RECEPT: vega versie Surinaamse rijst, kip en groente

In huize Muller aten we als kinderen eigenlijk alleen geen vlees op Goede Vrijdag. Wel vaak rijst, kip en groente en verder ook rundergehakt, een cordon bleu schnitzel, zoutvlees of fa chong op het menu. En anders aten we het wel als broodbeleg. Sinds een paar jaar ben ik flexitariër. Dat betekent dat ik maar een paar dagen per week vlees eet en dan alleen duurzaam/biologisch. “Maar wat eet je die andere dagen dan?”, is een vraag die vleeseters vaak stellen. Vooral groenten! En zo nu en dan een vleesvervanger zoals tahoe (tofu) of tempeh of vegetarische kip.

Samen met Tewa maakte ik een tijdje geleden een vegetarische variant op het standaard Surinaamse gerecht rijst, kip en groente. We deden dat voor de themawebsite Vleesverlangen, die door omroep NTR was gemaakt naar aanleiding van de gelijknamige documentaire. In die docu onderzoekt een programmamaakster waarom ze niet zonder vlees kan. Ons was gevraagd een vegetarisch recept te bedenken waardoor je als vleeseter vlees totaal niet mist.

Klik op het plaatje om de bereidingswijze te bekijken, het gehele recept voor de vega versie van rijst, kip en groente, vind je hieronder.recept rijst, kip en groente vega versie

Ingrediënten voor vega versie van rijst, kip en groente voor twee personen:

  • een half pak tofu en een half pak tempeh of een pakje vegetarische kip (ik koop altijd deze)
  • 100-200 ml marinade naar keus (zoete ketjap/hoisin/enz.)
  • 200 gram ongekookte rijst (Surinaamse, pandan, basmati)
  • 400-500 gram groenten (snijbonen, kousenband, witte kool, sperziebonen, amsoi, tayerblad)
  • sap van een halve perssinaasappel
  • 1 zeer rijpe bakbanaan
  • 1 tomaat gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • peper en zout naar smaak of 1 theelepel zelfgemaakt bouillonpoeder

Zo ga je te werk:

1: Snij de tofu en tempeh in plakjes. Marineer de plakjes/vegakip minstens een half uur, liefst een nacht/dag zodat de smaken er goed in trekken

2: Was de groenten en snij klein

3: Pers de sinaasappel

4: Schil de bakbanaan en snij in lange schuine plakken.

5: Was en kook de rijst.

6: Verwarm een laagje olie in een pan en bak daarin de gesneden bakbanaan. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven op 100 graden.

7: Bak daarna de tofu en tempeh in diezelfde olie aan beide kanten tot ze bruin zijn. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven met de bakbanaan. Bewaar de overgebleven marinade.

8: Fruit in een wok de helft van de tomaat en de helft van de ui met een beetje olie. Wok de groenten een minuut of vijf (moeten licht knapperig blijven) en blus af met sinaasappelsap.

9: Maak de jus door de andere helft van de ui en tomaat te fruiten met olie en de overgebleven marinade en peper en zout naar smaak toe te voegen. Voeg water toe (afhankelijk van hoe dik/waterig je de jus wil meer of minder).

10: Als de rijst gekookt is, opdienen met groenten, tofu, tempeh/vegakip en bakbanaan.

Nyan switi!


recept vega versie Surinaamse rijst, kip en groente tahoe tofu
Recept afdrukken

RECEPT: vega versie rijst, kip en groente

Een dagje vleesloos eten, maar toch trek in Surinaamse kost? Maak dan deze vega versie van Surinaamse rijst, kip en groente van This Girl Can Cook.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 2 personen
Auteur: Onesy
Een dagje vleesloos eten, maar toch trek in Surinaamse kost? Maak dan deze vega versie van Surinaamse rijst, kip en groente van This Girl Can Cook.

Ingrediënten

  • 0,5 pak tofu en tempeh of een pakje vegetarische kip
  • 100-200 ml marinade naar keus (zoete ketjap/hoisin/enz.)
  • 200 gram ongekookte volkoren rijst of rijstvervanger
  • 400-500 gram groenten - zoals snijbonen, kousenband, witte kool, sperziebonen, amsoi, tayerblad
  • sap van een halve perssinaasappel
  • 1 zeer rijpe bakbanaan
  • 1 tomaat - gesneden
  • 1 ui - gesnipperd
  • zout en peper naar smaak of 1 tl zelfgemaakt bouillonpoeder

Instructies

  • Snij de tofu en tempeh in plakjes. Marineer de plakjes/vegakip minstens een half uur, liefst een nacht/dag zodat de smaken er goed in trekken.
  • Was de groenten en snij klein.
  • Pers de sinaasappel.
  • Schil de bakbanaan en snij in lange schuine plakken.
  • Was en kook de rijst.
  • Verwarm een laagje olie in een pan en bak daarin de gesneden bakbanaan. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven op 100 graden
  • Bak daarna de tofu en tempeh in diezelfde olie aan beide kanten tot ze bruin zijn. Laat uitlekken op een bord met papier en hou daarna warm in de oven met de bakbanaan. Bewaar de overgebleven marinade.
  • Fruit in een wok de helft van de tomaat en de helft van de ui met een beetje olie. Wok de groenten een minuut of vijf (moeten licht knapperig blijven) en blus af met sinaasappelsap.
  • Maak de jus door de andere helft van de ui en tomaat te fruiten met olie en de overgebleven marinade en naar smaak peper en zout toe te voegen. Voeg water toe (afhankelijk van hoe dik/waterig je de jus wil meer of minder).
  • Als de rijst gekookt is, opdienen met groenten, tofu, tempeh/vegakip en bakbanaan.
Heb jij ons recept uitgeprobeerd?Laat het ons weten via @Thisgirlcc of tag #thisgirlcc!

Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Ik heet One’sy en ben de hele dag met eten bezig. Als ik het niet klaar maak en opeet, praat ik er wel over of denk ik er aan. Van een week niet bakken, word ik onrustig. Je kan me any time, any place ultiem blij maken met paar versgebakken sneetjes brood met olijfolie. En zoete aardappel maakt ALLES lekkerder.

2 Replies to "RECEPT: vega versie Surinaamse rijst, kip en groente"

Leave a reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.