wil, kan je ze beter rustig laten ontdooien en wanneer ze op kamertemperatuur zijn, opeten.

Nyan switi!


recipe sweet potato cinnamon buns zoete aardappel kaneelbollen
Recept afdrukken

RECEPT: sweet potato cinnamon buns

Met ons recept voor sweet potato cinnamon buns maak je heerlijke zoete kaneelbroodjes met de luchtigheid van brioche en de smaak van zoete aardappel.
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Wereldkeuken
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Rijstijd: 2 uur 30 minuten
Totale tijd: 4 uur 40 minuten
Porties: 10 cinnamon rolls (groot)
Auteur: Onesy
Met ons recept voor sweet potato cinnamon buns maak je heerlijke zoete kaneelbroodjes met de luchtigheid van brioche en de smaak van zoete aardappel.

Ingrediënten

VOOR HET DEEG:

 • 250 gram zoete aardappelpuree van gepofte zoete aardappel - ongeveer 2 middelgrote zoete aardappels
 • 120 ml melk
 • 90 gram boter
 • 1 groot ei - op kamertemperatuur
 • 425 gram bloem - en extra als nodig
 • 45 gram kokosbloesemsuiker
 • 7 gram gist - (=1 zakje/ 2,25 tl)
 • 0,5 tl zout

VOOR DE VULLING:

 • 45 gram boter op kamertemperatuur - zodat je het kan uitsmeren
 • 2 eetlepels kaneel
 • 50 gram suiker
 • 100 gram pecannoten

Instructies

 • Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels in wikkel ze in folie. Doe ze 45-60 minuten in de oven op 220 graden. De zoete aardappel is klaar als je er met een satéprikker in kunt prikken en de hele aardappel zacht is. Weinig tijd? Kook dan de zoete aardappel in blokjes in een pan water. Of pof de aardappels in de magnetron: prik er met een vork gaatjes in, leg de aardappels in de magnetron en laat op vol vermogen 5 minuten garen. Draai ze om en laat weer 5 minuten garen. Met de laatste twee methodes zullen je aardappelen wel minder smaak en vocht hebben, dus als het even kan, pof ze dan in de oven.
 • Verwarm de melk en boter en laat een beetje afkoelen (tot het warm, maar niet meer heet aanvoelt).
 • Pureer de zoete aardappel. Als je een mooie gladde puree wil, kan je dat het beste doen met een hakmolen/staafmixer/food processor in plaats van een vork. Ik deed het met een staafmixer.
 • Voeg het ei toe aan de zoete aardappel en meng goed en voeg dan ook het melk-botermengsel toe.
 • Meng in een kom (van je keukenmachine) de bloem samen met de gist en het suiker.
 • Voeg de natte ingrediënten toe samen met het zout en kneed tot het deeg loskomt van de randen, maar nog wel plakkerig aanvoelt. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Als het deeg echt nog aan je vingers blijft plakken, voeg dan een eetlepel bloem per keer toe tot dat niet meer het geval is, maar niet te veel. Je deeg moet een beetje nat/plakkerig blijven.
 • Vet de mengkom (of een andere kom) in met een beetje olijfolie en laat het deeg er afgedekt met plasticfolie of een vochtige theedoek in rijzen tot het in volume is verdubbeld (ongeveer 1 tot 2 uur). Ik laat mijn deeg in de oven rijzen waarvan het lampje aanstaat.
 • Maak terwijl het deeg rijst de vulling klaar door de suiker te mengen met de kaneel en de pecannoten te roosteren in een koekenpan en in stukken te hakken.
 • Stort de deegbal als deze genoeg heeft gerezen op een met bloem bestoven werkvlak en kneed een paar keer door.
 • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 20 bij 30 cm (grote kaneelbollen) of 30 bij 40 cm (kleinere kaneelbollen) en besmeer met de zachte boter. Strooi het suiker-kaneelmengsel eroverheen en eventueel de pecannoten en rol het deeg over de lange kant op.
 • Snij er tien of twintig stukken van met een mes of flosdraad (zonder pepermuntsmaak). Snij eerst door de helft in het midden en snij vanuit daar door in gelijke stukken.
 • Wil je losse kaneelbollen, leg ze dan neer op een bakplaat bekleed met bakpapier met veel ruimte ertussen. Wil je dat ze aan elkaar vast bakken, leg ze dan in een ingevette ovenschaal met iets minder ruimte ertussen. Maar laat sowieso ruimte over, want de kaneelbollen moeten nog een keer rijzen, dus gaan nog uitzetten.
 • Als je de broodjes hebt gesneden en neergelegd (spiraalkant naar boven), dek ze dan af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat ze 60 minuten rijzen.
 • Maak, als je dat op de kaneelbollen wil, het glazuur.
 • Verwarm halverwege de tweede rijs de oven voor op 180 graden.
 • Plaats de cinnamon buns in de oven voor 25-35 minuten tot ze goudbruin zijn.
 • Laat 5 minuten afkoelen op een rooster en besmeer eventueel met glazuur.

Extra info:

*De sweet potato cinnamon buns zijn in te vriezen. Als je ze opwarmt in de oven, worden ze wel wat krokanter aan de buitenkant en droger aan de binnenkant, dus als je dat niet wil, kan je ze beter rustig laten ontdooien.
*Dit zijn drie recepten voor glazuur voor op de cinnamon buns:
recept zoete aardappel glazuur / recept poedersuiker glazuur / recept cream cheese glazuur
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

No Replies to "RECEPT: sweet potato cinnamon buns"

  Leave a reply


  Your email address will not be published.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.