In huize Muller aten we als kinderen eigenlijk alleen geen vlees op Goede Vrijdag. Wel vaak rijst, kip en groente en verder ook rundergehakt, een cordon bleu schnitzel, zoutvlees of fa chong op het menu. En anders aten we het wel als broodbeleg. Sinds een paar jaar ben ik flexitariër. Dat betekent dat ik maar een paar dagen per week vlees eet en dan alleen duurzaam/biologisch. “Maar wat eet je die andere dagen dan?”, is een vraag die vleeseters vaak stellen. Vooral groenten! En zo nu en dan een vleesvervanger zoals tahoe (tofu) of tempeh of vegetarische kip.
Samen met Tewa maakte ik een tijdje geleden een vegetarische variant op het standaard Surinaamse gerecht rijst, kip en groente. We deden dat voor de themawebsite Vleesverlangen, die door omroep NTR was gemaakt naar aanleiding van de gelijknamige documentaire. In die docu onderzoekt een programmamaakster waarom ze niet zonder vlees kan. Ons was gevraagd een vegetarisch recept te bedenken waardoor je als vleeseter vlees totaal niet mist.
Klik op het plaatje om de bereidingswijze te bekijken, het gehele recept voor de vega versie van rijst, kip en groente, vind je hieronder.
Ingrediënten voor vega versie van rijst, kip en groente voor twee personen:
- een half pak tofu en een half pak tempeh of een pakje vegetarische kip (ik koop altijd deze)
- 100-200 ml marinade naar keus (zoete ketjap/hoisin/enz.)
- 200 gram ongekookte rijst (Surinaamse, pandan, basmati)
- 400-500 gram groenten (snijbonen, kousenband, witte kool, sperziebonen, amsoi, tayerblad)
- sap van een halve perssinaasappel
- 1 zeer rijpe bakbanaan
- 1 tomaat gesneden
- 1 ui gesnipperd
- peper en zout naar smaak of 1 theelepel zelfgemaakt bouillonpoeder
Zo ga je te werk:
1: Snij de tofu en tempeh in plakjes. Marineer de plakjes/vegakip minstens een half uur, liefst een nacht/dag zodat de smaken er goed in trekken
2: Was de groenten en snij klein
3: Pers de sinaasappel
4: Schil de bakbanaan en snij in lange schuine plakken.
5: Was en kook de rijst.
6: Verwarm een laagje olie in een pan en bak daarin de gesneden bakbanaan. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven op 100 graden.
7: Bak daarna de tofu en tempeh in diezelfde olie aan beide kanten tot ze bruin zijn. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven met de bakbanaan. Bewaar de overgebleven marinade.
8: Fruit in een wok de helft van de tomaat en de helft van de ui met een beetje olie. Wok de groenten een minuut of vijf (moeten licht knapperig blijven) en blus af met sinaasappelsap.
9: Maak de jus door de andere helft van de ui en tomaat te fruiten met olie en de overgebleven marinade en peper en zout naar smaak toe te voegen. Voeg water toe (afhankelijk van hoe dik/waterig je de jus wil meer of minder).
10: Als de rijst gekookt is, opdienen met groenten, tofu, tempeh/vegakip en bakbanaan.
Nyan switi!
RECEPT: vega versie rijst, kip en groente
Ingrediënten
- 0,5 pak tofu en tempeh of een pakje vegetarische kip
- 100-200 ml marinade naar keus (zoete ketjap/hoisin/enz.)
- 200 gram ongekookte volkoren rijst of rijstvervanger
- 400-500 gram groenten - zoals snijbonen, kousenband, witte kool, sperziebonen, amsoi, tayerblad
- sap van een halve perssinaasappel
- 1 zeer rijpe bakbanaan
- 1 tomaat - gesneden
- 1 ui - gesnipperd
- zout en peper naar smaak of 1 tl zelfgemaakt bouillonpoeder
Instructies
- Snij de tofu en tempeh in plakjes. Marineer de plakjes/vegakip minstens een half uur, liefst een nacht/dag zodat de smaken er goed in trekken.
- Was de groenten en snij klein.
- Pers de sinaasappel.
- Schil de bakbanaan en snij in lange schuine plakken.
- Was en kook de rijst.
- Verwarm een laagje olie in een pan en bak daarin de gesneden bakbanaan. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven op 100 graden
- Bak daarna de tofu en tempeh in diezelfde olie aan beide kanten tot ze bruin zijn. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven met de bakbanaan. Bewaar de overgebleven marinade.
- Fruit in een wok de helft van de tomaat en de helft van de ui met een beetje olie. Wok de groenten een minuut of vijf (moeten licht knapperig blijven) en blus af met sinaasappelsap.
- Maak de jus door de andere helft van de ui en tomaat te fruiten met olie en de overgebleven marinade en naar smaak peper en zout toe te voegen. Voeg water toe (afhankelijk van hoe dik/waterig je de jus wil meer of minder).
- Als de rijst gekookt is, opdienen met groenten, tofu, tempeh/vegakip en bakbanaan.
4 Replies to "RECEPT: vega versie Surinaamse rijst, kip en groente"
Pieter 18 augustus 2019 (08:35)
Veel dank!!
Zouden jullie de precieze verhoudingen van de marinade willen delen of is dit familiegeheim?
Ik ga het recept deze week proberen en ben erg benieuwd. Het is het eerste Surinaamse recept dat ik maak.
TGSCC 22 augustus 2019 (11:27)
Hoi Pieter,
Leuk dat je ons recept gaat maken!
Het recept voor de marinade van onze moeder vind je hier: https://www.npo3.nl/surinaamse-rijst-met-tempeh-van-one-sy-en-tewa.
Ons recept voor hoisin marinade vind je hier: https://www.thisgirlcancook.nl/recept-zelf-hoisinsaus-maken/
Eet smakelijk,
Tewa en One’sy
Frans Muller 12 januari 2020 (20:49)
Perfect, precies wat ik zocht.
TGSCC 12 januari 2020 (21:30)
Super Frans!
Eet smakelijk,
Tewa en One’sy