Als ik vroeger thuis kwam van school en zuurkool rook, wist ik dat het maar twee gerechten konden zijn: Nederlandse zuurkool stamppot of Surinaamse zuurkool met rijst en spekjes/gerookte ham. De Hollandse versie vond ik als kind véél lekkerder, maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik de Surinaamse zuurkool variant kon waarderen. Surinaamse zuurkool met rijst en spekjes is de specialiteit van onze Rotterdamse lekkerbek Rodney Korsten.
Ik heb hem toen ik daar achter kwam, nog net niet gevraagd om het meteen voor me klaar te maken, maar wel of hij zijn recept ervoor met ons wilde delen. Omdat Rodney niet alleen een lekkerbek, maar ook een lieverd is, schreef hij het recept van Surinaamse zuurkool met rijst op. Je leest hieronder hoe jij het kan maken.
Ingrediënten Surinaamse zuurkool met rijst en spekjes (4 personen):
- 3 medium aardappelen
- 2-4 kopjes (witte/zilvervlies/volkoren mix) rijst/ quinoa / bulgur / andere rijstvervanger
- 1 pak spekblokjes/vega spekjes
- 1 stuk zoutvlees (optioneel)
- 1 (vega) rookworst (optioneel)
- 2 teentjes knoflook
- 1 pak zuurkool naturel
- 1 eetlepel ketchup (evt. zonder suiker) of tomatenpuree
- 1 eetlepel sweet chilisaus (optioneel)
- 4 pimentkorrels
- 1 madame Jeanette peper (optioneel)
Zo ga je te werk:
1: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer twee centimeter. Kook de aardappelen 5-8 minuten.
2: Kook ook de rijst in een ricecooker of pannetje.
3: Bak de (vega) spekblokjes in een pan tot ze lekker knapperig zijn. VARIATIE MET ZOUTVLEES EN/OF ROOKWORST: kook het zoutvlees eerst 10 minuten uit in een pan water. Verwijder het water uit de pan, voeg weer nieuw water toe en kook nogmaals 10 minuten uit. Snij na het koken het zoutvlees in stukjes,
4: Laat de zuurkool in een vergiet uitlekken en spoel deze goed zodat de zure smaak er deels af gaat.
5: Haal ook oneffenheden, zoals grote stukken kool uit de zuurkool.
6: Terwijl de spekblokjes lekker doorbakken, snijd je vast de knoflookteentjes in kleine stukjes.
7: Laat de spekjes uitlekken op wat keukenpapier.
8: Gebruik dezelfde pan waar je de spekjes in hebt gebakken om de knoflook kort in te bakken.
9: Als je rookworst of zoutvlees toevoegt, voeg je die nu toe in de pan en roer je alles ongeveer 1 minuut om.
10: Gooi de zuurkool en aardappelblokjes in de pan en roer goed om.
11: Doe tot slot de hardgebakken spekjes erbij en zet het vuur zachtjes.
12: Schep er nu 1 eetlepel ketchup/tomatenpuree en 1 eetlepel sweet chilisaus bij en roer alles goed om zodat de zuurkool overal mooi kleurt.
13: Voeg daarna de pimentkorrels toe en de hele madame Jeanette (voor de spicy smaak).
14: Giet er 50 ml water bij zodat de zuurkool niet aanbrandt. Doe het deksel op de pan en laat 20-25 minuten sudderen, totdat de aardappels lekker zacht/gaar zijn. Vergeet niet af en toe te roeren.
15: Verwijder alle pimentkorrels en de peper.
16: Serveer de zuurkool met witte/zilvervlies/volkoren mix rijst/ quinoa / bulgur of een andere rijstvervanger.
Wijntip: Sauvignon Blanc of Pinot Blanc.
Nyan switi!
RECEPT: Surinaamse zuurkool met rijst en spekjes
Ingrediënten
- 3 medium aardappelen
- 2-4 kopjes witte/zilvervlies/volkoren mix rijst/ quinoa / bulgur / andere rijstvervanger
- 1 pak spekblokjes/vega spekjes
- 1 stuk zoutvlees (optioneel)
- 1 vega rookworst (optioneel)
- 2 teentjes knoflook
- 1 pak zuurkool naturel
- 1 eetlepel ketchup (evt. zonder suiker) of tomatenpuree
- 1 eetlepel sweet chilisaus - optioneel
- 4 pimentkorrels
- 1 madame Jeanette peper - optioneel
Instructies
- Schil de aardappelen en snijdt ze in blokjes van ongeveer twee centimeter. Kook de aardappelen 5-8 minuten.
- Kook ook de rijst in een ricecooker of pannetje.
- Bak de (vega) spekblokjes in een pan tot ze lekker knapperig zijn.
EXTRA STAP VOOR VARIATIE MET ZOUTVLEES EN/OF ROOKWORST: kook het zoutvlees eerst 10 minuten uit in een pan water. Verwijder het water uit de pan, voeg weer nieuw water toe en kook nogmaals 10 minuten uit. Snij na het koken het zoutvlees in stukjes,
- Laat de zuurkool in een vergiet uitlekken en spoel deze goed zodat de zure smaak er deels af gaat.
- Haal ook oneffenheden, zoals grote stukken kool uit de zuurkool.
- Terwijl de spekblokjes lekker doorbakken, snijd je vast de knoflookteentjes in kleine stukjes.
- Laat de spekjes uitlekken op wat keukenpapier.
- Gebruik dezelfde pan waar je de spekjes in hebt gebakken om de knoflook kort in te bakken.
- Als je rookworst of zoutvlees toevoegt, voeg je die nu toe in de pan en roer je alles ongeveer 1 minuut om.
- Gooi de zuurkool en aardappelblokjes in de pan en roer goed om.
- Doe tot slot de hardgebakken spekjes erbij en zet het vuur zachtjes.
- Schep er nu 1 eetlepel ketchup/tomatenpuree en 1 eetlepel sweet chilisaus bij en roer alles goed om zodat de zuurkool overal mooi kleurt.
- Voeg daarna de pimentkorrels toe en de hele madame Jeanette (voor de spicy smaak).
- Giet er 50 ml water bij zodat de zuurkool niet aanbrandt. Doe het deksel op de pan en laat 20-25 minuten sudderen, totdat de aardappels lekker zacht/gaar zijn. Vergeet niet af en toe te roeren.
- Verwijder alle pimentkorrels en de peper.
- Serveer de zuurkool met witte/zilvervlies/volkoren mix rijst/ quinoa / bulgur of een andere rijstvervanger.
Extra info:
*Op de bovenste foto serveerden we de Surinaamse zuurkool met geroerbakte kipdijfilet en volkoren rijstmix.
1 Reply to "RECEPT: Surinaamse zuurkool met rijst en spekjes"
Ke 9 oktober 2016 (20:05)
Mmmm! Echt 1 van mijn favorieten!!!