RECEPT: Surinaamse witte puntjes

Surinaamse witte puntjes kan je natuurlijk kopen, maar als je ze zelf maakt, weet je zeker dat er alleen in zit wat erin hoort te zitten. Bovendien, wat kan er nou op tegen de geur van vers brood uit de oven? Maya van bakkerij Tout Tout Petit in Paramaribo, deelt speciaal voor jou haar recept voor die overheerlijke Surinaamse witte puntjes. Zonder conserveringsmiddelen of broodverbeteraar!

Witte puntjes zijn Maya’s favoriete broodjes, vertelde ze aan This Girl Can Cook. En ook wij hebben mooie herinneringen aan de puntjes, die we op vakantie in Suriname haalden bij een bakker. De Surinaamse witte puntjes waren als we ze kochten zo vers, dat ze nog warm waren. Het kostte ons moeite om op weg naar huis niet alle puntjes al op te eten! De kans is groot dat dat ook gebeurt als je zelf Surinaamse witte puntjes bakt. Hieronder lees je hoe ze je maakt.

recept Surinaamse witte puntjes uit de oven

 

Ingrediënten (voor 8 grote of 16 kleine puntjes):

 • 500 gram bloem
 • 8 gram zout
 • 275 gram water
 • 5 gram suiker
 • 8 gram instant gist
 • 25 gram gesmolten boter

Zo ga je te werk:

1: Maak een bergje bloem in het midden van de kom.

2: Strooi het zout langs de rand van de kom. Dit is belangrijk om te doen voor je de gist toevoegt. Als gist met zout in aanraking komt, vermindert de werking van de gist namelijk.

3: Bedek nu de randen van de kom, zodat het zout bedekt is met de bloem en in het midden een kuiltje ontstaat.

4: In het kuiltje voeg je water, suiker en gist samen toe.

5: Roer het geheel samen en kneed het deeg met de hand ongeveer 15 minuten tot je een soepel deeg hebt. Als je een keukenmachine hebt, gebruik je hiervoor de deeghaak en laat je de machine 10 minuten lang het deeg kneden.

6: Vorm nu ongeveer 8 balletjes voor wat grotere broodjes of 16 balletjes voor kleine broodjes (let op: dit zijn echt mini-broodjes!).

7: Dek de deegballetjes af met een vochtige theedoek en laat 35 minuten rijzen.

8: Rol de bolletjes na het rijzen tot de vorm van een puntbroodje. Leg ze op een bakplaat en laat weer 20 minuten rijzen.

9: Verwarm de oven de laatste tien minuten van de tweede rijs voor op 250 °C.

10: Bak de puntjes in 15 minuten af op 250 °C.

11: Bestrijk de puntjes wanneer ze uit de oven komen meteen met water of gesmolten boter.

recept Surinaams wit puntje
Omdat je voor dit recept geen broodverbeteraar en conserveringsmiddelen gebruikt, zijn de Surinaamse witte puntjes ongeveer drie dagen houdbaar. Natuurlijk kan je ze beleggen met wat jij maar wilt. Denk aan bakkeljauw, gezondere Nutella, of je eigen homemade madame Jeanette pindakaas die je klaar kan maken terwijl de puntjes aan het rijzen zijn.

Nyan switi!

Wil je knapperige witte Surinaamse puntjes maken die je NIET hoeft te kneden?

Hier vind je ons recept voor die heerlijk knapperige puntjes.


recept Surinaamse witte puntjes
Recept afdrukken

RECEPT: Surinaamse witte puntjes

Surinaamse witte puntjes hoef je niet meer te kopen! Met dit recept maak je ze voortaan zelf, zonder broodverbeteraar en conserveringsmiddelen.
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijstijd: 55 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Auteur: TGSCC
Surinaamse witte puntjes hoef je niet meer te kopen! Met dit recept maak je ze voortaan zelf, zonder broodverbeteraar en conserveringsmiddelen.

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 8 gram zout
 • 275 gram water
 • 5 gram suiker
 • 8 gram instant gist
 • 25 gram gesmolten boter

Instructies

 • Maak een bergje bloem in het midden van de kom.
 • Strooi het zout langs de rand van de kom. Dit is belangrijk om te doen voor je de gist toevoegt. Als gist met zout in aanraking komt, vermindert de werking van de gist namelijk.
 • Bedek nu de randen van de kom, zodat het zout bedekt is met de bloem en in het midden een kuiltje ontstaat.
 • In het kuiltje voeg je water, suiker en gist samen toe.
 • Roer het geheel samen en kneed het deeg met de hand ongeveer 15 minuten tot je een soepel deeg hebt. Als je een keukenmachine hebt, gebruik je hiervoor de deeghaak en laat je de machine 10 minuten lang het deeg kneden.
 • Vorm nu ongeveer 8 balletjes voor wat grotere broodjes of 16 balletjes voor kleine broodjes (let op: dit zijn echt mini-broodjes!).
 • Dek de deegballetjes af met een vochtige theedoek en laat 35 minuten rijzen.
 • Rol de bolletjes na het rijzen tot de vorm van een puntbroodje. Leg ze op een bakplaat en laat weer 20 minuten rijzen.
 • Verwarm de oven de laatste tien minuten van de tweede rijs voor op 250 °C.
 • Bak de puntjes in 15 minuten af op 250 °C.
 • Bestrijk de puntjes wanneer ze uit de oven komen meteen met water of gesmolten boter.

Extra info:

*Met dit recept maak je 8 grote of 16 (heel) kleine puntjes.
*Omdat je voor dit recept geen broodverbeteraar en conserveringsmiddelen gebruikt, zijn de Surinaamse witte puntjes ongeveer drie dagen houdbaar. Natuurlijk kan je ze beleggen met wat jij maar wilt. Denk aan bakkeljauw, een gebakken ei, of je eigen homemade madame Jeanette pindakaas die je klaar kan maken terwijl de puntjes aan het rijzen zijn.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via een van deze links, betaal je niets extra’s, maar verdienen wij van This Girl Can Cook wel een klein percentage om ons blog te ondersteunen.

30 Replies to "RECEPT: Surinaamse witte puntjes"

 • comment-avatar
  Nazia 25 augustus 2016 (12:09)

  Dankjewel voor je recept voor de Surinaamse puntjes. Maar welke bloem heb je gebuikt hiervoor?

  • comment-avatar
   TGSCC 25 augustus 2016 (16:58)

   Hoi Nazia, tarwebloem!

   Groetjes, One’sy

 • comment-avatar
  Monique 7 december 2016 (17:27)

  Ik heb het recept uitgeprobeerd maar er klopt iets niet aan de verhoudingen, het deeg was super droog en daardoor waren de broodjes keihard na het bakken. Zo jammer zoek al heel lang een goed recept voor een Surinaams puntje

  • comment-avatar
   Ape 21 mei 2017 (16:14)

   Volgens mij is er dan iets verkeerd gegaan. Bij het tweede deel van het rijzen ook afdekken met een vochtige doek. Bij het bakken in de oven onderaan een ovenvaste kom met water zetten.

   • comment-avatar
    Marius 11 februari 2020 (14:56)

    Ik heb me hier ook aan gehouden, maar de broodjes zien er niet zo luchtig uit als bij jou, zou wat meer water in het deeg toch nie de luchtigheid bevorderen. Bij het oppunten van de broodjes, merk je toch dat het vrij stug deeg is.

    • comment-avatar
     TGSCC 15 februari 2020 (12:27)

     Hoi Marius,

     Het lastige is dat het bij sommige mensen wel lukt én dit niet ons eigen recept is, we mochten het plaatsen van Maya van bakkerij Tout Tout Petit. Maar we zullen het zelf ook nog eens maken en kijken wat er nog aan verbeterd kan worden. We hebben wel twee andere puntjesrecepten die zeker weten lukken:
     *bruine puntjes
     *knapperige witte puntjes

     Succes!

     Groetjes,

     Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Monique 9 december 2016 (11:00)

  Vergat nog wat te vragen, 25gr boter is best veel om 8 broodjes in te smeren, of was het de bedoeling dat deze door het deeg gaat?

  • comment-avatar
   Ape 21 mei 2017 (16:12)

   De hoeveelheid boter is voldoende.

 • comment-avatar
  Ape 21 mei 2017 (16:18)

  Bedankt voor uw recept! Het enige waar ik een vraag over heb is de hoeveelheid gist. Ik vermoed dat deze ietsje meer zou moeten zijn. Verder zijn de broodjes lekker. Ik heb de volkoren versie gemaakt gebaseerd op uw recept.

  • comment-avatar
   TGSCC 22 mei 2017 (13:04)

   Graag gedaan! Bedoel je de hoeveelheid gist voor witte of bruine puntjes? Ik heb de bruine puntjes gemaakt met 1,5 theelepel. Dat is inderdaad niet zo veel, maar genoeg om de puntjes te laten rijzen hoor. Je kan ook twee partijen bakken, waarbij je bij de ene partij de hoeveelheid gist aanhoudt en bij de andere de hoeveelheid verdubbelt? Ik ben benieuwd naar het verschil!

   Vriendelijke groet,

   One’sy

 • comment-avatar
  Esther Wezenberg 12 augustus 2017 (20:48)

  Hoi One’sy,
  Rol je de broodjes nog ergens doorheen na het bakken en instrijken met de boter? Want wat is dat korreltje boven op de ze overheerlijke broodjes. En moet je een schaal met warm water onderin zetten? Of is koud water ook goed en wanneer zet je deze erbij? Al tijdens het opwarmen van de oven?

  Groetjes Esther

  • comment-avatar
   TGSCC 13 augustus 2017 (13:50)

   Hoi Esther, dat is griesmeel. Dat kan je inderdaad als decoratie op de broodjes strooien voor ze de oven ingaan. De schaal met water plaats je zo ver mogelijk onderin de oven. Zorg wel dat de schaal tegen hitte bestand is. Koud of warm water maakt volgens mij niet uit, ik doe altijd koud/lauw water dat ik in de schaal giet. Die schaal zit al in de oven als ‘ie opwarmt, zodat het meteen lekker gaat stomen als je het water erin giet.

   Succes!

   Groetjes,

   One’sy

 • comment-avatar
  Esther Wezenberg 15 augustus 2017 (18:11)

  Mijn oven gaat niet hoger dan 230 graden, doe je de stand op hete lucht oven of traditionele stand

  • comment-avatar
   TGSCC 15 augustus 2017 (18:34)

   Ik heb een elektrische oven, dus ik gebruik de traditionele stand met boven- en onderwarmte.

   Groetjes,

   One’sy

 • comment-avatar
  Naära 10 juni 2018 (21:38)

  Hoi! Bedankt voor het recept, ga het zeker eens proberen, was vroeger gek op die broodjes!
  Kan je de broodjes ook invriezen?

  • comment-avatar
   TGSCC 12 juni 2018 (09:57)

   Hoi Naara,

   Dat lijkt ons wel ja! Als je ze dan wil gebruiken, kan je ze gewoon laten ontdooien of weer opwarmen in de oven. Succes met bakken!

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Amanda 13 oktober 2018 (11:50)

  Ik ben ze nu maken 2e rijs nu
  Ben zo benieuwd of ze net zo lekker worden als vd Surinamer
  Hoe kan het dat Surinaamse puntjes altijd beetje gelig zijn?
  Laat straks weten hoe ze geworden zijn.
  Dank voor het delen vanher recept

  • comment-avatar
   TGSCC 13 oktober 2018 (15:15)

   Hoi Amanda,

   Hoop dat je een geslaagd resultaat hebt! Ik doe maar een gokje, maar de gele kleur kan komen door de soort bloem (andere soort tarwe), of misschien omdat er soms wat maismeel doorheen zit?

   Groetjes,

   One’sy

 • comment-avatar
  Elvia 27 november 2018 (21:19)

  Heb een oven die van stand 1 t/ m 7 gaat. Welke stand moet ik het dan zetten

  • comment-avatar
   TGSCC 28 november 2018 (00:11)

   Hoi Elvia,

   Stand 7 moet je dan gebruiken. Succes!

   Groetjes,

   One’sy en Tewa

 • comment-avatar
  Elvia 28 november 2018 (13:23)

  Dank u wel. In had mischien mijn oven niet heet genoeg gezet. De broden zijn niet echt gerezen en onderin waren ze een beetje gaan branden. Moet ik mischien een beetje meer gist gebruiken (10 gram bijvoorbeeld. Laatste stap heb ik ook meer dan 20 minuten laten rijzen. En hoe kan ik bruine puntjes maken. Dank u

  • comment-avatar
   TGSCC 30 november 2018 (12:05)

   Oh, wat jammer! Je zou meer gist kunnen proberen, maar 8 gram zou een normale hoeveelheid voor 500 gram bloem moeten zijn. We hebben nog twee andere recepten voor puntjes:

  • Knapperige witte puntjes
  • Surinaamse bruine puntjes
  • Succes ermee!

   Groetjes,
   One’sy en Tewa

 • comment-avatar
  Elvia 4 januari 2019 (18:10)

  Hoe kan ik mijn broodjes aan de bovenkant bruin krijgen? Avast bedankt

  • comment-avatar
   TGSCC 4 januari 2019 (23:01)

   Hoi Elvia,

   Wat voor oven gebruik je? Het handigst is om de ovenstand te gebruiken waarbij je zowel boven- als onderhitte hebt.

   Groetjes,

   Tewa en One’sy

 • comment-avatar
  Adrian 22 januari 2019 (15:29)

  Hoi, welk merk bloem wordt gebruikt? De puntjes zijn net pistolets, hard aan de buitenkant en smaakt als pistolets.

  • comment-avatar
   TGSCC 23 januari 2019 (11:47)

   Hallo Adrian,

   Welk merk bloem Maya heeft gebruikt voor haar recept (dat wij mochten delen), zou je aan haar moeten vragen (zij koopt waarschijnlijk groot in voor haar bakkerij). In Nederland kan je patentbloem of tarwebloem gebruiken. Hoe hoger het eiwitgehalte van de bloem, hoe beter. Overigens: deze Surinaamse witte puntjes horen ook aan de knapperige, wat stevigere kant te zijn. Als je zachte bolletjes/puntjes wil maken, dan kan je dit recept gebruiken: zachte witte bolletjes.

   Succes ermee!

   Groetjes,

   One’sy

 • comment-avatar
  Bert Evers- Mungar 10 juni 2019 (14:27)

  Beste One’sy

  mooi recept
  maar doe je ook nog wat boter / margarine in het deeg verwerken ? (voor de gluten) of doe je dat bewust niet.

  • comment-avatar
   TGSCC 12 juni 2019 (13:47)

   Hoi Bert,

   Het is een recept van Maya Matawlie, dat we mochten delen, dus we zullen je compliment doorgeven! 🙂 In haar recept voegt ze de boter pas op het eind toe, maar een beetje boter in het deeg kan het inderdaad iets smeuïger maken. Helaas durf ik daar geen hoeveelheid van te noemen.

   Succes met bakken!

   Groetjes,

   One’sy

 • Surinaamse witte puntjes (vegan!) - Veganwifey.com 1 juni 2020 (05:55)

  […] witte puntjes had ik nog nooit proberen te maken, research was nodig. Ik kwam terecht bij dit recept en aangezien ik een ramp ben in het volgen van recepten, werd dit al vlot aangepast. Na twee […]

 • Broodje kip en eieren - Kippie! 19 juni 2020 (03:29)

  […] Foto: This Girl Can Cook […]

 • Leave a reply

  Your email address will not be published.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.